Recept van de dag

Donuts gevuld met vijgen en walnoten

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw

Donuts, ze hebben een slechte reputatie. Ze roepen beelden op van vettige toeristenwinkels rondom de Dam, waar ze ­bedolven onder discodip in de etalage liggen. Of van Amerikaanse politieseries uit de jaren tachtig waarin agenten verveeld hompen donut naar binnen proppen. Of misschien komt bij jou het mondgevoel op van een supermarkt­donut: gortdroog en vet tegelijk, met een dikke suikerlaag die het geheel nog enigszins verteerbaar maakt.

Ik had niks met donuts tot ik als puber op vakantie naar Malta ging. Daar was een bakker op de lokale markt met een ingenieus apparaat. Je zag een bak deeg met daaraan vast een tuutje dat stukjes van dat deeg in de hete olie ­tufte. De machine deed mij denken aan een sigaar rokende oom die perfecte cirkeltjes kan blazen. De cirkeltjes vielen in een kanaal van kokend hete olie en werden halverwege een keer gedraaid. Aan het einde vielen de dampende deegballen op een treetje waar ze werden besprenkeld met suiker en geserveerd aan hongerige Maltesers.

Ik heb denk ik wel een uur gefascineerd naar de donuts ­gekeken en sindsdien loopt bij mij het water in de mond als iemand over donuts begint.

Wie zich in het verhaal van de donut verdiept, komt er achter dat de deegbal een hele geschiedenis heeft. Zo zou het een afgeleide zijn van de oliekoek die Nederlanders mee hadden genomen naar Nieuw-Amsterdam en deelde het Rode Kruis donuts uit aan soldaten om ze energierijke voeding te geven. Een van die verhalen verheldert ook de naam. Gezegd wordt dat de moeder van een kapitein de eerste donut bakte voor haar zoon: een gefrituurd en lang houdbaar broodje. Om te voorkomen dat het broodje op sommige plekken te dik werd en rauw zou blijven bij het bakken, vormde ze het deeg rondom een walnoot voor een gelijkmatige verdeling. Deze geschiedenis bracht mij op het idee voor deze gevulde donut: met walnoot en vijg.

Donuts met vijgen

Ingrediënten
250 gram bloem
25 gram suiker
½ zakje gist
2 eieren
1 tl zout
50 gram boter (op kamertemperatuur)
rasp van ½ citroen
30 gram walnoten
1 el lavendelbloemetjes
olie om te frituren
basterdsuiker
4 vijgen
(optioneel: mascarpone)

Bereiding

Maak het deeg door 75 ml lauw water te mengen met bloem, gist, suiker, eieren, zout en citroenrasp. Kneed goed door tot er een soepel deeg ontstaat. Voeg nu de boter al knedend toe. Het deeg moet alle boter opnemen. Hak de walnoten in stukjes en kneed deze samen met citroenrasp en lavendelbloemen door het beslag. Laat het geheel afgedekt een uur rijzen. Kneed snel door en zet het deeg afgedekt ongeveer

6 uur in de koelkast. Haal het deeg eruit. Het is verder ­gerezen, maar wel stevig. Verhit olie in een pan of in de frituur. Vorm nu ongeveer 12 kleine bolletjes. Rol die in wat bloem uit tot niet al te dikke sliertjes en knijp de uiteinden tegen elkaar zodat je een cirkel krijgt. Frituur ze aan beide kanten ongeveer 3 ­minuten. Als het deeg rijst en de buitenkant goudbruin en knapperig is, zit je goed! Laat ze uitlekken op keukenpapier en rol ze door de basterdsuiker. Serveer met partjes rijpe vijg en eventueel met een lepel mascarpone. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden