Mara Grimm. Beeld Sjoukje Bierma
Mara Grimm.Beeld Sjoukje Bierma

Donutparadijs

PlusCulinaire trend

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: de opmars van de donut.

Fijne bijkomstigheid van de ­crisis: steeds meer restaurants storten zich tijdelijk op patisserie. De laatste tijd zie ik dan ook een eindeloze stroom zoet voorbijkomen. Soezen, kardemombroodjes, burnt cheesecakes en vooral: donuts. En dan niet van die kleffe, maar the real deal.

Nieuw zijn ze natuurlijk niet. Het eerste bewaard gebleven recept van ‘dow nuts’ komt uit een kookboek uit 1800, geschreven door de Engelse barones Elizabeth Dimsdale. Zij maakte een beslag van suiker, eieren, nootmuskaat, boter en gist, sneed het in nootvormige bolletjes die ze frituurde in varkensvet en bestrooide ze met suiker. Ik stel me daar een soort kleine oliebollen bij voor.

Bij Little Collins op de Bilderdijkstraat hebben ze sinds kort op zaterdag en zondag donuts die daar een beetje aan doen denken: kleine maar fijne balletjes, lekker om in de warme chocolademelk te dopen.

Gevulde donuts zijn er ook. Bij Pension Homeland op het Marineterrein bijvoorbeeld. Elke woensdag en zondag zijn er weer andere vullingen, zoals crème van gezouten karamel of mango met kokos en citroengras. Ze zijn zo ongelooflijk lekker dat het nooit lang meer kan duren voor er een run op ontstaat. Gelukkig kun je deze donuts – net als zo veel goede dingen tijdens de crisis – reserveren via Instagram.

Mocht het desondanks niet lukken, dan kun je ook terecht bij het vorige week geopende Indiase pop-upafhaalrestaurant Balti de Beurs in de Amstelstraat. Behalve uitstekende Indiase curry’s maken ze ook donuts met roz­­­enjam en hibiscus, of mijn grote favoriet: chai-room met pistache.

En de hipste van de stad? Dat zijn zonder twijfel de Japanse mochi-donuts van 101 Gowrie in De Pijp. Deze luchtige en chewy donuts worden gemaakt met kleefrijstmeel en waren vorig jaar al een hype in Amerika. Of dat hier ook gaat gebeuren weet ik niet, maar met smaken als Piggy in the Middle (met praliné, bacon en gerookt zout) en Legally Blond (met ruby chocolade, framboos en tijm) zou dat zomaar kunnen.

Weten wanneer je kunt bestellen? 

Kijk op Instagram:
- Little Collins @littlecollinsamsterdam
- Pension Homeland @homeland_doughnuts
- Balti de Beurs @slagerijdebeurs
- 101 Gowrie 101gowrie.com

Gevulde donuts. Beeld Shutterstock
Gevulde donuts.Beeld Shutterstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden