Uit-agenda

Dit zijn onze uit-tips voor komende week

Het Parool

Expo

Fototentoonstelling: Double Heritage

Het Surinaamse stadje Moengo dankt zijn bestaan aan de bauxietmijnbouw en maakte in de jaren veertig en vijftig een stevige bloei door. Maar de grond is inmiddels uitgeput en aluminiumbedrijf ­Suralco is vertrokken. Wat overblijft is het overweldigende oerwoud. Elf jonge fotografen uit Moengo maken korte metten met romantische noties over ‘leven in de natuur’ en leggen zonder sentimentaliteit het harde bestaan vast.

T/m 30 mei in Galerie 23, KNSM-laan 307-309, open op afspraak

Sander Reijgers, Julius Stibbe: Met de tijd

Verf, toeval en tijd. Daar draait het om in het werk van zowel Sander Reijgers als Julius Stibbe. Reijgers drapeert zijn materiaal als lagen en sliertjes zorgvuldig over het doek en gaat dan met een verfroller over het zorgvuldig opgebouwde reliëf. Het resultaat oogt als een landschap onder een sneeuwdeken. Ook het werk van Stibbe zet de deur open naar associaties, maar hier is het nadrukkelijk kleur die de aandacht opeist.

T/m 8 mei in Galerie Roger Katwijk, Prinsengracht 737, op afspraak

David Brian Smith, Marliz Frencken: How We Met Through Instagram

Hij is Brits en schildert landschappen vol schapen. Zij is Nederlands en produceert schilderijen en sculpturen met een sterk auto­biografische inslag, waarin de kleur rood de boventoon voert. David Brian Smith en Marliz Frencken zijn een onwaarschijnlijke match; ze leerden elkaar kennen via Instagram. Zonder elkaar echt te hebben ontmoet, stellen ze samen tentoon bij Althuis Hofland Fine Arts.

T/m 22 mei in Althuis Hofland Fine Arts, Hazenstraat 11, op afspraak

Erwin Olaf: Im Wald

Gedurende de eerste twintig jaar van zijn carrière maakte Erwin Olaf naam met gewaagde geënsceneerde fotografie: naakte dwergen, bondage en angstaanjagende clowns. Na de eeuwwisseling ging het roer om en fotografeerde hij binnenhuistafereeltjes met meer dan een vleugje fifties-esthetiek. Anno 2021 is het tijd voor een ­volgende fase. Im Wald is Olafs statement tegen klimaatveran­dering en milieuvernietiging. Hij toont de schoonheid van het bos, maar zet ook vraagtekens bij de vanzelfsprekendheid waarmee mensen denken de natuur te kunnen manipuleren.

T/m 22 mei in Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282, op afspraak

Joan van Barneveld in Galerie Fontana. Beeld Joan van Barneveld
Joan van Barneveld in Galerie Fontana.Beeld Joan van Barneveld

Joan van Barneveld: Slow Fade

De term ‘slow fade’ is afkomstig uit de muziek: het langzaam wegdraaien van volume. Muzikant en kunstenaar Joan van Barneveld ­gebruikt het begrip ook voor zijn schilderijen. Afbeeldingen van doosjes van transparant plexiglas of zonnevlekken op de wand, die bijna oplossen in niksigheid. Van Barneveld zeefdrukt ze op het doek, waardoor geen penseelstreek, geen handschrift te zien is.

T/m 22 mei in Galerie Fontana, Lauriergracht 11, open op afspraak

Muziek

Livestream: Di-rect & Residentie Orkest

Van alle Nederlandse bands heeft rockgroep Di-rect zich met het meeste enthousiasme op het fenomeen livestream geworpen. De band – die met Soldier On een van de grootste hits uit de pandemieperiode scoorde – trad al op voor een online publiek vanaf de Scheveningse Pier, het Mauritshuis en het Kurhaus. Nu speelt de band opnieuw vanuit een beroemde Haagse locatie: het Circustheater. Ook de partner op het podium is helemaal Haags: het Residentie Orkest.

Zaterdagavond, 20.30 uur, via Di-rect.com, ‘pay what you want’

Livestream: Ruben Annink

Ruben Annink (22) bracht gisteren het slotdeel van zijn tweeluik Overduidelijk uit. De twee ep’s krijgen vanavond een echte releaseshow per livestream vanuit het Patronaat in zijn geboorteplaats Haarlem. ­Annink, begonnen als straatmuzikant, zingt ongecompliceerde ­Nederlandstalige pop in de stijl van zijn voorbeelden Guus Meeuwis en Marco Borsato.

Zaterdagavond, 20.00 uur, via Patronaat.nl, 5 euro

Terugkijken: Jeangu Macrooy

Het Eurovisie Songfestival komt snel dichterbij. Komende week ­beginnen de repetities. Voor ­Nederland zingt Jeangu Macrooy dan Birth of a New Age. Tijdens zijn optreden in de Empty Concertgebouw Sessions stond die song niet op de setlijst, maar het knappe ­miniconcert in de lege zaal is niettemin zeer het terugkijken waard.

Gratis te zien via parool.nl of concertgebouw.nl

Theater

Nationaal Jeugdkoor en orkest: Dido en Aeneas

Componist Henry Purcell overtrof zichzelf met de wonderschone opera Dido en Aeneas. Vooral Dido’s klaagzang When I am Laid in Earth laat niemand onberoerd. In de versie van regisseur Peter Leung wordt het een modern ­verhaal over macht en onmacht, plichtsbesef en hartstocht. Irene Verburg is Dido, Henk Neven zingt Aeneas, met zangers van het ­Nationaal Jeugdkoor.

Zaterdag 1 mei, 14.15-15.30 uur, gratis livestream, musicstages.nl

Theater na de Dam

De avond van de Nationale Dodenherdenking wordt ook in 2021 van extra betekenis voorzien door ­honderden theatermakers overal in het land. Veel livestreams, audiotours en podcasts maar ook theatrale wandelingen met jongeren, op basis van gesprekken met mensen die de oorlog hebben meegemaakt, zoals Doorzetters door het Westerpark en De herinneringen van de straten in Zuid.

Dinsdag 4 mei, 21.00 uur, overzicht op theaternadedam.nl

Film

Emerald Fennell: Promising Young Woman

De ‘rape-revenge-thriller’, waarin vrouwelijke hoofdpersonages wraak nemen op mannen die hen hebben aangerand, zijn over het ­algemeen grimmige bedoeningen – nogal wiedes. Emerald Fennell (die meeschreef aan de serie Killing Eve en acteerde in The Crown) maakt er in haar enerverende en veelgeprezen speelfilmdebuut, winnaar van een Oscar voor beste scenario, een zuurstokroze explosie van.

Te zien op Amazon Prime Video

Chaitanya Tamhane: The Disciple

Sharad heeft zijn leven gewijd aan een stervende kunstvorm: de klassieke Indiase zang. Maar als minder en minder mensen interesse tonen voor het meesterschap dat hij ­nastreeft, brengt dat hem in een existentiële crisis in dit bekroonde drama.

Te zien op Netflix

International Short Film Festival Oberhausen

Voor zijn 67ste editie gaat het oudste kortefilmfestival ter wereld (net als vorig jaar) volledig online. Het programma van ruim vier­honderd korte films is grotendeels wereldwijd te zien, via de site van het festival en ook via portal This Is Short, waar vijf Europese kortefilmfestivals samenkomen. Ook het Nederlandse Go Short, dat de ­afgelopen weken plaatsvond, is daar onderdeel van. Via This Is Short is tot en met 1 juni altijd wel een festival virtueel te bezoeken. ‘Oberhausen’ begon als festival voor educatieve films, maar groeide uit tot het Mekka voor de experimentele korte film. Naast een competitieprogramma is er het themaprogramma Solidarity as Disruption, rond kunst als politieke ingreep. Er is ook een landenfocus op Libanon.

T/m 10 mei op kurzfilmtage.de en thisisshort.com

Kind

WG-Kunst: Binnenstebuiten

Op zoek naar iets cultureels tijdens de wekelijkse wandeling? WG-Kunst organiseert deze lente een kunstroute buiten op het Wilhel­mina Gasthuisterrein. In knalgele vitrinekastjes op palen worden in totaal vijftig kunstwerken getoond van verschillende kunstenaars uit Oud- West. Het thema: lente. Onderaan de kastjes staat de naam van de kunstenaar met een QR-code, die leidt naar meer informatie over de kunstwerken.

T/m 21 juni op het WG-terrein, geschikt voor kinderen

Theaterwandeling: Doorzetters

In de voorstelling Doorzetters ­worden verhalen verteld van ouderen die de oorlog hebben meegemaakt. Verhalen van de jongeren van toen, doorverteld door de jongeren van nu. Geleid door theater, dans en muziek wordt er gewandeld door het Westerpark langs verhalen over verzet, vrijheid, moed en herdenken. De wandeling start bij theater De Krakeling aan de Pazzanistraat 15, bij terugkomst staat daar voor deelnemers een vrijheidsmaaltijdsoep klaar. De wandeling, die is gekoppeld aan tijdslots, is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

4 en 5 mei, tickets vanaf 5 euro, via krakeling.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden