Lijstje

Dit zijn onze restauranttips in Noord

Op zoek naar een plek om lekker te eten in Amsterdam-Noord? Dit zijn de best beoordeelde restaurants en nieuwe hotspots van Noord.

Veel beter dan Bacalar in de Chrysantenstraat wordt het niet. Beeld Eva Plevier

1. Taqueria Bacalar

Veel ruiger en lekkerder dan taqueria Bacalar gaat het niet worden, aldus culinair recensent Gilles van der Loo. Hij at onder andere een taco de pulpo (‘een zoetzacht geroosterde droom van een gerechtje’) en tortilla’s belegd met rulle gebakken bloedworst, een salsa van mango en habaneropeper en friszure brunoise van komkommer. ‘Ik maak het niet vaak laat meer, maar u mag me voor deze taco midden in de nacht bellen, dan kom ik wel in mijn pyjama in de rij staan.’ 

Chrysantenstraat  4

2. Dok du Nord 

Ooit fungeerde het pand aan de Noordwal als clubhuis voor de havenwerkers van de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij, nu is het een mediterrane bistro met marmeren tafeltjes, rieten stoelen en grote parasols. Als je op het terras gaat zitten en uitkijkt over het water en de boten die voorbij varen, lijkt Amsterdam te veranderen in een oude ­ansichtkaart van de Franse Rivièra. Het gebouw heeft twee verdiepingen met uitzicht over het IJ. De gerechten zijn geïnspireerd op de Franse en Spaanse keuken, maar ook op andere gebieden rondom de Middellandse Zee.

Noordwal 1

3. Lazuur

De inrichting, gerechten en bediening van restaurant Lazuur tonen de herkomst en liefde van de eigenaren. De pijlinktvis met gefermenteerde kool, koriandercress en beurre blanc van visbouillon heeft sprekende smaken: pittig door verse rode peper, bitterzoet van de kort en hevig verhitte inktvis, zuur en diepgang van de gefermenteerde kool. ‘Een gerechtje dat straalt als een kind met een zak vol spekkies,’ aldus Gilles van der Loo. De culinair recensent at ook nergens beter geroosterde bloemkool dan bij Lazuur.

Purmerplein 8

Lazuur is een échte, oprechte zaak met uitstekende bediening en dito gerechten.Beeld Eva Plevier

4. Bunk Amsterdam

De voormalige Sint-Ritakerk in Noord doet nu dienst als hotel en restaurant. Hier kan de reiziger kennismaken met de Amsterdammer, en vice versa. Gasten eten er altijd samen aan een van de grote tafels. In het hotel zijn heel wat eigenaardigheden te ontdekken. Zo leidt een verborgen deur – bedekt met dezelfde groene klimop als aan de muur – naar een middeleeuws wenteltrapje dat doet denken aan een oud kasteel. De trap brengt je naar een ronde bibliotheek met houten boekenkasten. 

Hagedoornplein

5. IJver

IJver is gevestigd in de Scheepsbouwloods op de NDSM-werf. Tussen de muren van het restaurant en de muren van de loods zit wat ruimte, dus is daar een ‘vierseizoenenterras’ neergezet. Ongeacht het weer zit je er droog. Bij de bar zijn meer dan honderd bieren te bestellen, waarvan twintig op de tap. Een digitale biersommelier helpt je bij je keuze. De keuken van IJver is Nederlands-Frans. Op de borrelkaart staan onder andere gerookte ossenworst en een Hollands kaasplankje.

Scheepsbouwkade 72

Op het terras van IJver zit je altijd droog.Beeld Jakob Van Vliet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden