PlusLijstje

Dit zijn de weekendtips van het Parool Panel: ‘

Waar moeten we dit weekend naartoe? Drie experts vertellen wat er speelt en waar zij te vinden zullen zijn.

Lieve Piket
Curatoren PS  Beeld Het Parool
Curatoren PSBeeld Het Parool

Kunst

Cathelijne Blok is kunsthistoricus en oprichter van The TittyMag

‘Bij Fleur en Wouter is er altijd een meesterlijke gastvrijheid’

“Het leuke aan de galerie van Fleur en Wouter is dat de opening van een expositie altijd een grote feestelijke bedoening is. Vorige keer werd er zelfgemaakte walnotenwijn geserveerd in door de kunstenaar gemaakte kopjes. Als je bij ze langsgaat is er altijd een meesterlijke gastvrijheid. Het leuke en mooie aan de kunstenares Saar Scheerlings, die er momenteel exposeert met Unfolding, is dat ze het maakproces laat zien. In haar werk gaat het om onthullen, verhullen en omvormen. De ruimte is gevuld met kleurrijke objecten die samen het verhaal vertellen van hoe ze tot stand zijn gekomen. Scheerlings gaat zelf op onderzoek naar materialen en deze smelt ze samen in haar werk. Het is alsof je in een magische wereld van allerlei kleuren, maten en materialen stapt – en de galerie omarmt dat.”

Dans

Marco Gerris is regisseur en artistiek leider van ISH Dance Collective

‘Shailesh Bahoran steekt hiphop in een theatraal jasje’

“Als ik iets mag tippen is het de de dansvoorstelling Avatara van IRC Company. Een met hiphop gevulde voorstelling in coproductie met de Duda Paiva Company van poppenspeler Duda Paiva. De choreograaf, Shailesh Bahoran, maakt heel integere dansen waarbij hij hiphop in een theatraal jasje steekt. Ze voelen bijna aan als moderne dans. Bij zijn voorstellingen spat de energie er van af. Shailesh’ ding is de grenzen opzoeken van het menselijke lichaam. Hij heeft een voorliefde voor duizend jaar oude Indiase volksverhalen, de voorlopers van de Marvelfilms. Zijn choreografie gaat in op zowel de voordelen als de verantwoordelijkheden van superkracht. Een symbool voor het leven: hoe krachtiger je bent, hoe meer verantwoordelijkheid je draagt. De poppen van Paiva zullen de lichaamsdelen en daarmee de bewegingen uitvergroten, daar ben ik heel benieuwd naar.”

Theater

Niki Padidar is regisseur van onder andere All you see, de openingsfilm van Idfa

‘Black Cat Theatre creëert een fantasiewereld van simpele materialen’

“Ik heb een dochtertje van drie en mijn moeder neemt haar altijd mee naar musea en voorstellingen. Zij stuurde mij een keer naar het Black Cat Theatre en ik vond het echt fantastisch. Voor jonge kinderen worden vaak grote, bijna kapot geproduceerde dingen georganiseerd, dit is juist kleinschalig en heel creatief. De acteurs werken met alledaagse voorwerpen, maar daar creëren ze dan een eigen fantasiewereld mee waar je als bezoeker in wordt meegenomen. Je zou het zelfs thuis kunnen namaken, want je hebt de spullen. Maar in het theater maken ze er een hele toffe en professionele voorstelling mee. De regenboog is de eerste voorstelling die ik zag. Daarin is alles wit, langzaamaan introduceren ze voorwerpen met kleuren. Bijvoorbeeld een vaas met daarin water met kleurstof. Daar gaan ze dan bellen van blazen. Ze zijn heel creatief met ogenschijnlijk simpele materialen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden