Uitips

Dit zijn de beste culturele tips van de aankomende week

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool
Expositie Corona in de stad. Beeld
Expositie Corona in de stad.

Muziek: Nick Cave & Warren Ellis

Carnage (‘Bloedbad’) heet het album dat Nick Cave en Warren Ellis samen maakten. Multi-instrumentalist Ellis is lid van The Bad Seeds, Caves begeleidingsband, maar Cave wilde hem voor deze tournee voor zichzelf. Behalve de songs van Carnage spelen de twee ook materiaal van Ghosteen uit 2019. Evenmin een vrolijk werk, dat voornamelijk gaat over de dood van Caves 15-jarige zoon Arthur.
Zaterdagavond en zondag, 20.00 uur, Carré

Muziek: Klassiek in West

Nieuw werk van de 91-jarige componist Theo ­Loevendie, uitgevoerd door het ­Metamorphoses Trio. Dat is de hoofdmoot van minifestival ­Klassiek in West. Ook gaat een film over Loevendie en twee andere Nederlandse hedendaagse componisten, Smits en Röntgen, in ­première. Het festival wil klassieke muziek toegankelijk maken.
Zaterdag, 17.00 uur, Jeruzalemkerk, philomela.nl

Muziek: Tim Dawn

Wat te doen met je naam als je Thijs Vroegop heet, maar internationale ambities hebt? Dan vertaal je ’m creatief en zorg je dat je als Tim Dawn meteen een hit scoort met een voor een supermarktreclame opgenomen versie van To Love ­Somebody van de Bee Gees. Vroeg­op schrijft ook knappe eigen nummers. Vooral die speelt hij in zijn eerste eigen show in Paradiso.
Woensdag 20 oktober, 20.00 uur, Paradiso.

Expo: Beeldchroniqueurs, Corona in de stad

‘Vitaal belang’, ‘houd vol’ en ‘eenzaam’. Die woorden verschenen ­tijdens de lockdown overal door de stad in de vorm van ledbuizen, met tiewraps aan hekken en gevels ­bevestigd. Ze waren aangebracht door het gelegenheidscollectief Stadslicht.nu. Hun tijdelijke interventies vingen het gevoel van dat moment. Dat is opnieuw te beleven via de foto’s die nu worden tentoongesteld.
T/m 31 oktober in De Hallen, ­Hannie Dankbaarpassage

Expo: Ciou, Sky is the Limit

‘Welcome to Ciou World’, zo opent de website van de Franse kunstenaar Ciou. Geen woord te veel: haar werk is als een parallel universum, ­bewoond door elfen en demonen, waar heidense folklore hand in hand gaat met Japanse anime en op hol geslagen plantenanatomie.
T/m 6 november in Galerie KochxBos, Eerste Anjelierstraat 36

Expo: Kuijer/Volten

Wie door Amsterdam fietst, kan ze bijna niet missen: de beelden van André Volten (1925-2002). Het zijn grote, abstracte constructies, vaak van blinkend staal. Beeldhouwer Ruud Kuijer, vooral bekend van de serie ­Waterwerken die je ziet vanuit de trein voordat je Utrecht binnenrijdt, voelt zich verwant met Volten. Wat de twee gemeen hebben is het gebruik van H-balken. Dit indus­triële bouwmateriaal speelt de hoofdrol in hun tentoonstelling.
T/m 23 januari in Villa Volten, ­Asterdwarsweg 10

Expo: Ellsworth Kelly, Rijksmuseumtuinen

Deze week is de laatste kans om het monumentale werk van Ellsworth Kelly in de tuinen van het Rijksmuseum te zien. De negen sculpturen beslaan een periode van 1963 tot 2015 – bijna de vol­ledige carrière van de kunstenaar, die vooral bekendstaat om zijn hard-edge paintings. Ze laten zien dat hij ook als beeldhouwer dacht.
T/m 24 oktober in Rijksmuseum, Museumstraat 1

Expo: Luther & Oranje

De geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau is nauw verbonden met Calvijn en de gereformeerde kerk, maar ook het gedachtegoed van Maarten Luther speelt een rol. Zo waren de ouders van stamvader Willem van Oranje luthers en waren er flink wat lutheranen te vinden aan het hof. De latere koningin Emma nam bewust lutheranen op in haar huishouding. En de ­Koninklijke Verzamelingen bevatten zelfs twee brieven van Luther in hoogsteigen persoon. Die vormen het hoogtepunt van deze tentoonstelling over de verbintenis tussen koningshuis en geloofsstroming.
T/m 9 januari in Luther Museum, Nieuwe Keizersgracht 570

Kind: Kids Goodies Market

Op de Kids Goodies Market kunnen jonge bezoekers en hun ouders ­terecht voor de laatste trends in speelgoed, kinderkleding, vintage meubels voor in de kinderkamer en knutselbenodigheden. De focus ligt vooral op duurzame en handgemaakte spullen. Zo zijn er handgemaakte kinderkleding van Iek & Jet, houten spelletjes van Znoet en bij Soof kun je ranja drinken.
Zaterdag, 10.00 uur, De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 47, ­kidsgoodiesmarket.com

Kind: Be Mozart (5+)

Met het familieconcert Be Mozart laat acteur Ton Meijer kinderen en hun ouders even in de huid van ­Wolfgang Amadeus Mozart ­kruipen, een wonderkind dat van alles meemaakt en de mooiste ­muziek schrijft. Hoe is het om een wonderkind te zijn? Hoe was het om in de tijd van Mozart te leven? Sopraan Marijje van ­Stralen zingt, Joanna Trzcionkowska speelt viool, Fred Edelen cello en Christina ­Edelen klavecimbel.
Zondag, 13.00 en 15.15 uur, Het Concertgebouw, Kleine Zaal, ­concertgebouw.nl

Theater: Kim van Zeben/MaxTak, De hond die licht gaf (6+)

Victoria heeft geen ouders meer en woont bij tante Angina. Gelukkig heeft ze haar hond Tosti nog. ­Victoria wil graag uitvinder worden, net als haar vader. Tussen zijn spullen vindt ze zijn lievelingsboek Frankenstein. En dan gaat Tosti dood. En tja, als je dan tóch uitvinder bent… Kim van Zeben zingt en speelt alle rollen in een voorstelling vol spetterende livemuziek en zang, virtuoos poppenspel en ­knallende uitvindingen.
16 oktober, Zaantheater, ­Zaandam, tournee zie maxtak.nl

De uren, ITA. Beeld Fabian Calis
De uren, ITA.Beeld Fabian Calis

Theater: ITA/Eline Arbo, De uren

De eerste regie van Eline Arbo bij ITA is de toneelbewerking van de klassieker van Michael Cunningham. De verfilming van The Hours (met onder anderen Meryl Streep en Julianne Moore) won in 2002 negen Oscars. De uren speelt zich af op telkens één dag in het leven van drie vrouwen, op drie verschillende momenten in de twintigste eeuw: een uitgever, een huisvrouw en schrijfster Virginia Woolf. Met Marieke Heebink, Chris Nietvelt en Ilke Paddenburg.
T/m 28 oktober, ITA, ita.nl

Theater: Silbersee/De Toneelmakerij, Hans en Griet (7+)

Paul Knieriem maakte een bewerking van het overbekende sprookje van de gebroeders Grimm. Hierin raken de twee kinderen verdwaald in de grote stad, waar ze wonder­lijke ­figuren ontmoeten, zoals de vadsige PatatDuif, Nachtvlinder die je een geweldige avond belooft en de Draaiorgeldraaier. Muziek van Engelbert Humperdinck en ­Genevieve ­Murphy. Met onder anderen Rop Verheijen, Laura Bohn en Yung-Tuan Ku.
17 oktober première ITA, daarna tournee, met kerst terug in ­Amsterdam, toneelmakerij.nl

Theater: Tolhuistuin, Warming Up Festival

De Tolhuistuin warmt op, net als de rest van de aarde. Hoe willen we verder en wat doet het met ons? Warming Up Festival presenteert vijf dagen op rij een spannend ­programma met kunst, muziek, theater, livepodcasts en spoken word. Met onder anderen Ruben Hein over zijn reis naar Antarctica en Collectief Walden met een ­filosofische dinnershow.
20 t/m 24 oktober, Tolhuistuin, tolhuistuin.nl

Film: Valerie Bisscheroux, ANNE+

Wat begon als een zo ongeveer ­eigenhandig door scenarist, hoofdrolspeelster en regisseur Bisscheroux gemaakte webserie over het liefdesleven van een lesbische twintiger in Amsterdam, werd een gevierde tv-serie en is nu een film. Wie wil inhalen, kan terecht op Netflix, maar zonder voorkennis is de film ook zeer de moeite waard.
Te zien in: Arena, Cinecenter, City, Filmhallen, Het Ketelhuis, De Munt, Pathé Noord, Tuschinski

Film: Kaouther Ben Hania, The Man Who Sold His Skin

Mensenrechtenfilmfestival Movies That Matter opende in april met deze satire op de kunstwereld en het moreel falen van het Europese vluchtelingenbeleid. Een Syrische vluchteling laat zijn rug tatoeëren in ruil voor een Schengenvisum, maar wordt zo zelf handelswaar.
Te zien in: Rialto, Studio/K

Film: Paul Verhoeven, Benedetta

Eerst werd de release van Paul ­Verhoevens veelbesproken nieuwe film (verkoophaakje: lesbische nonnen in de middeleeuwen) uitgesteld omdat de regisseur zijn heup had gebroken, daarna kwam corona. Dat hij er nu eindelijk is, wordt aangegrepen om Verhoeven in het zonnetje te zetten, onder meer met een digitaal opgepoetste versie van zijn befaamde erotische thriller Basic Instinct (1992). Lab111 gaat een stapje verder met een retrospectief van alle zes Hollywoodfilms van de Nederlander. Benedetta maakte bij de première, afgelopen juli op het filmfestival van Cannes, direct de tongen los. Een scène met een op onorthodoxe wijze gebruikt Mariabeeldje kan alvast de boeken in als zo’n typisch verhoeveniaanse provocatie met een vette knipoog.
Te zien in: Cinecenter, City, Eye Filmmuseum, FC Hyena, Filmhallen, Het Ketelhuis, Tuschinski

Divers: Boekenmarkt

Door corona ging het een tijdlang niet door, maar vanaf morgen is de boekenmarkt in De Hallen terug. Er staan 25 kramen in de Passage met boeken en andere publicaties over onder andere kunst, geschiedenis, muziek, fotografie, filosofie en literatuur. Vanaf morgen weer iedere maand te bezoeken.
Zondag, 10.00 uur, De Hallen, Hanny Dankbaarpassage 47

Divers: Black Achievement Month 2021

Schrijver Vamba Sherif staat tijdens deze Black Achievement Month-­lezing stil bij de verbondenheid van zijn kinderen met het ­verleden en de strijd van zwarte mensen. Geïnspireerd door het werk van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin en de schrijfster Marilynne Robinson richtte hij zich op zijn kinderen in zijn autobiografie Ongekende ­liefde. “Ik wilde mijn kinderen – met hun gemengde afkomst, kleur en anders klinkende namen – laten zien dat hun verleden en toekomst verbonden zijn met de inspanningen van mensen, zwarte en witte, die massaal op straat gingen om gerechtigheid te eisen door herhaaldelijk te zeggen dat de levens van de zwarte mensen ertoe doen.”
Dinsdag 19 oktober, 19.30 uur, Trippenhuis, online aanmelden is verplicht, akademievankunsten.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden