Puzzel

Dit zijn de antwoorden van de PS Paasspeurtocht

Sneeuw, hagel, windstoten: nee, de deelnemers van de traditionele PS Paasspeurtocht hadden het niet makkelijk dit jaar. En dan moesten ze ook nog een selfie nemen met alle gevonden zwanen.

Lex Boon
De winnaars: Merel Spaander en vriend Sjoerd Beeld
De winnaars: Merel Spaander en vriend Sjoerd

De lucht was grijs, de traditionele familiebrunch ging niet door en Anne was eigenlijk van plan om tijdens de paas­dagen in pyjama op de bank te blijven liggen. Toch won de nieuwsgierigheid. Anne sleepte zich van de bank, kleedde zich om en trok richting de binnenstad. ‘Want een missie is altijd goed, zeker in deze tijden,’ mailde ze.

En een missie was het. Tien in het straatbeeld verstopte zwanen moesten er tijdens deze zesde editie van de PS Paasspeurtocht worden gevonden. Een Swanwalk, noemde een deelnemer het. Een tocht van zeven kilometer, ­terwijl de stad ondertussen werd geteisterd door sneeuw, hagel en windstoten (en soms, plotsklaps, een miraculeus helderblauwe lucht). Of, zoals Lisa en André schreven:

‘Zes april, koud en guur
Gingen wij op avontuur
Een wandeling langs stad en gracht
Met z’n twee op zwanenjacht
Sneeuw noch hagel deed ons wat’

“Waarom blijft iedereen hier staan om foto’s te maken van mijn huis?” vroeg een bewoonster van een pand aan de ­Bethaniënstraat op enig moment aan een deelnemer, toen ze nog niet wist dat in de dagen die zouden volgen honderden mensen selfies met haar gevel kwamen nemen. ­Excuus, maar het waren echt twee prachtzwanen, die niet konden ontbreken in deze speurtocht.

En niet alleen op gevelstenen, ­Amsterdam blijkt vele ­cafés, restaurants en een veilinghuis met zwanen te hebben. Sommige deelnemers ­zagen de dieren opeens echt overal: op boten, in logo’s en soms gewoon in het echt, zwemmend door de grachten.

Stille stad

Toch vond deelnemer Merel het opvallendst aan de tocht niet de zwanen, maar de twee vrouwen die ze op het einde tegenkwamen. “We zijn eigenlijk gestopt met met het zoeken naar zwanen en hebben gewoon lekker gewandeld,” zeiden ze. Vol ongeloof keek Merel de vrouwen aan. Het uur daarvoor had ze samen met Sjoerd de Jordaan doorkruist, enthousiast op zoek naar zwanen. Voor de ­foto’s had ze zelfs haar best gedaan om haar hand zo te houden, dat het leek alsof de zwaan op haar hand dreef. “Maar, maar... dan kun je toch niet winnen?” bracht Merel verward uit tegen de vrouwen die het hadden opgegeven.

Ach, de een is nu eenmaal fanatieker dan de ander. Sommige teams waren snel (75 minuten!), anderen iets lang­zamer (4 uur en 20 minuten!). Dat laatste vooral vanwege speeltuinen onderweg, vele coffee-to-go’s of omdat deel­nemers gewoon echt geen haast hadden en probeerden de schoonheid van de stille stad in zich op te nemen.

Pokémons vangen

‘Wat een beeldschone plek, die ­Bethaniënstraat! En wat een wulpse zwaan, die net voor de Romeinsarmsteeg!’ schreven Alexander en Karin. Andere deelnemers waren minder enthousiast. Zoals Biem (11), die door zijn ouders min of meer werd gedwongen. ‘Hij ging alleen mee op de voorwaarde dat hij ook Pokémons mocht vangen en niet op de foto hoefde,’ mailde zijn moeder.

Biem was niet de enige die het zwaar had: een van de vele Annes die meededen had speciaal voor de selfies haar mondkapje versierd met afbeeldingen uit de krant, maar halverwege de tocht waaide het mondkapje uit haar tas. Thuis maakte ze een nieuwe (voor de zekerheid zelfs twee) en de volgende dag rondde ze de route af. En dan was er ook nog deelnemer Marlies, die vanwege een corona­besmetting de speurtocht via Google Streetview moest doen. Ze stuurde selfies met haar iPad in de hand.

Zo zijn er veel deelnemers die je de prijs zou gunnen. ­Nora (11) en Joanie (12) bijvoorbeeld, die de speurtocht met z’n tweeën deden, en nu graag samen uit eten zouden willen gaan. Of Tim, die zonder al te veel succes de speurtocht deed met een date: er waren irritaties, discussies en na de laatste zwaan wilde zij zo snel mogelijk naar huis (‘Afsnijden waar nodig.’).

Maar er kan er maar één de winnaar zijn. Onder alle juiste inzenders is ­geloot en de winnaar is Merel Spaander – alsof ze met haar ‘misplaatste fanatisme’, zoals ze mailde, toch het lot heeft weten te tarten. Zij en haar mededeelnemer Sjoerd krijgen de dinerbon van restaurant ’t Zwaantje! Van harte gefeliciteerd!

De antwoorden

Bethaniënstraat 7-9
Prins Hendrikkade 52
Korte Korsjespoortsteeg 8
Singel 83-85
Prinsengracht 114
Bloemstraat 189
Hazenstraat 26
(bonuszwaan: Elandsstraat 101)
Berenstraat 12
Keizersgracht 474
Singel 324

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden