Jaaroverzicht

Dit zijn de 9 beste Amsterdamse restaurants van 2018

Waar aten we het afgelopen jaar het lekkerst? Deze restaurants scoorden de hoogste cijfers in Proefwerk.

Het Parool
Flora Beeld Eva Plevier
FloraBeeld Eva Plevier

1. Entrepot
Op het menu van Entrepot staat een bijna dagelijks wisselend lijstje gerechten tussen de €6 en €15. Die zien er bedrieglijk eenvoudig en moeiteloos uit. Maar ingrediënten laten stralen in gerechten die zo vanzelfsprekend en comfortabel smaken, dat is natuurlijk precies de kunst. Wat een fijne zaak.

Entrepotdok 8 (Centrum)
Cijfer: 9

Entrepot Beeld Mats van Soolingen
EntrepotBeeld Mats van Soolingen

2. Café Remouillage
Wanneer een kok zo ervaren is dat hij zich volledig kan laten leiden door zijn ingrediënten, spreek je van meesterschap. Bij Remouillage wordt je perceptie van smaken en smaakcombinaties opgerekt. Aan het eind van de avond hunker je bijna naar een klassiek zoet toetje.

Trompenburgstraat 111 (Zuid)
Cijfer: 9

Café Remouillage Beeld Eva Plevier
Café RemouillageBeeld Eva Plevier

3. 212
Bij 212 eet je aan de bar. Je kijkt de witte brigade rechtstreeks op de vingers. Het is duur, ambitieus en heeft ontroerend verfijnde, heldere smaken. Toch is het er ook Amsterdams gezellig: een gast die bij vertrek een kok complimenteert met zijn saus, krijgt een zakje mee.

Amstel 212 (Centrum)
Cijfer: 9

212 Beeld Mats van Soolingen
212Beeld Mats van Soolingen

4. Thúskomme
Een thuisgevoel en gerechten zonder opsmuk: dat is Fries restaurant Thúskomme. 's Avonds staat hier een simpel menu van soep, sla, een hamburger en drie hoofdgerechten ('thúshappen') op het krijtbord. Twee keer 3 gangen met bier, wijn en koffie voor nog geen 75 euro - daar word je vrolijk van.

Batjanstraat 1A (Oost)
Cijfer: 8,5

Thúskomme Beeld Tammy van Nerum
ThúskommeBeeld Tammy van Nerum

5. De Vrouw met de Baard
Wat is De Vrouw met de Baard een fijne plek: er klinkt swingende muziek, het interieur is huiselijk en de chef gaat rond met een zelfgebrouwen digestief met citroengras en kaneel. Het eten is heerlijk (zelfgemaakte pangsit!) en de rijsttafel blijkt een banket. Een feestmaal. We rollen uitgelaten en vrolijk de deur uit.

Buiten Brouwersstraat 19 (Centrum)
Cijfer: 8,5

De Vrouw met de Baard Beeld Mats van Soolingen
De Vrouw met de BaardBeeld Mats van Soolingen

6. Antep Kebap by Serifoglu
Patisserie-café Serifoglu West heeft in een naburig pand een kebabzaak geopend: wat een geluk. De kok, een grote man met betonnen handen, keert hier rustig loeihete spiezen boven gloeiende houtskool. Alles is smaakvol en uitstekend gegrild. En dan die bak­lava: to die for.

Slotermeerlaan 117 (Nieuw-West)
Cijfer: 8,5

Antep Kebap by Serifoglu Beeld Eva Plevier
Antep Kebap by SerifogluBeeld Eva Plevier

7. Bord'Eau
Wát een smaken komen er uit de keuken van Bord'Eau. Wat een lef heeft de veelbelovende jonge chef. Oké, op dit prijsniveau (141 euro voor 8 gangen, exclusief wijn) moet eigenlijk alles kloppen, maar Bord'Eau is de 8,5 meer dan waard. Er komen telkens nieuwe, bizarre en ongelooflijk lekkere smaken voorbij.

Hotel De L'Europe, Nieuwe Doelenstraat 2-14 (Centrum)
Cijfer: 8,5

Bord'Eau Beeld Eva Plevier
Bord'EauBeeld Eva Plevier

8. Dumplings
Op een winderig Nassauplein zit Dumplings, een kiosk die wordt bestierd door de Chinese Chao Fang. Haar dumplings (met zelfgemaakte gebakken pindasambal) zijn sappig, smaakvol en mooi aangebakken. En dan die Chinese crêpes... Hartig, heerlijk, krokant en vers: het soort streetfood dat een plek in onze week verdient.

Nassauplein 60 (West)
Cijfer: 8

Dumplings Beeld Dingena Mol
DumplingsBeeld Dingena Mol

9. Flora
Naar Flora ga je om te drinken met een vriend en af en toe een bordje te bestellen. We moeten wennen aan deze LA-style taquería, maar het zaakje klopt aan alle kanten. De kimchi quesadilla is raar én erg lekker, de Mexican Kapsalon (met erg goede frites van zoete aardappel) is een beuker van een gerecht. Pas wel op je broeksknopen!

Bilderdijkpark 1A (West)
Cijfer: 8

Waar at jij eigenlijk het best in Amsterdam het afgelopen jaar? We horen het graag. Laat hieronder je reactie achter.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden