Plus

Dit wordt hem deze zomer: vermout als doordrinkdrankje

Deze zomer wordt de zomer van de vermout, een versterkte wijn (alcoholpercentage rond de 18 procent) die op smaak is gebracht met planten en kruiden. De Amsterdamse variant, Willem's Wermoed, is een uitstekend aperitief.

Beeld PR

De lente is los en dat betekent dat het tijd is voor een definitief oordeel over wat hét zomerdrankje van dit jaar wordt. Vertegenwoordigers van elke denkbare dranksoort buitelen over elkaar heen om de hunne als zodanig aan te prijzen, maar stiekem zijn we er al uit: 2016 wordt de zomer van de vermout.

De trend schrijft voor dat we hem gemixt drinken, bijvoorbeeld met ijs en prikwater of - uitdagender - als negroni (met gin, een bittertje en een sinaasappelschil).

Kruiden
De timing is dus uitstekend voor de eerste Nederlandse vermout: het Amsterdamse Willem's Wermoed, geïnspireerd op de uitgebreide kruidencollectie van de Hortus Botanicus. Het resulteert in een brouwsel met 24 kruiden, allemaal met hun origine in Nederland, zoals wilde tijm en dennentoppen.

Maar net als gin vóór de gin-tonictrend heeft ook vermout nog wel een imagoverbetering nodig om echt door te breken als zomerdrankje. Meestal is het bitter spul, de drank die in een cocktail de boel strak en droog trekt.

Puur
Maar deze Amsterdamse variant is andere koek. Zoéte koek. Heerlijke koek. Vergeet de straffe associatie, hiermee sluit je subiet vriendschap. Sterker nog: je hebt er eigenlijk niks anders bij nodig. Dat prikwater of die bittertjes: laat ze staan en drink het puur of met een enkel ijsklontje.

Deze Willem is puur een uitstekend aperitief, zoals vermout in Zuid-Europa volop gedronken wordt. Het is zacht, het is zoet, het is rond. De smaak leunt bijna tegen vijgenlikeur aan, maar is veel gelaagder en gelukkig ook nog bitterder. Vermout als doordrinkdrankje: wie had dat gedacht?

En dan is er nog het etiket: een juweel, met een kunstige plattegrond van de Hortus Botanicus met kruisjes bij waar je de gebruikte kruiden in de tuin terug kunt vinden. Maar het belangrijkste schuilt achter dat etiket: dit koperbruine nirwanavocht.

Willem's Wermoed

Wat: vermout
Waar: bij enkele Amsterdamse slijters en via www.willemswermoed.nl
Kost: 27 euro per fles (75 cl)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden