Aldus

Dit project jaagt innovatie in de cultuursector aan

Tijdens de Art-up Demoday werden zes innovatieve ideeën gepresenteerd voor de cultuursector. Initiatiefnemer Anne Houwing (33) vertelt.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Wat is Art-up?

“Een initiatief van Jon Heemsbergen en mij, om innovatie in de cultuursector aan te jagen. Er zijn veel culturele ondernemers met innovatieve ideeën, maar ze slagen er vaak niet in ze van de grond te krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze hun financiering niet rond krijgen. Wij dachten daarom: dit heeft de cultuursector nodig.”

Waar helpen jullie ze bij?

“We zijn met zes projecten begonnen aan een traject van een half jaar. Ze kregen training in ondernemersvaardigheden: hoe richt je je financiën in, hoe creëer je een goed businessmodel, hoe bind je partijen aan je initiatief? En ze kregen een mentor uit het veld die haar culturele sporen al had verdiend. Ook fijn: de ondernemers hadden steun aan elkaar.”

Wat voor initiatieven zijn het?

“De deelnemers werken in de context van de cultuursector aan onderwerpen als publieksbereik, inclusiviteit en de maatschappelijke impact van cultuur. Zo zet Club Goud cultuur in om kwetsbare ouderen te betrekken bij de maatschappij en bouwt Wat Telt! bruggen tussen de dove en horende gemeenschap.”

En de Demoday was de afsluiting van het traject?

“Ja, vrijdag presenteerden de ondernemers hun idee: hier staan we, daar willen we naartoe, wie helpt ons mee? In de zaal zaten investeerders en mensen van fondsen en culturele instellingen. Er werd niet direct met flappen gezwaaid, maar het eerste contact is gelegd.”

Was dit voor herhaling vatbaar?

“Dit was een pilot, en het is heel goed gegaan. We weten nu dat zulke trajecten ook werken in de cultuursector, dus in het voorjaar starten we met een nieuw programma.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden