PlusAchtergrond

Dit kookboek helpt je je voorraadkast ‘onthamsteren’

Tijdens de Verspillingsvrije week brengen Bianca Krijnen-Splint (38) en Emma Zuidam (24) hun ‘onthamster’-kookboek uit. ‘Zonde als mensen producten blijven kopen terwijl ze een volle voorraadkast hebben.’

Beeld Woodcutter

Ze vertellen het wat lacherig, gegeneerd bijna. “Ik heb ook gehamsterd, maar niet extreem,” zegt Bianca Krijnen-Splint. “Houdbare melk, iets wat ik normaal nooit koop – want wat moet je ermee – kocht ik nu ineens wel. Rijst en macaroni heb ik ook groots ingeslagen.”

Krijnen, die samen met haar man een uitgeverij heeft, zag de lege supermarktschappen en werd ‘op de een of ­andere manier meegezogen door de acties van de massa’. Ook haar collega Emma Zuidam kocht meer dan ze normaal deed, zoals extra grote zakken rijst, maaltijdrepen en bonen in blik.

Verspilling

Al dat eten in voorraadkasten, daar moeten we wat mee, dacht Krijnen-Splint. Het bleef bij een idee, totdat ze een appje van Zuidam ontving. De freelancevormgever zat veel thuis en had dezelfde gedachte. Producten in blikken en potten zijn doorgaans lang houdbaar, maar als je ze ongebruikt in voorraadkast laat staan, is dat ook verspilling. Ze stuurde naar Krijnen-Splint: ‘Misschien moeten we een kookboek maken over onthamsteren.’

De makers zijn al langer bezig met bewust boodschappen doen om voedselverspilling tegen te gaan. In Nederland wordt jaarlijks veel voedsel weggegooid. Volgens het Voedingscentrum gaat van de 377 kilo voedsel die iedere Nederlander gemiddeld koopt per jaar, thuis 34,3 kilo de vuilnisbak in – ter waarde van 120 euro. Dat is in totaal 589 miljoen kilo voedsel per jaar.

Tijdens de Verspillingsvrije week, die dinsdag van start gaat, zet stichting Samen tegen voedselverspilling zich in om de hoeveelheid weggegooid eten te verminderen. De stichting daagt Nederlanders uit een week lang minder eten weg te gooien. “Daar is geen culinaire kennis voor ­nodig,” zegt Krijnen-Splint, die net als Zuidam van inventief koken houdt. “Met heel eenvoudige producten kun je al iets lekkers en creatiefs op tafel zetten.” Dat geldt ook voor een borrel of wanneer er bezoek over de vloer komt, zegt Zuidam. “Je denkt dan vaak aan een zak chips of bitterballen, maar je kunt ook je voorraadkast induiken. Met tonijn uit blik, knakworsten of kikkererwten en wat bladerdeeg kan iedereen snel wat leuke hapjes op tafel zetten. Daar is niks moeilijks aan, je moet alleen weten dat het kan.”

In Het ‘grote’ onthamsteren kookboek bevat naast recepten, tips en illustraties ook een register met allerlei ‘losse’ producten. Wie bijvoorbeeld geen idee heeft wat er met de pompoenpitten uit de leeggehaalde pompoen moet gebeuren, en wie nog met een blik zwarte bonen zit: niet weggooien! De paginacijfers verwijzen naar een recept waarin de producten verwerkt kunnen worden.

De pompoenpitten lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor zelfgemaakte granola, een van de 52 recepten in het boek. Daar kan ook nog wat fruit bij dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit. Van zwarte bonen maak je met wat smaakmakers, chocolade en honing in de oven een zwartebonenbrownie. En een pot kikkererwten die bijna over datum is, kun je weer gebruiken in het recept voor ontbijtmuffins – die je kunt invriezen.

Op afstand

Het kookboek is ‘op afstand’ gemaakt. De recepten die uiteindelijk het boek haalden, gingen over en weer via app, mail en telefoon. De een bedacht een recept, schreef het uit en stuurde het naar de ander die het recept uitprobeerde, bijschaafde en weer terugstuurde. “Door de coronamaatregelen kon het niet anders,” zegt Krijnen-Splint. “Normaal ga je samen om tafel, maak je een moodboard en leg je als uitgever een heel traject af met de auteur waarbij je face-to-face contact hebt. Wij hebben elkaar tijdens het maken van dit boek slechts één keer live gezien. Toen we de puntjes op de i moesten zetten.”

Beide makers vonden dat het boek er snel moest komen. “Het zou zonde zijn als mensen producten blijven kopen terwijl ze een volle voorraadkast hebben,” zegt Zuidam, die het jammer vindt dat mensen vaak voor ­gemak kiezen. “Je kunt tegenwoordig heel gemakkelijk aan eten komen, ook aan groenten en fruit die hier niet eens groeien. Die worden ingevlogen, en als je je dan bedenkt dat wij dat zomaar weggooien…”

Het zou in alle opzichten beter zijn als we allemaal onze voorraadkast zouden induiken, zeggen de makers. Krijnen-Splint, die per week zo’n 150 euro uitgeeft aan boodschappen voor haar gezin, hoefde door het leeghalen van haar voorraadkast slechts de helft uit te geven. “We willen niet met een opgeheven vingertje mensen de les lezen. Maar als iedereen bewuster leeft en verder vooruitdenkt over eten, is dat voor iedereen winst.”

Bianca Krijnen-Splint, Emma Zuidam, Het ‘grote’ onthamsteren kookboek, Splint media, €15,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden