Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Dit keer wél te eten: tyauwmin met speklapjes

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: tyauwmin met speklapjes. Een witte rhône past erbij.

Afgelopen week fungeerde mevrouw Hamersma als spreekbuis voor de boekverkopers in den lande. In een televisie­reportage mocht zij een noodkreet slaken: vanwege de lockdown dreigen veel boekwinkels te verdwijnen. Om dat te voor­komen, riep zij op om vooral boeken online te kopen. En dan niet bij Bol.com natuurlijk. Zij had al niet te klagen over de internetverkopen, overigens. Maar na 15 maart vorig jaar, toen we voor het eerst ‘op slot’ gingen, hebben die helemaal een vlucht genomen.

Pakketjes

Inmiddels staat ze de hele dag in te pakken en vroeg ze zich al eens af of ze deze niet via ­UberEats kon laten bezorgen. “Het zijn toch kookboeken?” Nu moet ze vaak ook nog tweemaal daags in de rij staan (‘Niet meer dan vijf pakjes per persoon of bedrijf!’) om de hongerigen hun leesvoer te bezorgen. Daarover echter geen onvertogen woord voor de camera. Wel verzuchtte ze dat ze die pakketjes maken in een winkel zonder aanloop vooral zo saai vond. “Het leuke van kookboeken verkopen is dat je met je klanten kunt praten over recepten of restaurants, of een wijntip kunt geven bij een gerecht als meneer Hamersma er toevallig ook is.”

En ik ben er toevallig bijna altijd. Vooral nu. Anders is het er helemaal zo stil. Toch reageerde ze enorm blij toen ze ’s ochtends haar mail opende om de overnight online bestellingen te bekijken. “Kijk nou! Dat is leuk! Ik heb Paramaribo er nog niet opgezet of er is er al een verkocht!” Dat was meteen ook goed nieuws voor Judith Cyrus.

Paramaribo, Judith Cyrus, Fontaine ­Uitgevers, €34,99. Beeld
Paramaribo, Judith Cyrus, Fontaine ­Uitgevers, €34,99.

Zij is niet alleen de schrijver ervan, maar ook de kok die regelmatig van de keuken in mevrouw Hamersma’s kookboekwinkel gebruikmaakte om ­kooklessen te geven. Maar ja... Hoe dan ook, de eerste royaltybijdrage was een feit.

Onder het motto ‘zoals het avondklokje thuis tikt, tikt het nergens’ besloot mevrouw Hamersma er thuis een recept uit te maken. En bij het gebrek aan klant­contact knoopte ze maar weer eens met mij een gesprek aan. Ik was toevallig in de buurt.

Aldus mijmerden we samen wat over speklapjes. Dat we die al zo lang niet meer gegeten hadden. Misschien omdat we vroeger thuis altijd oneetbare versies kregen voorgeschoteld. Dat zou haar in ieder geval niet gebeuren.

Terwijl zij aan het marineren sloeg, veroorzaakte ik lekkere trek bij haar door mijn wijn­mijmeringen met haar te delen. Witte rhône zou er fantastisch bij zijn. Zo ook chenin blanc uit de Loire of Zuid-Afrika. “Of heb je liever rood? Licht gekoelde pinot noir, jonge tempranillo of eentje van de Etna past ook.”

Scharrelvarkentje

Uiteindelijk kreeg het scharrelvarkentje heel toepasselijk gezelschap van een biologisch-dynamische Côtes du Rhône. “Jammer dat we geen hond meer hebben,” zei mevrouw Hamers­ma. “Om hem het restje te geven?” antwoordde ik terwijl ik verbaasd naar de lege schaal keek. “Nee, dan hadden we nog even een avondwandelingetje kunnen maken.”

Tyauwmin met speklapjes. Beeld
Tyauwmin met speklapjes.

Tyauwmin met speklapjes

Ingrediënten
2 speklapjes
1 el hoisinsaus
1 el zonnebloemolie
500 g dunne Chinese (eier-)noedels
1 liter water
4 el zonnebloemolie
300 g paksoi in repen
100 g taugé, bruine wortels verwijderd
½ bos lente-ui, in ringen
1 el lichte sojasaus
½ el donkere sojasaus
1 tl sesamolie (beslist niet meer)
zout en zwarte peper

Bereiding
Marineer de speklapjes gedurende 30 minuten in de hoisinsaus. Bak ze in de olie goudbruin en gaar en snijd ze in dunne plakken. Kook de noedels in het water met een snufje zout 5 minuten, terwijl je ze met een vork uit ­elkaar haalt. Giet af in een vergiet en koel af onder koud stromend water.

Verhit 2 eetlepels olie en wok de paksoi 1 minuut. Voeg de taugé en lente-ui toe en wok 1 minuut. Haal alles uit de pan. Verhit 2 eet­lepels olie op halfhoog vuur en roerbak de noedels 5 minuten. Meng beide sojasauzen er goed doorheen. Voeg de sesamolie en groenten toe en bak 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper. 

De wijn

Domaine Roche-Audran 2019
Côtes du Rhône, ­Frankrijk, €13,95 (wit; ­biologisch-dynamisch)
Pasteuning, ­Willemsparkweg 11

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden