Vooruitblik

Dit jaar nieuwe projecten van topchefs en weer veel pop-ups

Blijft de stad 'barmhartig' voor vluchtelingen, hoe presteert grillig Ajax na de winterstop en waar gaan we uit eten? Het Parool blikt vooruit op Amsterdam in 2016.

In garage Develstein in Zuidoost opende vorig jaar World of Food Beeld Rink Hof

In 2016 zal de enorme groei van afgelopen paar jaar in het Amsterdamse restaurantaanbod vermoedelijk aanhouden. We zien dus nóg meer verschillende soorten zaken, en de trends van oude ambachten en goede ingrediënten zal ook nog wel even doorzetten.

Side projects
Nog iets waar we komend jaar meer van zullen gaan zien, zijn side projects van topchefs. Ron Blaauw opende afgelopen jaar zowel een tweede gastrobar als een tweede hotdogzaak, Robert Kranenborg startte zijn derde hamburgertent Thrill Grill. Met toegankelijke restaurants valt, daar komen veel mensen achter, vaak meer geld te verdienen dan met haute cuisine: de Vlaamse chef Jeroen Meus deed deze week uit de doeken dat hij met een worststand op muziekfestival Werchter meer had verdiend dan met het vijf jaar lang runnen van een restaurant.

In de buitenwijken gaat de verandering van bruine kroegen in hippe restaurants en koffiezaken ondertussen onverminderd door: de zogeheten 'drie wijzen uit Oost' (van onder andere Bukowski, Maxwell en het nieuwe Basquiat in de Javastraat) verbouwen begin dit jaar zowel het oude East of Eden als De Ponteneur.

De pop-up is stevig verankerd in het horecalandschap. Begin dit jaar gaat bijvoorbeeld alweer de derde editie van Baut open, nu op de Zuidas, en eigenaars van panden zien de meerwaarde van een tijdelijk, hip restaurant op hun locatie.

Groenten
Waar we reikhalzend naar uitkijken is de pop-up van sterrenrestaurant Vermeer in de Sint Olofspoort: tijdens de verbouwing van het Barbizonhotel begint chef Chris Naylor op een toegankelijke locatie, die Amsterdammers bekender moet maken met zijn avontuurlijke (groente)keuken. Krasnapolsky is al bijna helemaal verbouwd, en daar opent in april restaurant The White Room; ook weer een side project, namelijk van Jacob Jan Boerma (De Leest, drie sterren).

De laatste jaren openden zowel de Foodhallen als de World of Food, en ook op het terrein van het Foodcenter zal iets dergelijks verrijzen - maar dat zal nog wel even duren. Wel opent begin 2017 op het Rokin de zeer chique foodhall in het nieuwe warenhuis Haussmann.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden