Tips

Dit is er tijdens de lockdown te doen in Amsterdam

Het Parool
Promotiebeeld van Urlaub in Deutschland – Wunderbaum. Beeld Florian Schaumberger
Promotiebeeld van Urlaub in Deutschland – Wunderbaum.Beeld Florian Schaumberger

Muziek: Caro Emerald

Haar succesalbum Deleted Scenes from the Cutting Room Floor werd vorig jaar alweer tien jaar oud. Caro Emerald kwam er nooit helemaal los van. Geen ramp: haar opwekkende retroliedjes vormen nog steeds een uniek geluid. Ze treedt met haar nieuwe band op vanuit de Electric Monkey Studio in Noord.
The Caro Live Tonight Show, 30 januari, 20.00 uur, bandsintown.com (gratis)

Muziek: Blackpink

Er zullen massa’s muziekliefhebbers zijn die nog nooit van de band gehoord hebben, maar als boegbeeld van de K-Pop is meidenkwartet Blackpink een van ’s wereld populairste groepen geworden. De vier maakten hier ook naam door in 2019 de entreeprijs voor een optreden in de Afas Live vast te stellen op 167 euro per ticket. Het live­stream concert van zondagochtend is ook niet gratis natuurlijk.
Blackpink, The Show. 31 januari, 6.00 uur, YouTube

Muziek: De geheimen van het requiem

Pianist/dirigent Hans Veldhuizen is cursusleider bij deze online ontdekkingstocht langs de geheimen van het requiem. De eredienst voor de doden inspireerde grote componisten tot een eigen interpretatie. De komende vier weken vertelt Veldhuizen over de requiems van Mozart, Brahms, Verdi en Fauré. De colleges zijn per aflevering of als één pakket te bestellen.
Zing en beleef requiem. Dinsdag 2 februari. 20.00 uur. Concertgebouw.nl

Theater: OT Rotterdam, Een Winterplan/Als we Theodor met rust laten komt alles goed/Leven zonder Sartre

OT Rotterdam staat volgens de eigen site even op ‘pauze’, maar zet wel drie interessante voorstellingen online die de afgelopen jaren over een aantal filosofen werden gemaakt. In Een Winterplan was dat het einde van de vriendschap tussen Lou Salomé, Paul Rée en Friedrich Nietzsche. In Als we Theodor met rust laten komt alles goed wordt filosoof en musicoloog Theodor Adorno geconfronteerd met drie rebellerende studentes. Leven zonder Sartre gaat over de confrontatie tussen Simone de ­Beauvoir en Benny Lévy na de dood van Sartre. Met José Kuipers in de voor De Beauvoir zo karakteristieke regenjas en Tim Linde in een rode trui van Sartre, die hij weigert uit doen als zij er woedend aan gaat sjorren. Mooie voorstelling, destijds.

Theater: Lost in Isolation - Opera2Day/Ekatarina Leventals/Chris Koolmees

Mooi, maar schrijnend beeld: de eenzame vrouw die vanaf haar hoge balkon uitkijkt over een stedelijk landschap terwijl elders haar moeder sterft, eenzaam op een kamertje. Opera2Day en Leks Compagnie maakten samen een korte concertfilm over verlies en verlorenheid in de Haagse Schilderswijk. Gedraaid in stemmig zwart-wit. Aan de basis ligt een eenmalig concert op de toren naast het Haagse theater De Vaillant door sopraan Ekatarina Levantal, met muziek van Raskatov, Ravel en Giordano.
Via de site opera2day.nl

Theater: Urlaub in Deutschland – Wunderbaum/Theater Rotterdam

Duitsland anno 2020. De zon schijnt, de vakantie lonkt. Maar deze zomer is alles anders: voor de meeste landen geldt een reisbeperking en vliegreizen worden geannuleerd. Wat rest is een vakantie op eigen balkon, of decadenter, een tripje naar de Noordzee – de Duitse welteverstaan. Is dit het lokale concept voor de toekomst? Urlaub in Deutschland is een slow movie in vijf delen over vakantie in coronatijd. Wunderbaum werkte samen met acteurs en makers uit de hele wereld. Elke avond een inleidend interview door Walter Bart van Wunderbaum, daarna een nieuw deel, je kunt nog instappen.
Via de site van Theater Rotterdam, elke avond vanaf 21u TR.nl/urlaub t/m ma 1/2

Expo: Impakt Channel

Het jaarlijkse Impakt Festival in Utrecht is een optelsom van digitale avant-garde, geëngageerd theoretisch debat en grote visuele verbeeldingskracht. Ook online biedt het festival genoeg stof om dagenlang over na te denken en te discussiëren. De Web Projects snijden fundamentele vraagstukken aan over technologische ontwikkeling. In The Future of the Past bijvoorbeeld buigen 27 denkers zich over de vraag wat er in de toekomst gebeurt met alle data die we de afgelopen decennia hebben verzameld.
Via de site impakt.nl/channel

Expo: Jan Roeland, Selected Works

Een ooievaar, envelop, bureau. De vijf jaar geleden overleden schilder Jan Roeland had er maar een paar penseelstreken en egaal ingevulde vlakken voor nodig. Zijn onderwerpen zijn zo uitgebeeld dat het bijna symbolen worden, ware het niet dat ze zo alledaags van aard zijn. Roelofs schilderijen lenen zich perfect voor online vertoning. De selectie is gemaakt door voormalig Stedelijk-directeur Rudi Fuchs.
T/m 27 februari op slewe.nl en galleryviewer.com

Film: Ciro Guerra, Waiting for the Barbarians

De eerste Engelstalige film van de Colombiaanse regisseur Ciro Guerra ­(Em­brace of the Serpent) werd nogal overschaduwd door de heisa rond acteur Johnny Depp (die een ­prominente bijrol speelt) en aan­tijgingen van seksueel wangedrag tegen Guerra zelf. Maar voor wie kunstenaar en werk kan scheiden, biedt deze J.M. Coetzee-verfilming een scherpe allegorie op imperialistische overheersing.
Te zien via Pathé Thuis, Moviemax, Ziggo en verkrijgbaar op dvd

Film: Simon Stone, The Dig

Dit op ware feiten gebaseerde ­historisch drama pakt het klassiek aan, in de beste zin van het woord. Een amateurarcheoloog en een weduwe doen op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog een vondst van wereldbelang.
Te zien op Netflix

Film: International Film Festival Rotterdam

In 1972 werden 31 films vertoond ­tijdens de eerste editie van wat toen nog Film International heette. In de decennia die volgden groeide het IFFR uit tot het grootste filmevenement van Nederland, maar de vijftigste editie is weer even bijna zo klein als in dat eerste jaar. In elk geval de eerste helft van het festival, dat komende week online plaatsvindt, met een programma van in totaal 48 speelfilms en 28 shorts. In juni volgt een tweede festivalhelft, waar ­hopelijk feestelijker kan worden uitgepakt. De films zijn verspreid over drie competities plus een programma van films die later dit jaar in de bioscopen zullen draaien. Ook zijn er Big Talks, uitgebreide interviews met onder anderen ­acteur Mads Mikkelsen (te zien in openingsfilm Riders of Justice) en regisseur Kelly Reichardt, die dit jaar de Robby Müller Award krijgt.
Te zien via iffr.com van 1 t/m 7 februari

Jeugd: 4 Musketiers

Holland Opera heeft Alexandre Dumas’s populaire jeugdboek over de heldendaden van de drie musketiers bewerkt tot de Jeugdopera 4 Musketiers; een familievoorstelling over drie musketiers en hun dochter. Joke Hoolboom maakte het libretto naar een tekst van Herman van de Wijdeven. De muziek is gecomponeerd door Oene van Geel. De jeugdopera is te bekijken op het online platform Podiumkids Thuis, waarop familievoorstellingen van zeventien professionele jeugdgezelschappen on demand thuis kunnen worden bekeken.
Via de site podiumkids.nl (2,99 euro)

Jeugd: Oorkaan-hoorspelen

De onmogelijke liefde van Julia Capulet en Romeo Montague loopt tragisch af in het verhaal van Shakespeare. In het Oorkaan-hoorspel Romeo en Julia kiezen ze voor een andere afloop. Concertgebouworkeststemmen Jouman Fattal en Steven Stavast worden afgewisseld met muziek van Tsjaikovski. In totaal zijn er vijf verschillende Oorkaan-hoorspelen met klanken van Bach en Rossini. Heb jij één of meerdere hoorspelen beluisterd? Stuur dan een recensie naar publiciteit@orkaan.nl en krijg een muziekcadeau. De hoorspelen zijn zowel los als gebundeld online beschikbaar.
Via onder meer Bol.com, Boeken.com, Libris en YouTube Premium

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden