Dit is de oplossing van de PS Paasspeurtocht

Ook de PS Paasspeurtocht was dit jaar digitaal. Honderden lezers probeerden P. Aashaas te achterhalen door zijn spoor te volgen. Dat leverde ook vrolijke selfies op.

null Beeld Laura van Der Bijl
Beeld Laura van Der Bijl

Het gebeurde de afgelopen jaren vaker dat er verontruste stadsbewoners aanklopten bij de organisatie van de PS Paasspeurtocht. Hadden we niet kunnen waarschuwen dat er hordes Paroollezers voor hun deur zouden staan, starend naar hun gevel, speurend naar een aanwijzing?

Het leek een probleem dat zich bij de editie van 2020 niet zou voordoen. Dit jaar, vanwege het Pasen der social distancing, ging de traditionele speurtocht namelijk digitaal. Wie zou daar nou overlast van kunnen ondervinden?

De eerste opdracht was de paashaas op parool.nl te zoeken, verborgen onderaan de site. Wie daarop klikte, kwam via Google Streetview in de Hazenstraat, met als opdracht het huis van de paashaas te zoeken. Het huis, op nummer 35, was te herkennen aan een gevelsteen van een haas die wordt opgejaagd door twee honden: de benarde haas.

Het ging alleen bij sommige deelnemers mis bij de volgende stap, waarbij het de bedoeling was dat er een mailtje naar de paashaas werd gestuurd. Niet iedereen wist de ­gevelsteen gelijk te vinden, waardoor het e-mailadres (debenardehaas@gmail.com) van de ‘opgejaagde haas’ helemaal ‘niet makkelijk’ te raden was.

null Beeld

‘Zeker 20 minuten hebben we de winkel HAAS Amsterdam proberen te rijmen met het mailadres van de opgejaagde haas,’ mailden Dave en Rianne. Liesbeth schreef: ‘Ook doe ik een poging door opgejaagde haas te goo­gelen, wat verontrustende nieuwsberichten van mishandelde hazen en een link naar o.a. Animal Rights oplevert.’

‘Ik had niet verwacht dat ik van zoiets zo gefrustreerd kon raken. Na tientallen mailadressen van de Paashaas te hebben geprobeerd, een slapeloze nacht en een geïrriteerde ochtend verder, nu dan hopelijk goed opgelost,’ schreef Jesse en voegde daar nog aan toe: ‘Sorry voor diegenen die ongewenste mail van me hebben.’

Jesse bleek niet de enige die lukraak om zich heen was gaan mailen, want halverwege de paasdagen meldden de eigenaren van de mailadressen van Zoef de Haas en Het Haasje zich bij de organisatie: Vrolijk Pasen, maar konden de vele mails stoppen?

Na deze grote hindernis was de speurtocht voor de meeste deelnemers verder een paaseitje. Wie het juiste mailadres had gevonden, kreeg een mailtje van P. Aashaas met de letter Q en de tip ook eens op Hoogte Kadijk te gaan kijken. De gevelsteen met de Schelhaas leverde de letter S op. Ook adviseerde hij, voor wie echt contact zocht, eens zijn advertentie op Marktplaats.nl te zoeken. Daar vond je vervolgens zijn Amsterdamse telefoonnummer. Dit leverde vooral spanning op voor de deelnemers in andere tijd­zones (Hallo Singapore!) en de Amsterdamse nachtdieren.

null Beeld

‘Ik heb zo’n pret gehad toen ik vannacht om 01.00 P. Aashaas wilde bellen,’ schreef Bernadet. ‘Ik heb eerst drie keer het nummer gecheckt, uit angst iemand wakker te bellen. En om dan zo’n Amsterdamse paashaas te horen, heerlijk!’

Dat was overigens wel een voicemail van P. Aashaas, die vanwege zijn vitale beroep nogal druk was. Hij gaf de letter L door, maar voor de volgende aanwijzing moest je via een belmenu eerst het juiste antwoord geven op de vraag waarom de Hazenstraat eigenlijk de Hazenstraat heet. (Antwoord: vanwege de vele leerlooiers die er ooit zaten.)

Facetime, Zoom, Houseparty

Wie dat goed had, kreeg de opdracht om in de krant van ­zaterdag op zoek te gaan naar een nieuwe letter. Dat was de P, verborgen onderaan de strips op pagina 70. Wie die letter vervolgens naar het verkregen 06-nummer stuurde, kreeg de laatste twee aanwijzingen: een nieuwe gevelsteen op het Oudekerksplein (met de inscriptie De Haas 1712) en een linkje naar een livestream. Daar, in een ledverlicht lentelandschap, kwam P. Aashaas elke tien ­minuten voorbij met de laatste letter. In een hoog tempo, door een klein gat, waardoor één keer kijken meestal niet genoeg was.

‘Uren hebben we getuurd naar het schermpje. Ja daar! Wat staat er nou? Oh alweer voorbij! We kregen er bijna nog ruzie door. Het vrolijke deuntje spookte ’s nachts nog door mijn hoofd! De volgende dag nog een keer geprobeerd en ja, gelukt,’ mailden Liesbeth en Harry, al jaren trouwe deelnemers aan deze traditionele Paasspeurtocht.

null Beeld

Dat die dit jaar digitaal plaatsvond beviel goed, blijkt uit de vele vrolijke selfies en verhalen die werden ingestuurd. Deelnemers deden de tocht met gezinnen aan de eettafel, met vrienden via Facetime, Zoom of Houseparty en soms met de kat op schoot (hoi Snorrie!). De verhalen stroomden binnen vanuit gemeenschappelijke woonwerkschoolwork-outkamers: over de verveling van de eentonigheid van de dagen, over geliefden in het ziekenhuis met corona en over borrelen via WhatsApp met je moeder van 86.

De digitale variant van de Paasspeurtocht leek voor meer saamhorigheid te zorgen dan ooit tevoren. ‘Zo knus hebben we het sinds sinterklaasavond niet meer gehad,’ stuurde Cathelijne. ‘Ondanks geïsoleerd te zijn had ik het gevoel aan iets groots meegedaan te hebben,’ schreef Roy.

En toch: volgend jaar vindt de Paaspeurtocht hopelijk weer in de buitenlucht plaats. Of, zoals Filiz en Ian, het schreven:

Na bloed,zweet en tranen hebben we eindelijk de code ­gekraakt
De Paashaas heeft het ons niet makkelijk gemaakt
Met hulp van zijn maat de Schelhaas
Waren we Amsterdam uiteindelijk te baas
Wat een avontuur was het, het kon niet beter
Toch liever volgend jaar weer buiten, we zijn helemaal klaar met die anderhalve meter

En dan nu: de uitslag

De juiste code, die je kreeg door alle gevonden cijfers en letters op een rij te zetten, was H3QSLP2R. Op een paar uitzonderingen na hadden de meeste deelnemers die de eindstreep haalden dit goed. Uiteindelijk heeft loting bepaald dat Kevin Schut en Emily van Duijnhoven uit Amstelveen zich de winnaars van de PS Paasspeurtocht 2020 mogen noemen. Zij krijgen een thuisbezorgd etentje voor twee van een restaurant in de buurt. Gefeliciteerd!

De winnaars van de PS Paasspeurtocht. Beeld
De winnaars van de PS Paasspeurtocht.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden