Weekendtips

Dit gaan we doen aankomend weekend: van reisschaamte tot Valentijnsfeest

Nog geen plannen? Geen zorgen, Het Parool zoekt naar de beste events van het weekend.

Het Parool
Een kunstwerk van Made Bayak, te zien in de expositie Bali - Behind the scenes. Beeld Tropenmuseum
Een kunstwerk van Made Bayak, te zien in de expositie Bali - Behind the scenes.Beeld Tropenmuseum

Massatoerisme op canvas

Een paradijselijke vakantiebestemming, dat is Bali voor de meeste Nederlanders. De expositie Bali - Behind the Scenes laat een ander gezicht van het tropische eiland zien. Het massatoerisme heeft zijn tol geëist en het eilandleven flink beïnvloed. Verhalen van bewoners en kunst van hedendaagse kunstenaars tonen de veerkracht van de cultuur. Kunstenaar Made Bayak combineert traditionele Balinese dansers met plastic, om aandacht te vragen voor plasticvervuiling. Tijdens de opening van de expositie op donderdagavond geeft Bayak met danseres Gek Vivi een optreden onder begeleiding van componist Krishna Sutedja.
Donderdag 13 februari (t/m 10 januari 2021), 17.30-20.30 uur, gratis
Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2

Ai, dat is ongemakkelijk

Ook in het Tropenmuseum: de mogelijkheid jezelf te confronteren met je eigen reisschaamte. Het is namelijk 2020 en we wíllen allemaal heel woke zijn, maar lukt dat ons wel? Een yogatripje naar Bali is (zie boven) niet zonder uitstoot of afvalbijdrage. Bovendien: als je ergens op vakantie lekker op de kiek gaat met de lokale bevolking, ben je dan een neokoloniale instagrammer? Reizen is leuk, maar wat zijn de consequenties van je reisgedrag?
Ongemakkelijke Gesprekken is een serie open conversaties over confronterende onderwerpen. Er wordt niet gezocht naar goed en fout, en er wordt niet met vingers gewezen. Deze editie gaat over reizen en sluit aan bij bovenstaande expo over Bali.
Zondag 16 februari, 14.00-16.00 uur, €2,50
Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2

Valentijnfestijn

Heb je dit jaar geen Valentijn? Niet getreurd, in Het Sieraad kun je terecht voor een gratis Valentijnfestijn. Wie weet ontmoet je tijdens het speeddaten de liefde van je leven. Of probeer een geheime liefde te verleiden met je zangkunsten bij de karaoke. Kom je vóór 21.00 uur? Dan krijg je ook nog eens een gratis liefdesdrankje in je handen gedrukt. Schuifel met je geliefde of ga los op discohitjes.
Vrijdag 14 februari, 20.00-03.00 uur, gratis
Het Sieraad, Postjesweg 1

Het Valentijnfestijn in Het Sieraad. Beeld Niels de Vries
Het Valentijnfestijn in Het Sieraad.Beeld Niels de Vries

Apies kijken

Het leukste onderdeel van de gymles op school is natuurlijk apenkooien. Rennen, klimmen, springen en slingeren zonder de grond te raken: in Sportcentrum Universum in Oost wordt een ‘XXL Editie’ van het gymspel voorbereid. Kinderen kunnen vervolgens vier uur lang helemaal los gaan.
Zondag 16 februari, 10.00-14.00 uur
Sportcentrum Universum, Science Park 306

Naar het laboratorium

Dit weekend voor het laatst te zien in het Rembrandthuis: Laboratorium Rembrandt. Heb je je altijd al afgevraagd hoe Rembrandt zijn schilderijen maakte, of hoe zijn tekeningen in de loop der eeuwen zijn veranderd? In het laboratorium krijg je antwoorden op je vragen. De nieuwste onderzoeksmethodes worden gebruikt én gedemonstreerd. Hoe weet je wat écht van Rembrandts hand is, en wat een ander later toevoegde? Ook die vraag wordt beantwoord.
T/m zondag 16 februari, 10.00-18.00 uur, €14
Het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4

Is dit een echte Rembrandt? Hoe kun je dat zien? Ontdek het in Laboratorium Rembrandt. Beeld Het Rembrandthuis
Is dit een echte Rembrandt? Hoe kun je dat zien? Ontdek het in Laboratorium Rembrandt.Beeld Het Rembrandthuis

Neonfeestje

In club VLLA vier je deze zaterdag een nacht vol lichtpuntjes met het LHBTQ-feest Glowjob. Het neonfeestje in Nieuw-West zit vol verrassingen: pop-up optredens, lichaamsverf en spectaculaire kostuums. Wordt het je binnen te heet onder de voeten, dan kun je terecht in een ‘chill space’ onder de sterren. Leef je uit met neonverf of laat de body painters van Glowjob los op je lichaam tijdens de vierde editie van het feest.
Zaterdag 15 januari, 23.00-05.00 uur, €17
Club VLLA, Willem Roelofsstraat 9

Versier jezelf met lichaamsverf tijdens Glowjob. Beeld Club VLLA
Versier jezelf met lichaamsverf tijdens Glowjob.Beeld Club VLLA

Nieuwe generatie acteurtjes

Het podium van De Brakke Grond wordt dit weekend op dubbelzinnige wijze bespeeld. Het podium is voor de cast van de voorstelling As Long As We Are Playing namelijk ook een speeltuin. Die cast bestaat voor het overgrote deel uit jonge kinderen. Zij laten zien dat spel om plezier gaat, maar net zozeer om conflict. Maar bovenal gaat de voorstelling over het belang van spelen, voor jong én oud.
14 februari om 20.30 uur en 15 februari om 19.00 uur, €15
De Brakke Grond, Nes 45

Zoenen met de akela

Zie queer technofeestje Boy Scouts als een vuige rave met een guitige knipoog. Ja, de muziek gaat er hard aan toe en de locaties zijn steevast houtje-touwtje, maar de sfeer is vriendelijk en saamhorig. Deze editie is in de kerk van Ruigoord, waar buiten een fikkie wordt gestookt voor slordige slobberzoenen in de winterkou.
Zaterdag 15 februari, 22.00 uur €18,61
Kerk, Ruigoord

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden