Lijstje

Dit doe je met de kinderen als de scholen sluiten in Nieuw-West

Zestien scholen in Nieuw-West sluiten in de week van 9 december de deuren vanwege het lerarentekort. Daardoor komen ongeveer 5400 leerlingen de hele week thuis te zitten. Wat kun je met de kinderen doen deze week?

Het Parool
Alle kinderen van de gesloten basisscholen mogen elke dag tussen 9 en 12 uur gratis schaatsen op de ijsbaan op het Museumplein. Beeld ANP Kippa
Alle kinderen van de gesloten basisscholen mogen elke dag tussen 9 en 12 uur gratis schaatsen op de ijsbaan op het Museumplein.Beeld ANP Kippa

Gratis naar een museum

Om de kinderen van de gesloten basisscholen toch een leerzame week te bieden, krijgen ze de hele week gratis toegang tot zeven musea in de stad. De leerlingen kunnen, op vertoon van een rittenkaart die ze in de klas hebben gekregen, voor niks naar het Rijksmuseum, het Stedelijk, het Amsterdam Museum, het Van Gogh, Nemo, het Scheepvaartmuseum en het Tropenmuseum.

Op vertoon van de stempelkaart mag één begeleider gratis mee naar binnen. Het idee is dat de kinderen zoveel mogelijk museums bezoeken. Wie de meeste musea bezoekt, maakt kans om een optreden op hun school te winnen van schrijver en rapper Massih Hutak.

Gratis schaatsen op het Museumplein

Alle kinderen van de gesloten basisscholen mogen elke dag dat de scholen sluiten gratis schaatsen op de ijsbaan op het Museumplein, tussen 9 en 12 uur. Je kunt je eigen schaatsen meenemen, of schaatsen huren voor € 6,50.

Alternatieve klassen in het buurtcentrum

Bij buurtcentrum Ru Paré worden de hele week alternatieve lessen aangeboden, die je normaal niet zo snel op de basisschool krijgt. Dagelijks tussen negen uur ’s ochtends en drie uur ’s middags kunnen kinderen terecht aan de Chris Lebeaustraat. Vrijwilligers die deskundig zijn in een bepaalde discipline, verzorgen de lessen. Zo komt er een Amsterdamse advocaat vertellen over zijn werk, verzorgt Aslan muzieklessen en geeft schrijver Christine Otten workshops. Ouders kunnen hun kinderen per les aanmelden, ook voor wie nog nooit in het buurtcentrum is geweest. Er is telkens voor maximaal 120 kinderen plek.

Op school

Als je kinderen school heel erg missen, kunnen ze ook gewoon in het klaslokaal terecht. Sommige scholen, zoals de Huizingaschool, gaan niet helemaal dicht. De school biedt lokalen aan voor kinderopvang zolang er ouders zijn die de zorg voor de kinderen op zich willen nemen. Andere scholen gaan wel volledig dicht, waaronder de Goeman Borgesiusschool.

De zestien scholen die in december een week de deuren sluiten:

1. Goeman Borgesiusschool
2. P.J. Troelstraschool
3. Slotermeerschool
4. Burgemeester de Vlugtschool
5. Spring High
6. De Kans
7. OBS De Toekomst / De Ontplooiing
8. 7e Montessorischool
9. Huizingaschool
10. Louis Bouwmeester
11. Einsteinschool
12. De Vlaamse Reus
13. Osdorpse Montessorischool
14. De Globe
15. De Punt
16. De Horizon

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden