Recept van de dag

Dirty Mexican fries met zwarte bonen

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn.Beeld Oof Verschuren

Voor het eerst was ik in de Verenigde Staten. Een week in New York met geweldig eten van over de hele wereld – ik at onder meer Maleisisch, Japans, Oezbeeks, Kantonees, Mexicaans en Libanees – maar ook een aantal dagen in studentenstadje Ithaca, Upstate New York. Universiteit of niet, het voelde ver, ver weg van Europa en New York City, met bossen, meren, grote houten huizen en enorme auto’s. Niemand leek op straat te lopen en bijna alles bestond blijkbaar in een drive through-variant, dus ook voor hamburgers, medicijnen of cash hoef je er je auto niet meer uit.

Ik werd meegenomen naar Uncle Joe’s Grill & Sports Bar. Hier had ik nog sterker dan in de rest van de stad het idee dat ik in een Amerikaanse serie als Twin Peaks was beland. Alle houten muren hingen vol grote schermen met daarop baseball-, basketbal-, golf- en bokswedstrijden, en we zaten in een diner booth met flinke glazen bier voor ons. Op het menu burgers, burrito’s en dirty fries: patat met verschillende toppings, en volgens mij is dat gerecht steeds populairder aan het worden (tevens onder de naam loaded fries).

Bij Uncle Joe’s krijg je de friet met cheddar, chilisaus en rauwe ui bovenop, maar er bestaat meer. Canadese poutine, met kaaswrongel en jus, is beroemd. In Nederland had La Place loaded fries (‘handgesneden frites met pulled chicken, gado-gadosaus en gebakken uitjes’) laatst op het menu, en de friet kapsalon is natuurlijk al veel ouder. Ook patatje rendang met atjarmayonaise (van het inmiddels gesloten Dum Dum Palace) en patatje boeuf bourguignon (Pompet, Noorderpark) passen binnen de categorie.

Mijn versie is Mexicaansig, met zwarte bonen, koriander en limoen, maar je kunt er nog alle kanten mee op: zure room of avocado erbij geven bijvoorbeeld, of er geraspte kaas over strooien en de boel nog een paar minuten onder een ovengrill zetten.

Dirty Mexican fries

Ingrediënten
750 g friet (ik nam ovenfriet)
2 el olijfolie
3 knoflooktenen, in plakjes
2x zwarte bonen uit blik à 400 gram
1 el komijnpoeder
1 tl (gerookt) pittig paprikapoeder
handje radijsjes, in ragfijne plakjes
2 lente-uien, in dunne ringetjes
handje verse koriander
chipotlesaus, om te serveren

Bereiding
Frituur of bak de friet volgens de verpakking of naar eigen recept. Verwarm ondertussen de olie in een koekenpan en bak er de knoflook in tot hij begint te kleuren. Spoel de bonen af en doe in de pan. Bak 5 minuten op hoog vuur mee. Breng op smaak met komijn, paprikapoeder en wat zout en draai het vuur uit. Haal de friet uit de oven (of haal ze uit de frituur en spreid uit over een ovenschaal) en zout ze eventueel. ­Verdeel er de bonen, radijsjes, lente-ui en koriander over. Serveer met chipotlesaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden