null Beeld Emma Levie
Beeld Emma Levie

Dille is alom aanwezig in de Oekraïense keuken

PlusHet ingrediënt

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op dille.

Samuel Levie

Nachtenlang luister ik naar podcasts, overdag kijk ik elke vijf minuten of er nieuwe updates zijn. Ik maak mijn vaste rondje tussen de apps van Het Parool, de Volkskrant, The New York Times en de BBC. Ook volg ik Olia Hercules. Een kookboekenauteur en chef die in Londen woont, maar is geboren in Oekraïne. Zij geeft dagelijks updates over de situatie van haar familie en vrienden.

Je zult het gevoel van machteloosheid ongetwijfeld herkennen. Terwijl ik een vrolijk stukje wilde schrijven over een ingrediënt, bleef mijn hoofd afdwalen naar de beelden van vrouwen die met hun kinderen het land verlaten, van mannen die nog nooit een wapen vasthielden en nu een geweer in de handen krijgen gedrukt, en naar al het bloedvergieten dat mijn scherm vult.

Ode

Mijn dochter vroeg gisteren terwijl ik door de krant bladerde wat de mannen in groene pakken aan het doen zijn en waarom ze pistolen vasthouden. Om mezelf afleiding te geven, pakte ik het prachtige kookboek Mamoesjka van Hercules erbij. Het boek is een ode aan haar moederland en bestaat uit recepten die de diversiteit van zijn inwoners laat zien. Invloeden uit Griekenland, Moldavië, Rusland en Armenië maken de keuken tot een bonte bedoening met veel interessante gerechten.

Ik stortte me op een recept voor gevulde broodjes met ei en dille. Dat laatste kruid is alom aanwezig in de Oekraïense keuken en duikt in vrijwel alle recepten van Olia op.

Nadat ik klaar was, begon ik direct aan een tweede lading. Deze met lamsgehakt en kippenlever. Ik merkte dat het kneden van het deeg, het ­snijden van de kruiden en het kijken naar de langzaam fruitende uitjes de enige manier was om mijn gedachten even te ­verzetten.

Oekraïense gevulde broodjes

Ingrediënten
- ½ el zonnebloemolie
- 250 ml melk, op kamertemperatuur
- 7 g droge gist
- ½ eetlepel suiker
- 8 g zout
- 400 g bloem
- 3 eieren, hardgekookt
- 50 g bosui
- 20 g dille

Bereiding

Deze broodjes naar recept van Olia Hercules eet je zo, of bijvoorbeeld bij een kom soep. Je kunt ook andere vullingen maken. Ik maakte ze ook met lamsgehakt, kippenlever en munt.

Los de gist en suiker op in de melk. En meng dit vervolgens met bloem. Kneed in een keukenmachine of met de hand zeker vijf minuten heel goed door tot een elastisch deeg. Zet afgedekt op een warme plek weg en laat een uur rijzen.

Maak de vulling door de eieren in stukjes te hakken en te mengen met fijngesneden bosui en dille. Maak dit mengsel op smaak met ruim zwarte peper en zout. Kneed na een uur het deeg nog een keer goed door en verdeel vervolgens in 8 bolletjes. Rol deze bolletjes uit en vul ze met het eiermengsel. Vouw de broodjes dicht.

Bak de broodjes rondom in een koekenpan met een diepe laag zonnebloemolie. Ze moeten aan beide kanten minimaal drie minuten bakken. Als het deeg snel donker wordt, draai je het vuur laag.

Samuel Levie. Beeld Sjoukje Bierma
Samuel Levie.Beeld Sjoukje Bierma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden