Dierenrijk

Easy (1,5). Beeld Isabella Rozendaal
Easy (1,5).Beeld Isabella Rozendaal

Easy (1,5), Bullterriër, Plantagebuurt

Joris Bakker wilde zijn hele leven al een bullterriër. “Ik heb eerst adoptiehonden genomen. Ik dacht dat dat makkelijker zou zijn, maar ik had er mijn handen vol aan. Daarna durfde ik een terriër wel aan. Easy is gefokt door iemand die een jaar met haar getraind heeft, en voordat ik haar mee mocht nemen, moest ik ook een week in training.” Easy gedraagt zich voorbeeldig, oogt bijzonder ontspannen. “Ik had gehoopt dat mijn andere hond dit gedrag zou overnemen. Dat is helaas niet gebeurd, die is nog steeds hyper. Toch zijn mensen vaak nog steeds banger voor Easy.”

Boefje (12). Beeld Isabella Rozendaal
Boefje (12).Beeld Isabella Rozendaal

Boefje (12), Huiskat, Terrasdorp

“Boefje kwam zes jaar geleden bij ons aanlopen,” zegt culinair historicus Charlotte Kleyn. “Volgens de dierenarts was hij toen al een jaar of zes. Na een paar jaar zei de buurvrouw: ‘Dat is Felix, van de buurman vijf deuren verderop!’ We wisten lange tijd niet precies welke buurman dat was, en dat wilde ik eigenlijk niet weten. Inmiddels weet hij ervan en vindt hij het prima zo. In de zomer gaat Boefje altijd onder de rozemarijnstruik liggen in de tuin, dan ruikt hij heerlijk! Dan zeg ik altijd, ‘Boefje, ik ga je in de oven doen!’”

Noenoe (3) Beeld Isabella Rozendaal
Noenoe (3)Beeld Isabella Rozendaal

Noenoe (3), Australische herder, Amstelveen

Simone van Dijk wilde graag een Australische herder – omdat ze zo mooi zijn. “De fokkers zeiden: ‘Als hij 3 is, heb je de perfecte hond. Tot die tijd zijn het draken.’ Hoe erg kan het zijn, dacht ik? Het eerste halfjaar liep ik alleen in trainingsbroeken, hij heeft alles stukgebeten. Trucjes leerde hij snel – hij is heel slim – maar ­gedrag aanleren ging moeizaam. Ik kon niet tot hem doordringen. Ik heb hem wel honderd keer bijna op Marktplaats gezet. Maar ze hadden gelijk, nu is hij eindelijk rustig. Nou maar hopen dat hij lang leeft!”

Rammie (10 maanden). Beeld Isabella Rozendaal
Rammie (10 maanden).Beeld Isabella Rozendaal

Rammie (10 maanden), Zwartblesschaap, Nes aan de Amstel

Silas Borgen (10) en zijn buurmeisje Louise Huisman (10) hebben ­Rammie samen opgevoed. Rammies moeder kon hem geen melk geven, dus mochten ze hem in huis nemen en met de fles grootbrengen. Dat moest coronaproof en dus om de beurt – ook ’s nachts. “Ik maakte mijn huiswerk met Rammie op schoot,” zegt Borgen. Mannelijke schapen gaan in principe naar het slachthuis, maar Rammie hebben ze vrij­gekocht. Inmiddels staat hij met een ander schaap in de wei. “Maar als hij op bezoek is, doet hij nog steeds graag zijn kop op onze schoot.” 

Puk (3). Beeld Isabella Rozendaal
Puk (3).Beeld Isabella Rozendaal

Puk (3), Huiskat, Watergraafsmeer

Henk van Drie werkt voor Stichting Zwerfkat en heeft een zwak voor katten die het moeilijk hebben. Toen hij Puk in huis nam omdat zijn baasje niet meer voor hem kon zorgen, wist hij nog niet dat er meer aan de hand was. Puk werd ziek, kreeg een scan en bleek een waterhoofd te hebben. “Hij probeert het wel, maar mauwen kan hij niet. En als hij loopt, sleept hij met zijn achterpoten. Maar hij is gek op mijn sokken en loopt de hele dag als een hondje achter me aan, die sukkel.”

Teun (3). Beeld Isabella Rozendaal
Teun (3).Beeld Isabella Rozendaal

Teun (3), Jackrussellterriër, Westerparkbuurt

“Iedereen is gek op Teun,” zegt ­Florentine Plomp. “Zelfs mijn vriend, die eigenlijk liever een kat wilde. Toen Teun bij ons kwam, veranderde de hele familiedynamiek. Door hem komen we toch sneller even bij ­anderen over de vloer. Zonder Teun hoef ik niet langs te komen! Mijn vader is zo gek op hem dat hij geregeld vanuit Utrecht de auto pakt om Teun te zien en hij gaat ook vaak mee naar de hondentraining. Hij is echt een beetje verliefd op hem. ­Volgens mij is mijn moeder weleens jaloers op die aandacht.”

Tuco en Tony. Beeld Isabella Rozendaal
Tuco en Tony.Beeld Isabella Rozendaal

Tuco (links, bijna 1) en Tony (rechts, bijna 2), Brits korthaar, Watergraafsmeer

Toen Diede Dellen Tony in huis nam, woonde ze in Amersfoort. Ze had net een relatie met haar vriend, die in Amsterdam woonde. “Daten was lastig. Ik kon Tony niet alleen laten en we hadden het fijn samen, dus na een maand gingen we samen­wonen.” Ze vernoemde Tony naar tv-maffiabaas Tony Soprano, omdat hij ‘stevig gebouwd en vreselijk stout’ was. “We namen Tuco erbij in de hoop dat ze wat meer op elkaar ­gericht zouden zijn, maar Tuco kan nu al bijna deuren openmaken en Tony steelt nog steeds ons eten.”

Raja Beeld Isabella Rozendaal
RajaBeeld Isabella Rozendaal

Raja, (6 maanden), Geelvoorhoofdamazonepapegaai, Oostelijk Havengebied

Met zijn doorzichtige rugzak kan Ali Satwar papegaai Raja mee naar buiten nemen. “Hij zou op mijn schouder kunnen, als hij niet ­ge­kortwiekt was. We kunnen alleen niet lang naar buiten, want het is te koud voor hem.” Satwar probeert ­rekening te houden met Raja’s ­karakter. “Je moet een vaste routine hebben, zodat hij gewend raakt aan je dagritme. Raja is lief, maar ook ­eigenwijs. En hij kan best agressief zijn als hij zijn zin niet krijgt. Maar ’s avonds heeft hij een andere mood, dan wil hij knuffelen.” 

Disney Beeld Isabella Rozendaal
DisneyBeeld Isabella Rozendaal

Disney (8)Boxer, Centrum

Sylvia van den Berg adopteerde Disney twee jaar geleden. “Ze was in de loop van de jaren door ­verschillende mensen opgevangen en ging van huis naar huis. Ze is vrolijk, lief en trouw, maar niet de makkelijkste. Ze is bang aan de lijn en valt soms uit naar andere honden. Inmiddels hebben we haar gebruiksaanwijzing gevonden. Als ze losloopt of met honden is die ze kent, heeft ze die angst niet. Bij haar training was ze de topper van de groep. Bij mij heeft ze nu haar vaste thuis, waar ze snurkt als een bouwvakker.”

Arya (2). Beeld Isabella Rozendaal
Arya (2).Beeld Isabella Rozendaal

Arya (2)Huiskat, Indische Buurt

Marjanne Bruin wilde het liefst een zieke, ongewilde kat. “Ik woon op tweehoog en een kat kan hier niet naar buiten.” Ze vernoemde de ­blinde Arya naar Arya Stark, een personage uit Game of Thrones. “Dat meisje is ook blind, en krachtig. Arya heeft het eerste jaar van haar leven op straat geleefd. Ze was hoogzwanger en beviel op de dag waarop ze gevonden werd. Ze lijkt haar ogen niet te missen. Ze kan zelfs vliegen vangen; die hoort ze.” 

Lola (9). Beeld Isabella Rozendaal
Lola (9).Beeld Isabella Rozendaal

Lola (9)Teddy dwergkonijn, Slotervaart

Bente van de Nes nam Lola uit het asiel, als gezelschap voor haar ­oudere konijn Nacho. “Je laat ze dan speeddaten met verschillende konijnen, als ze niet gaan vechten is het goed. Dan kunnen ze thuis verder aan elkaar wennen. Er was niks ­bekend over Lola, en ze was best schrikachtig, maar na een tijdje wende ze en werden ze heel klef met elkaar. Ik mocht Lola alleen nemen als ik haar binnen zou houden, want als haar vacht nat wordt, gaat die vervilten. Ik knip hem nu kort, anders is ze zo groot!”

Potus (11). Beeld Isabella Rozendaal
Potus (11).Beeld Isabella Rozendaal

Potus (11), Huiskat, Westerparkbuurt

Daniëlle Cruden noemde haar kater Potus omdat hij een poot mist, maar vooral omdat hij heel belangrijk is – net als de President of the United States (POTUS). “Zijn vorige baasje zat een sigaret te roken bij het raam, draaide zich om, en ja, ik kan het ook niet mooier zeggen: zo is hij uit het raam gevallen en zijn poot kwijtgeraakt. Toen ik hem net had, was hij best bang, maar de laatste paar jaar is dat een stuk minder. Alleen vuilniszakken en stofzuigen vindt hij nog echt eng.”

Figa (3 maanden). Beeld Isabella Rozendaal
Figa (3 maanden).Beeld Isabella Rozendaal

Figa (3 maanden), Dwergpoedel, Watergraafsmeer

Anna Arov ging downsizen: kleiner wonen met een kleinere hond. Haar vorige hond, Olive, was een koningspoedel. “Op haar laatste dagen moest ik haar de trap op en af dragen, dat was nog best gevaarlijk met haar 20 kilo. Ik koos weer een zwarte poedel omdat die niet zo schattig zijn. Maar misschien ook omdat ik een stukje van Olive wilde behouden. Figa is heel anders: ze rent door de modder en is niet zo’n prinses. Ik noem Figa nog weleens Olive, maar vooral als ik boos of uitgelaten ben. Nooit als we knuffelen.” 

Taco. Beeld Isabella Rozendaal
Taco.Beeld Isabella Rozendaal

Taco (14 weken), Devon rex, Indische buurt

Niek Karsmakers wilde al langer ­katten, maar Marcella van der Kruk, zijn partner, had niet zo veel met huisdieren. Toen de tweede coronagolf begon, ging ze toch overstag. “We namen twee kittens, want deze dieren kunnen niet goed alleen zijn. Het is veel leuker dan ik had gedacht. ­Inmiddels spelen ze samen en kunnen wij ook met een gerust hart een dag de deur uit. Frida (die zich verscholen houdt, red.) is een typische kat: een koningin. Maar Taco is speels en onbesuisd. Ze is al twee keer van de trap gevallen.”

Teddyboy. Beeld Isabella Rozendaal
Teddyboy.Beeld Isabella Rozendaal

Teddyboy (2015-2020), Borderterriër, Flevopark

De Italiaans-Ierse Lucia Borraccino kocht de Schotse rashond Teddyboy bij een Engelse fokker. “We hebben samen in drie landen gewoond. ­Teddyboy kon zo snel eten stelen dat je het niet eens zag gebeuren. Hij stal boterhammen van kinderen en omaatjes in het park, en nog liever stal hij tennisballen. Als ik een bal voor hem had, interesseerde die hem niet. Een bal vond hij alleen boeiend als hij hem van een ­andere hond kon afpakken. Helaas is dat ook hoe hij aan zijn einde is gekomen. Hij heeft eerder dit jaar een hele tennisbal ingeslikt, en is na de operatieve verwijdering aan complicaties overleden.” 

Dolly (2). Beeld Isabella Rozendaal
Dolly (2).Beeld Isabella Rozendaal

Dolly (2), Boxer pointer mix, Bos en Lommer

Rosanne Wijnsma zocht een hond met lieve ogen, waar ze flink mee kon wandelen. Het was wel even wennen toen ze Dolly adopteerde. “Ze was angstig en agressief tegenover andere honden. Maar deze zomer hebben we een wandeltocht in de Dolomieten gemaakt. Ze kreeg haar eigen rugzak waar ze haar eten in droeg, en samen liepen we van berghut naar berghut. Daarna was ze een andere hond: zelfverzekerd. Als ze weer een boost nodig heeft, geef ik haar haar rugzak en gaan we naar het Amsterdamse Bos.” 

Shiva (4) Beeld Isabella Rozendaal
Shiva (4)Beeld Isabella Rozendaal

Shiva (4), Dumerils Madagaskar-boa, Molenwijk

Tomás Pousão kocht Shiva als een verrassing voor zijn vriendin, die van alle soorten dieren houdt. “Als je weet wat je doet, zijn deze slangen leuke huisdieren. Ze kunnen wel dertig jaar worden. Ik was bang voor slangen, dus ik heb me gewoon een keer laten bijten.” Een goede oplossing, want sindsdien is hij niet meer bang. “Zo erg was het ook weer niet. Shiva is best wel een bijter. Maar hoe meer je haar uit haar terrarium haalt en vasthoudt, hoe minder ze dat doet.” 

Coco (1) Beeld Isabella Rozendaal
Coco (1)Beeld Isabella Rozendaal

Coco (1), Toypoedel, Spaarndammerbuurt

Jenna Kuldipsingh woont midden in de stad, dus koos ze een hondje dat op de fiets in de mand kan. “Ik kan Coco alleen niet meenemen naar kantoor, want ze leidt al het personeel af.” Kuldipsingh doet alles wat ze kan om Coco te verwennen. “Ze heeft een uitlaatservice, en buiten mijn werk neem ik haar overal mee naartoe. Naar het strand gaan vindt ze het leukste. Ze krijgt vers vlees en elke drie weken een spabehandeling: massage, bad, knippen, föhnen en een pedicure.” 

Donny en Jacky (3) Beeld Isabella Rozendaal
Donny en Jacky (3)Beeld Isabella Rozendaal

Donny en Jacky (3), cavia’s, Diemen

Een jaar geleden hebben Lloyd (5) en Raf (9) de rode en de bruine geadopteerd: Donny en Jacky. “Ze waren van kinderen die het te druk hadden gekregen en niets meer met ze deden,” zegt hun moeder, Kirstin Hanssen. “Toen we ze kregen, waren ze eigenlijk helemaal niet meer tam. Maar ik zei tegen de jongens: ‘Als jullie die cavia’s willen, moet je echt elke dag minstens een half uur met ze bezig zijn.’ Met veel aaien zijn ze weer helemaal tam geworden. Vooral Donny vindt het fijn om geknuffeld te worden.”

Geisha (10) Beeld Isabella Rozendaal
Geisha (10)Beeld Isabella Rozendaal

Geisha (10), huiskat, Venserpolder

“Geisha is een kat met een eigen wil, die van zich afslaat als ze er geen zin in heeft,” vertelt Carla Stoppelman. “Maar ze wil altijd bij me zijn: ’s nachts komt ze bij me slapen. Verder is het een makkelijke kat, maar ze heeft wel last van allergieën. Als kitten begon ze binnen een paar maanden enorm te krabben. We hebben haar dieet veranderd, struisvogelvoer geprobeerd, een heel gedoe. Wat uiteindelijk bleek te werken, was hertenvlees! En wildbrokken, al zit daar wel ook kip in, zag ik later.”

Rita (1) Beeld Isabella Rozendaal
Rita (1)Beeld Isabella Rozendaal

Rita (1), Engelse stafford, Oostzaan

Angela Jager en Gertjan Dol wilden graag een energieke hond. “Eentje die ook onze grootste fan zou zijn.” Rita is niet alleen hún grootste fan, ze wil met iederéén spelen. “Zodra ze buiten is, gaat ze aan. Ze gaat midden op straat liggen om de aandacht van voorbijgangers te trekken, en als ze kinderen hoort, rolt ze over de grond. Ze vindt ook ­altijd dat iedereen bij elkaar moet blijven. Als een van ons gaat zwemmen, kan ze enorm piepen.”

Jacob (48) Beeld Isabella Rozendaal
Jacob (48)Beeld Isabella Rozendaal

Jacob(48)Geelkopamazone, De Pijp

Papegaai Jacob woont in boekbinderij Loogman’s, al drie generaties in bezit van de familie Wiering. Moeder Ria schafte Jacob aan toen haar zoon Arnold werd geboren, 48 jaar geleden. “Hij hoort er gewoon bij. We hebben op de boot vroeger heel Nederland met hem doorgevaren. Hij is nooit weggevlogen, maar zijn karakter is onbetrouwbaar; hij blijft toch een beest. Ik ben niet bang voor hem, hij valt eigenlijk alleen mijn man aan. Zou ik het iemand aanraden om een papegaai te nemen? Nou, je komt er nooit meer vanaf.”

Tantor (1) Beeld Isabella Rozendaal
Tantor (1)Beeld Isabella Rozendaal

Tantor (1), Siamees, Rivierenbuurt

Tasa Jiya had altijd asielkatten en vond raskatten maar onzin. Haar vriend Floris wilde graag siamezen. “Ik wist niet dat ze zo anders waren dan gewone katten. Tantor en zijn broertje Banu zijn heel slim; ze ­houden ervan om dingen te leren en ­sokken te apporteren. Ze klimmen graag door het hek om op bezoek te gaan bij de buurman, en alleen-zijn vinden ze echt verschrikkelijk. Als we thuiskomen staan ze mauwend voor de deur, zo luid dat de onderburen het kunnen horen.” 

Lyco (3), dwergteckel, Amsteldorp. Beeld Isabella Rozendaal
Lyco (3), dwergteckel, Amsteldorp.Beeld Isabella Rozendaal

Lyco (3)

Toen Valérie van Diepen teckel Lyco kreeg, ging hij meteen mee op reis. “Met het vliegtuig naar Nice, dat ging prima. Sindsdien gaat hij altijd mee. Je vakantie wordt er wel ­anders van; in New York ging hij op elk stukje gras af. We boeken het liefst een plek naast een park. Het weidse Lissabon vond hij prachtig. Mijn moeder en ik houden van reizen en maakten elk weekend wel een dagtripje. Dat kan nu niet meer. Lyco is er een beetje depressief van. Hij vindt het saai hier. Als hij de reis­koffer ziet, springt hij er dolblij in.”

G.B. Habibi (21), Arabisch volbloedpaard, Oostzaan. Beeld Isabella Rozendaal
G.B. Habibi (21), Arabisch volbloedpaard, Oostzaan.Beeld Isabella Rozendaal

G.B. Habibi (21), roepnaam Oma

Brigitte Morees fokt, traint en handelt in Arabische volbloedpaarden. Die paarden komen en gaan, maar met Oma, een elitemerrie met veertien prijswinnende veulens, heeft ze een speciale band. “Ik heb haar zelf gefokt. Toen ik na mijn scheiding mijn toenmalige bedrijf verloor, was Oma de enige die bij me bleef. Ze heeft een siliconen oogprothese: toen iemand op stal haar uit frustratie een klap verkocht, explodeerde het oog intern. We wilden nog met haar showen, dus we hebben geprobeerd het oog te redden. Maar dat is helaas niet gelukt.”

Joris (8), coc­ker­spaniël, Muiden. Beeld Isabella Rozendaal
Joris (8), coc­ker­spaniël, Muiden.Beeld Isabella Rozendaal

Joris (8)

Toen Mirthe Geerlings nog bij haar ouders in Muiden woonde, namen ze samen een hond. Eenmaal het huis uit kon Joris bij haar in Amsterdam logeren. “Dat was perfect! Mijn ­ouders droegen alle verantwoordelijkheid en ik hoefde Joris nooit te corrigeren. Een hond uitlaten in het Gooi is wel anders dan in de stad. Je hond hoeft niet aan de lijn, en mensen hebben veel meer tijd om met hun hond te spelen en een ­praatje te maken. En ze hebben ­speciale wandeloutfits!” 

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden