Expositie
Dicht op het onderwerp in de straten van Oud-West
Wekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer: Amsterdam Oud-West 1993-1995 van Michiel van Mens.
Michiel van Mens kreeg zijn opleiding tot fotograaf in militaire dienst; met een camera en een tas vol filmrolletjes reisde hij eind vorige eeuw door heel Europa naar de plekken waar dienstplichtig soldaten oefenden. Na zijn diensttijd maakte Van Mens rapportages in Polen, de Baltische Staten en Oekraïne. Terug in Amsterdam begon hij in 1993 aan een fotodocumentaire over Oud-West. “Ik had geen plan, wilde fotograferen, op straat, bij mensen thuis. Kun je het alledaagse bijzonder maken?”
Na twee jaar eindigde Van Mens’ zoektocht in verschillende exposities, een fotoboek was in de maak. Totdat het materiaal verloren ging door wateroverlast.
Van Mens vond recent de negatieven terug, die dertig jaar in een kluis lagen, en heeft ze alsnog toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. Gelukkig maar. Zijn foto’s vormen een fraai tijdsdocument over een stadswijk die transformeert van volksbuurt naar ‘hip & happening’. Het is straatfotografie in optima forma: dicht op het onderwerp en een directe interactie met de mensen voor de lens. Zwart-witfilms, kleinbeeld en rolfilm, nog voor de tijd van de mobiele telefoon en sociale media. Is Amsterdam Oud-West (of zoals het nu wordt aangeduid: het Hallenkwartier) echt veranderd? Of misschien toch niet?
Amsterdam Oud-West 1993-1995 van Michiel van Mens: https://www.instagram.com/amsterdam_oudwest/