Harold en Karin Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Harold en Karin Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Deze week: een aardappelvlecht, mét de ‘officiële’ aardappelwijn

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: aardappelvlecht. Met de ‘officiële’ aardappelwijn.

“Gut,” constateerde mevrouw Hamers­ma terwijl ze de kassabonnetjes over het vierde kwartaal voor de boek­houder verzamelde, “we zijn alweer in het zesde jaar van de kookboekwinkel aanbeland.” Daarmee hebben we behalve de ­klantenkring trouwens ook de vriendenkring zien uitdijen. Voor we het wisten, zaten we in een soort First Dates voor stellen bij iemand thuis aan tafel de liefde voor eten en drinken aan elkaar te verklaren. Met anderen hebben we zelfs al culinaire ­reizen naar het buitenland gemaakt. En afgelopen week hoorde ik mevrouw Hamersma tegen een habitué zeggen: “Maar anders kom je toch even bij ons thuis langs?”

Amateurkok

De uitnodiging ging naar een enthousiaste amateurkok die onder de artiestennaam JustineCuisine haar volgers op Instagram trakteert op taarten, gebakjes en andere zoetigheden. Overigens betrof het geen invitatie om eens nader kennis te maken met mevrouw Hamersma’s kijk op patisserie (zij is niet zo’n koekenbakker), maar om vanwege een aanstaande verbouwing onze thuissituatie qua keuken eens te bekijken voor extra inspiratie.

Bladerdeeg, Guillaume Marinette. Becht, €12,99. Beeld
Bladerdeeg, Guillaume Marinette. Becht, €12,99.

“Ze komt om vijf uur. Dan ga ik toch wat bakken, maar wel wat hartigs,” besloot mevrouw Hamersma. En vanwege de vijf in de klok kon ook ik mij van mijn beste kant laten zien. Justine kende ik namelijk eveneens als dankbare afnemer van mijn aangebroken proefflessen die deel uitmaken van het customer loyalty-programma van de kookboekwinkel. Vanwege het credo ‘ik schotel visite nooit iets voor voordat ik het al een keertje heb gemaakt’ testte mevrouw Hamersma die week een aard­appelvlecht.

Tartiflette

“Eigenlijk is het gewoon een ­tartiflette,” diagnosticeerde zij terwijl ze het recept met ­reblochon en spek bekeek. Zodoende kon ik op mijn beurt mooi mijn inspiratie opdoen ten huize van de familie Pinot. Weliswaar is tartiflette van oorsprong een gerecht uit de Savoie, maar ik had er juist met succes Elzasser pinot blanc, pinot gris en zelfs een rode pinot noir bij geschonken. Zo ook uitvoeringen uit Duitsland waar deze druiven respectievelijk als weissburgunder, grauburgunder en spät­burgunder door het leven gaan.

Proefpanel

Terwijl mevrouw Hamersma in de keuken doende was, besloot ik nog even bij onze oosterburen te blijven. Zodoende trof ik in eerdere proefnotities ook een silvaner van Raddeck aan, eentje die ik zelfs ooit tot ‘officiële aardappelwijn’ had uitgeroepen.

Deze witte bleef volgens mijn destijds bijeengeroepen proef­panel een witte rhône en een houtvrije chardonnay nipt voor. Maar ja, er kon er maar één de winnaar zijn. Deze silvaner dus, omdat ie ook al eens had geschitterd bij een lauwwarme salade met Opperdoezer Ronde, een aardappelcarpaccio en bij een terrine van aardappel met kappertjes.

“Justine zal het straks toch niet erg vinden dat ik het bladerdeeg niet zelf heb gemaakt?” informeerde mevrouw Hamers­ma, terwijl ze een prachtige aardappelvlecht op tafel zette. Al 45 jaar achter het fornuis en nog onzeker. Ik stelde haar gerust: “Ik de wijn ook niet.”

Aardappelvlecht. Beeld
Aardappelvlecht.

Aardappelvlecht (borrelhapje, 6 personen)

Ingrediënten
1 rol koelvers bladerdeeg (250-270 g)
5 tot 6 gekookte aardappels
50 ml crème fraîche
100 g spekjes
200 g reblochon
1 eidooier

Bereiding
Rol het deeg uit op een vel bakpapier. Laat een rechthoek van 10 cm vrij in het midden en maak tot aan de rechthoek aan weerszijden ­inkepingen op ongeveer 2 cm van elkaar.

Leg in het midden van het deeg schijfjes aardappel van 1 cm dik. Bestrijk ze met een beetje crème fraîche en bestrooi met spekjes. Bedek met dunne plakjes reblochon.

Maak een tweede laag met aardappels, crème fraîche, spekjes en de reblochon.

Vouw de uiteinden van de deeglap boven en onder over de kopse kanten van de vulling.

Vouw de inkepingen van de randen links en rechts om en om over het deeg zodat dit eruit ziet als een vlecht.

Bestrijk met eidooier en bak de vlecht

20 ­minuten in een voorverwarmde oven op 210 graden. Serveer warm of lauw.

De wijn

Weingut Raddeck 2019, silvaner trocken
Rheinhessen, Duitsland, €10,75 (wit; biologisch)
Wijnkoperij Europa, Spaarndammerstraat 592, Brouwersgracht 202

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden