Aldus

Deze student startte een petitie tegen het reisverbod voor studenten in de spits

Studenten mogen vanaf 1 september toch weer reizen in de spits. Dit tot genoegen van bèta-gammastudent aan de UvA Bouke van Balen (22).

Tom Grosfeld
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wat een verrassing.

“We dachten dat we nog zeker een paar weken ondertekeningen moesten binnenhalen voor de petitie die ik met een paar anderen ben gestart tegen het reisverbod van studenten in de spits, maar dat blijkt niet meer nodig. Goed nieuws!”

De petitie heeft haar werk gedaan.

“Ik las dat het kabinet door de kritiek van studenten en docenten het besluit heeft heroverwogen. Stiekem hoop ik natuurlijk dat onze petitie, toch ruim 3000 keer ondertekend, daar een aandeel in heeft gehad. Ons geluid is in elk geval bij studentenbonden gekomen, die met het kabinet praten.”

Volgens jullie petitie is online onderwijs een achteruitgang. Waarom?

“Het belangrijkste is dat studenten niet meer uit hun comfortzone hoeven komen. Geen presentaties meer voor de groep, minder interactie tijdens hoorcolleges want je kunt je camera uitzetten, het geluid op stil. Bovendien mis je de kleine dingen: met medestudenten koffie halen in de pauze, iets vragen aan je docent, de paar ongemakkelijke minuten stilte voordat de les begint, aan je studie­genoot vragen hoe het ook alweer zat met die theorie. Dat zijn belangrijke dingen binnen het onderwijs.”

Het reisverbod is per 1 september ­ingetrokken. Betekent dat automatisch minder online onderwijs?

“Het wordt nog een puzzel, colleges moeten nog steeds gespreid worden om pieken in het ov te voorkomen. Mijn mede-initiatiefnemers en ik hebben daarom besloten de petitie nu open te houden en de komende tijd de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Maar ik heb er wel meer vertrouwen in dat we nu weer overwegend fysiek les gaan krijgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden