Plus

Deze steiger transformeert zich als een Barbapapa tot bankje

Bij het Amsterdamse Bos ter hoogte van de voetveerpont van Ome Piet zijn intrigerende kruisingen verrezen tussen steigers en bankjes, waarop je in stijl tot rust kunt komen.

Steigerbanken aan het water bij het Amsterdamse BosBeeld Carly Wollaert

Het lijkt anno 2017 ondenkbaar geworden dat er zomaar iets in het straatbeeld wordt geplaatst waar niet uitvoerig over is nagedacht. Het moet zowel praktisch als esthetisch zijn.

Lelijke straatlantaarns worden vervangen voor lichtgevende kunstwerken, gore grijze prullenbakken worden futuristische afvalrobots op zonne-energie en de frisse herinrichting van voormalige doodenge voetgangerstunneltjes gaat niet meer zonder uitvoerige ­inbreng van de buurt.

Dat is een prettige ontwikkeling. Er is immers geen ­enkele reden om niet een zekere esthetiek mee te geven aan iets praktisch; of dat nou een putdeksel, drinkfonteintje of hondenpoepbak is. Zomaar een paar onopvallende bankjes langs de straat zetten is er niet meer bij.

Wat heet: het gebruiken van de term 'bankje' voelt haast alsof je een Neanderthaler bent die afbreuk doet aan het zo liefdevol gedesignde straatmeubilair dat steeds meer opduikt. En hoe mooi en slim zo'n straatmeubel ook is ontworpen: het functionele aspect is en blijft tenslotte het belangrijkste.

Maar soms schiet de term 'bankje' daadwerkelijk tekort; niet alleen omdat het designtalent ervanaf druipt, maar ook omdat het meer is dan een simpele plek om even uit te hijgen of je veters te strikken.

Meer dan een bankje
Langs de Ringvaart worden 'ecologische verbindings­zones' aangelegd: verschillende kleine natuurgebieden worden met elkaar verbonden. Een aspect daarvan is dat er recreatieplekken worden aangelegd.

Bij het Amsterdamse Bos ter hoogte van de voetveerpont van Ome Piet zijn inmiddels intrigerende kruisingen verrezen tussen steigers en bankjes, waarop je in stijl tot rust kunt komen.

Geen bankjes, maar wat dan wel?

Nou: zítelementen. En mooiere dan je in eerste instantie zou verwachten. De nieuwe houten steigers lopen in speelse bochten langs de waterkant, daarbovenop liggen van een soort organische krullen gemaakte gedeeltes waarop je kunt zitten of liggen.

Dat is heel vernuftig ­gedaan: alsof de steiger op bepaalde plekken Barbapapa-achtige eigenschappen heeft gekregen en zichzelf aldaar slangachtig tot bank of zonnebed heeft getransformeerd.

Aan het ene einde van de steiger wordt de steiger een, nou ja, bankje, en aan de andere kant loopt het geheel uit in een soort badmeestersituatie waarop je middels een trapje hoger over het water kunt uitkijken.

Dat alles van hout is gemaakt werkt mee aan het succes van deze elementen: ze gaan volledig op in de natuurlijke omgeving zonder dat het slimme design ervan wegvalt.

Het zal niet zijn eenvoudig zijn iets te moeten ontwerpen dat precies even praktisch als esthetisch is. Maar in de stad komen er steeds meer voorbeelden van, en met de nieuwe zitelementen langs de Ringvaart búíten de stad nu ook.

Nieuw Meubilair
Waar Ringvaart, Amsterdamse Bos

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden