PlusDe tafel van Grimm

Deze perfect mislukte cheesecake is onweerstaanbaar lekker

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: burnt cheesecake.

Burnt cheesecake

Het wilde nooit helemaal boteren tussen cheese­cake en mij. Vies vind ik hem zeker niet, maar het is toch een beetje de legging van de patisserie: supercomfortabel als je een klotedag hebt, maar nou niet bepaald het toppunt van ­verfijning.

Daarom laat ik cheesecake al jaren zo veel mogelijk links liggen. Slechts eens in de zoveel tijd bak ik er een op verzoek van mijn zoon en die eet ik vervolgens voor de helft zelf op, want dat moet je cheesecake dan wel weer na-geven: het is een ideale taart voor vreetkicks. Maar professioneel gezien: geen woord over gerept, geen column over getikt en gewoon geduldig gewacht tot de hele hype voorbij zou zijn.

Maar dat was allemaal voordat ik het stoere broertje van cheese­cake proefde: de burnt cheese­cake. Deze ‘verbrande’ taart wordt op hoge temperatuur gebakken, waardoor de buitenkant bruinzwart is en de binnenkant nog nét niet helemaal gaar. Het resultaat is de perfecte mislukking. Burnt cheesecake is stoer en spannend. Rokerig en romig. Zacht, zoet en een tikje zout. Kortom: een taart vol contrasten. En juist dat maakt hem onweerstaanbaar.

Nieuw is burnt cheesecake niet. Hij werd zo’n dertig jaar geleden bedacht in tapasbar La Viña in het Spaanse San Sebastián. Chef Santiago Rivera bakte een torta de queso zonder bodem, met ­verbrande bovenkant en een wat zoutere roomkaas. Sindsdien is het langzaam maar zeker ­uitgegroeid tot favoriet van chefs en foodies. De laatste paar jaar geldt hij in ­steden als New York en Los Angeles zelfs als nieuwe klassieker. Op Instagram is #burntcheesecake niet meer weg te denken, want ’m thuis maken is helemaal niet moeilijk.

Desondanks duurde het even voor de hype definitief naar Nederland overwaaide. Maar nu is de verbrande cheesecake dan eindelijk ook onze horeca aan het veroveren. Alleen al tijdens de lockdown proefde ik drie verschillende versies van afhaal­menu’s. Veruit de beste vond ik die van Little Collins in De Pijp: extreem luchtig, niet te zoet en dankzij het verbrande laagje ­precies dat bittertje wat burnt cheesecake zo woest aantrekkelijk maakt.

Hij staat sinds 1 juni standaard op het menu. Een betere manier om te vieren dat de horeca weer open is, kan ik niet bedenken.

Gek op cheesecake?!

Op de Utrechtssedwarsstraat 73 zit een winkel die helemaal in het teken van cheesecake staat: Cheesy Cakes. Ze hebben er zelfs Freezy Cheesy: cheese-cake-ijsjes op een stokje. www.cheesyckes.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden