Aldus

Deze fotograaf legt verlaten horecazaken vast, voor later

De Lege Stad: met zijn telefoon legt Paul Bakker (39) de verlaten horeca vast. Steeds meer Amsterdammers dragen hun stamkroeg aan.

Noor Lagendijk
null Beeld Paul Bakker
Beeld Paul Bakker

Hoe kwam u op het idee de Amsterdamse horeca in lockdown vast te leggen?

“Ik ga ’s avonds meestal een stuk wandelen of even hardlopen. Ik stopte een keer bij café d’ Overkant in de Scheldestraat. Dat was een van de cafés waar ik nog net een Ajax­wedstrijd heb kunnen zien. De rode lichten brandden en de kroonluchters hingen er nog, maar er was geen mens binnen. Later zag ik een Chinees restaurant met alle stoelen op de tafels. Dat plaatje klopt niet en wil ik vastleggen voor later.”

U doet dat gewoon met uw telefoon, vanaf de straat.

“Als je je telefoon recht tegen het raam zet, lijkt het net alsof je binnen staat. De zaken zijn allemaal anders achtergelaten. De een laat de lampen branden en de ander zet vuilnisbakken boven op de bar. Hier en daar kwam ik nog een kerstboom tegen.”

Zoekt u naar bepaalde cafés?

“Ik loop telkens een andere route. Ik trek er altijd ’s avonds op uit, want dat is het moment dat daar normaliter mensen binnen waren geweest. Van café Van Wou tot ’t Stoplicht en Paradiso: nergens was het eerder zo stil.”

Krijgt u ook verzoeken?

“Zeker, ik krijg vaak mails van mensen die hun stamkroeg aandragen. De Figurantenbar in Oud-West kwam al vaker voorbij, dus daar moet ik langs. Of naar de restaurants op het Marineterrein. Het blijft een Amsterdamse serie. Ik ga ook nog een rondje Noord doen; daar ben ik geboren.”

De foto’s plaatst u op uw website: De Lege Stad.

“En op mijn Instagramaccount, @deechtebakker. Wie weet maak ik wel een vervolgreeks, als de cafés straks weer vollopen. Zoals het hoort.”

www.delegestad.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden