Aldus

Deze dude bedacht een zoekmachine voor quotes uit The Big Lebowski

Hans de Zwart (43) bedacht een zoekmachine waarmee je quotes uit de film The Big Lebowski kunt opzoeken. Inclusief het bijbehorende filmbeeld.

Tom Grosfeld
The Big Lebowski Beeld Shutterstock
The Big LebowskiBeeld Shutterstock

Dat lijkt me veel werk.

“Het kostte me anderhalve week. Ik had het script digitaal en een programma gemaakt om de juiste tekst aan het bijbehorende beeld te koppelen. Het gaat om 1122 citaten.”

Waarom heeft u dit gemaakt?

“Ik vind het leuk om te communiceren met citaten uit de film, maar ken hem niet uit mijn hoofd, dus moet ze altijd opzoeken. En ik wist dat ik hiermee tienduizenden, misschien wel honderdduizenden mensen erg blij zou maken.”

Waarom The Big Lebowski?

“Het is mijn absolute favoriet en de film heeft een cult-following. Er zijn honderdduizenden mensen die de film regelmatig kijken. En het is heel citeerbaar. Bijna elke regel is raak en supergeestig. De citaten zijn instantly herkenbaar en ook citeerbaar in een andere context.”

Want dat is wat de fans doen?

“Ja, die praten echt in citaten van de film, sommigen kennen alles uit hun hoofd. Op Reddit postte iemand mijn zoekmachine en daaronder werd alleen in citaten gereageerd. Zo gaat dat.”

Bent u een hardcore fan?

“Ik heb de film ergens tussen de 20 en 40 keer gezien. Hardcore fans noemen mij een ‘fucking amateur’. Er zijn jaren dat ik de film niet heb gezien. En dat ik deze zoekmachine nodig heb, laat al zien dat ik niet alles uit mijn hoofd ken.”

Wat kunnen we leren van The Big Lebowski?

“Ik denk dat je de film kunt bekijken als een metafoor voor deze pandemische tijd. Hij spoort aan om in tijden van stress rustig aan te doen. Dus het is goed als mensen de film nog eens kijken, of misschien wel voor het eerst gaan kijken.”

https://www.thebiglebow.ski/

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden