PlusIn beeld

Deze architect fotografeerde in zijn laatste maanden ‘openluchtmuseum Amsterdam’

In de laatste zes maanden van zijn leven fotografeerde architect John van de Weg tijdens zijn dagelijkse wandelingen ‘openluchtmuseum Amsterdam’. Zijn weduwe selecteerde een vijftigtal foto’s en stelde een expositie samen. ‘Zijn oog viel op details waar hij al die jaren aan voorbij was gefietst.’

Sara Luijters
John van de Weg. ‘Soms stond hij om zes uur op om het juiste licht te kunnen vangen.’ Beeld John van de Weg
John van de Weg. ‘Soms stond hij om zes uur op om het juiste licht te kunnen vangen.’Beeld John van de Weg

Als architect John van de Weg begin 2019 de diagnose kanker krijgt, lijkt het erop dat hij snel zal overlijden. Dankzij een serie bestralingen heeft hij onverwacht toch nog een goede zomer. Een enorme levenskracht en energie komen in hem naar boven en hij begint te lopen door Amsterdam. Korte wandelingen in de buurt worden steeds langer en brengen hem de hele stad door, vaak wandelt hij wel twee keer op een dag, soms wel 18 kilometer.

Met zijn iPhone 7 of een digitale spiegelreflexcamera ­begint hij met grote gedrevenheid en urgentie te fotograferen wat hem, met zijn architectonische blik, opvalt in de stad: ritmes in ­gevels of metselwerk, lijnen die samen­komen, symmetrie of juist niet. Bijna dagelijks zet hij nieuwe foto’s op Instagram (@johnvandeweg) – verstilde composities van de historische stad, zo’n driehonderd in totaal.

Maar hij heeft ook oog voor de buzz van Amsterdam. Hij fotografeert de onverwachte momenten van een stad die altijd in beweging is, met kleurrijke bewoners en toeristen. Voor vrienden en bekenden is zijn Instagramaccount een anker; zolang ze nieuwe foto’s zien, weten ze dat Van de Weg nog aan het lopen is. Hij fotografeert zijn laatste beelden eind oktober. Op 5 november 2019 overlijdt hij, op 53-jarige leeftijd.

null Beeld John van de Weg
Beeld John van de Weg
null Beeld John van de Weg
Beeld John van de Weg

Van de Wegs weduwe, journalist Anneke Bots (54), verzamelde 54 foto’s en stelde er de expositie Amsterdam Stille Ritmes & Stadsrumoer mee samen, die vanaf vrijdag te zien zou zijn in de galerie van Hotel Arena, maar door corona is geschrapt (zie informatie onderaan, red.).

“Ik ging altijd met John mee naar het OLVG, daarna dronken we iets in het café van Hotel Arena. In het gebouw bezochten we de expositie van fotograaf Eddy Posthuma de Boer. Een week voor zijn overlijden zei John dat hij het mooi zou vinden als er een expositie zou komen van zijn foto’s. Ik zei toen dat ik het zou proberen. Afgelopen zomer dacht ik weer aan de foto’s en bedacht dat Hotel Arena een mooie plek zou zijn voor een expositie. Ik heb toen een deel van zijn werk aan Paul Hermanides gemaild, de eigenaar, hij reageerde meteen enthousiast.”

null Beeld Roger Cremers
Beeld Roger Cremers
null Beeld John van de Weg
Beeld John van de Weg

Te confronterend

Door te wandelen en fotograferen kwam Van de Weg in een bepaalde flow, hij kwam even los van zijn ziekte en ­verdriet, vertelt Bots aan de keukentafel in hun huis in Oud-West. De vloer ligt bezaaid met witte vellen met Van de Wegs foto’s, die dienen als blauwdruk voor de expositie.

“Als architect was hij opgegroeid met de liniaal van het modernisme, hij had meer met Rotterdam dan met ‘openluchtmuseum Amsterdam’. Toen hij ging fotograferen ontwikkelde hij alsnog een fascinatie voor de rijke historie en de ambacht van de binnenstad. Plotseling viel zijn oog op details waar hij al die jaren haastig aan voorbij was gefietst. Elke keer zag hij weer iets anders. Soms stond hij om zes uur op om het juiste licht te kunnen vangen. Hij fotografeerde ook graag mensen, maar liever gebouwen, want daar hoefde je niet mee in gesprek te gaan, dat vond hij te confronterend.”

Voor Bots is het samenstellen van de expositie een ­manier om met het verdriet om te gaan. “Ik ben hierdoor op een positieve manier met hem bezig. Dat heeft hij mij ­gegeven.” Ze ziet wel op tegen het moment dat het werk weggehaald moet worden. “Misschien val ik dan weer in een gat, maar voor nu is het fijn om op deze manier met John en zijn werk bezig te kunnen zijn. Ik hoop dat hij vanaf een wolkje meekijkt, hij had het geweldig gevonden.”

null Beeld John van de Weg
Beeld John van de Weg
null Beeld John van de Weg
Beeld John van de Weg
null Beeld John van de Weg
Beeld John van de Weg

Stille Ritmes & Stadsrumoer zou vanaf 16/10 te zien zijn in de galerie van Hotel Arena, dat vanwege de coronalockdown onverwacht tijdelijk sluit. De foto’s zijn wel te zien op Instagram (@stilleritmesstadsrumoer). Hier zijn ze ook te koop vanaf 150 euro. Een deel van de opbrengst is voor KWF Kankerbestrijding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden