Aldus

Deze Amsterdammer (29) gaat een van de beste orkesten ter wereld dirigeren: ‘Doodeng’

Kent Moussault.
 Beeld
Kent Moussault.

De Amsterdamse dirigent en componist Kent Moussault (29) mag zich van 21 tot 23 maart bewijzen op de Donatella Flick LSO Conducting Competition in Londen. ‘Het moet echt klikken met het orkest.’

Marijne Beijen

U was vroeger kind aan huis bij het Concertgebouworkest?

“Ik zat op het Geert Groote College. Toen ik achttien werd, spijbelde ik soms om bij Concertgebouwrepetities te kijken. Mijn docenten wisten ervan hoor; zolang mijn cijfers goed genoeg waren, vonden ze het prima. Door al die uurtjes daar heb ik een goede indruk gekregen hoe het eraan toe gaat aan de top van dit vak. Hopelijk sta ik er ooit zelf.”

Is de Donatella Flick dirigentenwedstrijd een soort Maestro?

“Dit kun je inderdaad zien als Maestro, maar dan met minder poespas en met jonge professionele dirigenten. En je dirigeert het London Symphony Orchestra, een van de beste orkesten in de wereld.”

Hoe voelt dat?

“Doodeng, want die mensen kennen het vak zó goed. Maar ik zeg altijd tegen mezelf dat ik ook vooral moet genieten. De winnaar krijgt de mogelijkheid een jaar lang met het LSO te werken, als assistent van de grootheden die daar dirigeren.”

Moet een dirigent een soort x-factor hebben?

“Ja, maar hoe dat eruitziet? Dat is moeilijk uit te leggen. Dirigeren heeft verschillende elementen: connectie, uitstraling, het moet echt klikken. Een dirigent kan een orkest echt anders laten klinken. En wie er wint, is ook vaak een kwestie van smaak.”

U bent naast dirigent ook componist in de media.

“Klopt. Het grappige is dat er eigenlijk nog nooit een tijd is geweest waarin mensen zo veel orkestklanken horen als nu: op tv, in films, in games. Maar ze realiseren zich dat vaak niet. Ik hoop dat ik daar een verschil in kan maken. En ook mijn generatie weer naar de concertzalen kan krijgen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden