Lijstje

Deze 3 doorgebroken talenten keren dit jaar terug op het Grachtenfestival

Sinds jaar en dag biedt het Grachtenfestival een podium aan jong talent. Dat is win-win; de meesten komen terug na hun doorbraak.

Dianne Bleeker
Adinda van Delft (12) Beeld Sevilay Maria van Dorst
Adinda van Delft (12)Beeld Sevilay Maria van Dorst

Adinda van Delft trad als elfjarige violiste op met het Noord Nederlands Orkest en won diverse prijzen, waaronder de eerste prijs bij Iordens A van het ­Nederlands Vioolconcours afgelopen januari. Sinds 2018 schittert ze op het Grachtenfestival.

“Mijn liefde voor viool begon toen ik heel jong was. Ik was bijna vijf toen ik mijn eerste vioolles kreeg. ­Muziek maken is wat ik het liefste doe. Het begon als een hobby, maar sinds ik in 2016 ben aangenomen bij de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, is het veel meer geworden en jaag ik mijn droom na om er mijn beroep van te maken. Het Grachtenfestival heeft veel voor mij betekend. In 2018 deed ik voor het eerst mee aan het Kinderprinsengrachtconcert. Sindsdien word ik steeds vaker gevraagd voor concerten en heb ik mijn idool Lisa Jacobs mogen ontmoeten. Ik deed mee aan Holland’s Got Talent 2019, waar ik in de finale bereikte.”

“Dit jaar sta ik opnieuw op het Grachtenfestival met drie optredens. Ik doe een huis-, tuin- en dakterrasconcert, sta op Pampus met mijn broer Matthijs van Delft (14), als duo, en treed op tijdens het openingsconcert van het Grachtenfestival.”

“Mijn broer speelt klassiek gitaar en we spelen vaker samen. Deze keer worden het drie Spaanse stukken van Manuel de Falla. Ik vind het fantastisch dat we deze passie delen. Binnen de klassieke muziek speel ik verschillende genres, van barok tot aan romantiek en modern. Ik speel niet alleen viool, ik volg ook piano­lessen en ga naar de vierde klas van het gymnasium. Dus ik heb een druk leven, maar als je iets heel graag wil, heb je dat ervoor over.”

Yannick Hiwat (31)

null Beeld Sevilay Maria van Dorst
Beeld Sevilay Maria van Dorst

Yannick Hiwat speelde als zesjarige al viool. Hij was te zien als artist in residence in Het Concertgebouw en werkte een jaar met het KZN Filharmonisch ­Orkest in Durban, Zuid-Afrika. Hij staat al jaren op het Grachtenfestival. Dit jaar is hij er te vinden met zijn Quintet.

“Het Grachtenfestival heeft me altijd inspirerende opdrachten gegeven. Ik heb er met diverse ensembles mogen spelen en sinds een paar jaar nu met mijn ­Yannick Hiwat Quintet, een band die geboren is op dit festival waarmee we de traditie van een jazzkwartet combineren met die van het strijkkwartet. Mijn hart ligt toch bij ­eigen muziek maken. Ik heb enkele memorabele ­momenten meegemaakt op dit festival, maar een wel heel bijzonder moment was vorig jaar, toen ik met mijn Ananse Orchestra en Ronald Snijders optrad op de dag na mijn huwelijk. Het was een ontzettend hectische periode, maar wel heel leuk.”

“Het festival heeft me zelden concessies laten doen in wat ik wil uitstralen als artiest. Al op jonge leeftijd kon ik daar terecht en de kansen die ik daar krijg, groeien mee met mijn carrière.”

“Dit jaar treed ik met mijn Quintet op in Felix Meritis, met muziek die deze tijd reflecteert. De band mengt traditionele Surinaamse en Afrikaanse muziek met hiphop in de traditie van J Dilla en klassieke muziek met de harmonische innovatie van jazzvaandeldragers als John Coltrane. De verhalen van de wereld in een tijd van pandemie en raciale spanningen zijn urgent, en het is belangrijk voor mij om die boodschap in mijn muziek te laten resoneren. Er is genoeg om voor te spelen en een strijd voor inclusie en gelijkheid staat voor ons op het podium welhaast letterlijk op het spel.”

Hessel Moeselaar (25)

null Beeld Sevilay Maria van Dorst
Beeld Sevilay Maria van Dorst

Hessel Moeselaar begon op zijn achtste met vioolles en speelt inmiddels op een altviool van Max Möller uit 1946, in bruikleen van het Nationaal Muziek­instru­mentenfonds. Hij is met Floris Faber en Geerten Feller, oftewel 3Violas, artist in residence bij VondelCS en sinds 2017 te zien op het Grachtenfestival.

“Op mijn vijftiende koos ik voor de altviool; vaak ben je dan de enige in een ensemble. In 3Violas spelen drie altviolisten. Ons ensemble is begonnen met een vriendschap. We zijn drie vrienden uit de conservatoriumklas van Marjolein Dispa, die naast een passie voor klassieke muziek ook houden van andere stijlen, zoals pop, jazz, minimal en filmmuziek. We zijn opgepikt door het Grachtenfestival nadat we One van Swedish House Mafia als arrangement op YouTube hadden gezet. Sindsdien hebben we op de gekste plekken gespeeld: van de pont van NDSM naar Centraal tot aan de bovenste verdieping van het Nhow-hotel. We staan graag op creatieve plekken. Dit jaar was dat door de coronacrisis helemaal een uitdaging.”

“We staan 8 augustus in de Zuiderkerk en 15 augustus in het Muziekgebouw met een terrasconcert. Elk jaar krijgen we weer een podium, waardoor we onze weg hebben kunnen vinden. Meestal vraagt een organisator om een bepaalde stijl, maar het Grachtenfestival heeft ons altijd vrij gelaten. Ze staan erg open voor ons en tegelijkertijd opent deelname andere zalen. Zo waren we ineens te horen op de radio en zijn we sinds vorig jaar artist in residence bij VondelCS. Vroeger heb ik weleens getwijfeld over een muziekcarrière, maar als je iets echt graag wil, komt het wel van de grond.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden