Recept van de dag

Demonstreren voor shoarma: Kibbeh met walnoot

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Merijn Tol. Beeld Oof Verschuren

Vlammend raak was het deze week in mijn andere stad, Beiroet. Eindelijk was iedereen zo klaar met structurele corruptie en het mismanagement van de regering, dat protesteren op straat de enige optie was. Uit solidariteit stond ik dus ook afgelopen weekend met mensen uit de Libanese diaspora bij het Binnenhof in Den Haag.

En Libanezen zouden Libanezen niet zijn als eten geen rol speelde. Vrienden stuurden me foto’s en video’s door van revolutie ‘the Lebanese way’: met kebab op de barbecue en muziek en dansende mensen. In Den Haag stond er weliswaar geen barbecue te roken, maar tussen alle strijdkreten werd fanatiek ‘shoarma, shoarma, shoarma en falafel’ gescandeerd. Met lekker eten houd je de moed erin, daar zijn ze onstuitbaar goed in.

Ik werd er een beetje melancholisch van.

Lang geleden was Beiroet de kosmopolitische long in het Midden-Oosten, waar alles kon en alles gebeurde. De soek (de markt) was springlevend, met voor alle waar een speciale markt. De soek voor kip, de soek voor groente en fruit, de soek voor kruidenierswaren. Er reed een tram door de hele stad, in schril contrast met de overdaad aan auto’s nu. En de soek werd een ‘mall’. Eén lichtpuntje in deze economische malaise: vier vliegtuigen vol Nederlanders komen dagelijks aan uit Amsterdam. En die eten en drinken zich de stad door. Alle beetjes helpen.

Op moment van schrijven lijken de protesten wat uit te halen. Terecht. Want als bakkers geen geld meer hebben om meel te kopen voor het dagelijkse Arabisch flatbread, weet je dat het mis is. Kom niet aan ons brood.

Als blijk van mijn solidariteit hier een echt Libanees thuisrecept uit een grappig boekje dat ik jaren geleden op de kop tikte. Van een graag kokende juwelier nota bene; Walid Mouzannar die zijn familie­recepten en verhalen deelt. Een makkelijk kibbehrecept met walnootvulling. Kibbeh wordt gemaakt van een ‘deeg’ van vlees of iets anders met bulgur (er zijn veel soorten, gebakken en ongebakken, van vlees, vis, bonen of groente).

Kibbeh met walnoot

Ingrediënten
(voor vier personen)
500 g lamsgehakt
2 kopjes fijne bulgur
11/2 tl kaneel
mespuntje piment
2 zoete uien
2 el boter
100 g walnoten, fijngehakt
1 el pul biber of Aleppopeper (Turkse winkel)

Bereiding
Deze versie is een soort koekje van vleeskibbehdeeg met een vulling van ui en walnoot. Kopjes gebruiken als maat is heel gebruikelijk in de Libanese keuken en het werkt!

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Maal het lamsgehakt heel fijn in de keukenmachine en kneed er daarna de bulgur, de kaneel, het piment en genoeg peper en zout doorheen tot je een egaal deeg hebt.

Snijd de uien in kleine blokjes (brunoise). Verhit wat olijfolie en bak de uienbrunoise op laag vuur in 20 minuten zacht en voeg daarna de walnoten, de pul biber en zout toe.

Verdeel het deeg op een bakplaat met bakpapier in bolletjes en druk die uit tot mooie cirkels van 8 tot 10 centimeter doorsnede. Schep daarop wat uien-walnootvulling, leg er een andere deegcirkel op en druk de randjes goed aan. Besprenkel met wat olijfolie en bak de pasteitjes goudbruin in de hete oven. Eet met wat yoghurt erbij en een frisse salade met radijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden