Plus Proefwerk

Deer Mama (7,5)

Laat u niet te veel afleiden door de rozesprinklekanonnade van het interieur. Deer Mama is een van de beste snackbars van de stad, en nog veganistisch ook.

Deer Mama Beeld Eva Plevier

Omdat ik in de jaren tachtig tiener was, groeide ik op in de overtuiging dat ik niet van dansen hield (op schoolfeesten draaiden ze Paradise by the Dashboardlight) en dat spijkerbroeken niet sexy waren (de meisjes droegen Edwinjeans met wortelpijpen). Ik heb aan die periode ook een afkeer van fluorgroen en -roze overgehouden, en daarom lijkt ons bezoek aan Vegan Burgerbar Deer Mama aanvankelijk een traumatische herbeleving te worden.

Bijdehante tante
Het smalle zaakje is ingericht zoals kledingwinkels er in de jaren tachtig uitzagen: schappen van staalgaas, roze stoelen, hangplanten en witte tafeltjes; op het plafond de zwarte brabbelige lijnen van Memphis Design. De jonge vrouw die ons ontvangt en zal bedienen past qua uiterlijk naadloos in het interieur, maar is ad rem en weet haar gasten goed in te schatten.

Als ze het antwoord op vragen niet weet, verdwijnt ze naar de keuken om even later geïnformeerd retour te komen. Zó ontspannen benadert ze ons dat we ervan opkijken als ze vertelt dat dit haar eerste avond is. Houden, deze bijdehante tante.

De ogenschijnlijke spelfout in de naam van Deer Mama is een verwijzing naar een andere zaak van dezelfde eigenaar, het eveneens veganistische Dophert in de Spaarndammerbuurt. We mogen dus aannemen dat er meer dan genoeg expertise in huis is op het gebied van dierloos eten.

Om te beginnen bestel ik een aardbeienmylkshake (met sojamelk, voor €7,95) omdat ik die in de jaren tachtig in de snackbar ook bestelde: zo'n kartonnen beker met een ijskoude en aanvankelijk nog te dikke roze massa erin. Bij Deer Mama komt de shake in een hoog sorbetglas, met sprinkles en een rietje. Wél van 'echt' te onderscheiden doordat hij een zekere vetheid mist, maar ook lichter dan de traditionele milkshake en dus beter te combineren met eten.

Mijn gezelschap drinkt een strakdroge kombucha (een theefermentaat, €5,50) van het Amsterdamse Cultcha. Fijn dat deze drankjes er tegenwoordig zijn: interessante smaken die je bij een alcoholvrije avond niet tot spa of commerciële frisdrank veroordelen.

Gottegottegot
We bestellen gefrituurde curry­bloemkoolroosjes (€7,95) paddenstoelenkroketten (€6,50) en bitterballen (€6,50). Een tiental minuten later krijgen we ons bloemkoolgerechtje, en gottegottegot, wat is het goed. Heerlijke, met curry bestoven en bruingefrituurde roosjes in dikke maar frisse kokosmelk met limoen, peperflakes en korian­der. Kon niet beter.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

De paddenstoelenkroketjes (op basis van gedroogde boleten) zijn uitstekend en de bitterballen zijn (dankzij tarwe-eiwit en lupinemeel) nauwelijks van traditionele kalfsbitterballen te onderscheiden. Als deze op de grote terrassen werden geserveerd, zou het jaren duren voordat de Amsterdammer erachter kwam dat er geen snipper vlees in zit. Bij navraag blijken ze gekocht bij Oma Bobs, dus het is ook écht mogelijk om alle terrassen van de stad te voorzien.

Bowling
Omdat mijn mylkshake geen lang leven beschoren was, stap ik over op een Bloesem Blond van Gebrouwen door Vrouwen (€4,75). Hun bieren zijn helder en fris, en zo ook deze variant, waar vlierbloesem in is verwerkt. Heerlijk, maar iets te aromatisch voor bij de maaltijd.

We bestellen een Tempeh Super Bowl (€12,95) en een Green Monster Burger (€11,95) met patat (€2,00). Ik heb het nooit begrepen, die 'bowls' die we opeens in onze etensterminologie moesten opnemen alsof ze een nieuw ding waren. Mensen, we hebben het hier over een vorm van salade.

Best
Het currybloemkoolgerechtje met kokosmelk, limoen, peperflakes en koriander is een supersnack.

Minder
Ook als je níét net een halve snackbar hebt leeggegeten, moet de peanutbutter browniecake te machtig zijn.

Opvallend
Deer Mama hoopt de komende maanden uit te breiden buiten Amsterdam. We hopen van harte dat dit plan slaagt.

Goed, als ik het mag noemen hoe ik wil, ben ik met deze variant verder blij. Knetterfrisse mesclun (rucola, veldsla, mosterdblad, bietenblad, mizuna) in een rijke dressing met een van de beste tempehs die ik ooit proefde, gebrande (rijpe!) avocado, gepekelde rode kool, sesam, munt en gestampte pinda's.

Onze burger is een platte Egyptische falafelbal (van tuinboon dus, niet kikkererwt) op een zacht burgerbroodje met verse sla en frisse saus. Minstens zo bevredigend als dat doorbakken plakje vlees van de grote ketens, maar gezonder en vooral lekkerder.
De frites komen van smaakvolle aardappels, maar hadden wat donkerder gemogen, en de mayonaise is prettig zuur.

Een moetje
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bij Deer Mama zo veel bestelt, maar we móéten de vanilla soft serve (softijs, €4,50) proeven. Zelfde verhaal als de milkshake: frisser en lichter dan 'echt' softijs. De peanutbutter browniecake (€4,50) is technisch in orde, maar heeft het soortelijk gewicht en uiterlijk van een asteroïde.

Deer Mama is met gemak een van de beste snackbars van de stad. Zonder dat er maar één dier onder hoeft te lijden.

Vorige proefwerken:
Parallel (8+)
Obalade Suya (7,5)

Duble (8-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Deer Mama

Ceintuurbaan 71
1072 EW Amsterdam

Open:
11.00-22.00 uur

020 2334882
deermama.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden