De thuiswerkplek

De wiskundelessen van docent Bas van der Meij gaan gewoon door, soms met kroost erbij

Bas van der Meij (38) is wiskundedocent. Hij werkt vanuit huis in Weesp.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik begin de dag met een mentoruur om te kijken hoe de vlag erbij hangt. Hebben de leerlingen nog motivatie? Dat is nu nog erg leuk. Je krijgt zo een kijkje in de kamer van de leerlingen. De ene zit er met piekfijn gelakte nagels bij, de ander ligt nog in badjas in bed. Best intiem. Daarna geef ik vier blokken wiskunde, aan klassen van dertig leerlingen. Tenzij ze een vraag hebben, staan ze allemaal op mute, dus het is nog nooit zo rustig geweest.”

Hoe zit u erbij?

“Ik sta bij de eettafel voor een statisch whiteboardvel. Dat is mijn beweegruimte. In de pauze probeer ik mijn vrouw te ondersteunen, want die houdt met onze drie kinderen nu veel wind uit de zeilen.”

Wat is uw uitzicht?

“De box, het speelkleed, de speelkeuken en de Legohoek. Het is bijna Småland. Elke avond sta ik puin te ruimen. Dat voelt weleens als Groundhog Day, haha.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Soms loop ik even uit beeld omdat een van de kinderen bijvoorbeeld heeft gespuugd. Dan moet ik even optreden. Maar ik geef echt niet dagelijks les met Jip, Nina en Lot in beeld.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Voor de leerlingen zijn de lessen nu extreem gestructureerd. Je kunt niet blijven hangen op de gang of je boek vergeten in je kluisje. De les begint en eindigt precies op tijd. En de online lesplanners zijn heel nauwkeurig. Maar persoonlijk heb ik liever minder structuur. Dat maakt lesgeven namelijk leuk en interessant.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail. 

Willemijn Overweel (40) is projectmanager en werkt met haar zoon Fedde de Jong (10) thuis in Bos en Lommer.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“We hebben een schema gemaakt en daar proberen we ons aan te houden. Ik ga bijvoorbeeld een uurtje werken en dan even hardlopen. Fedde is dan een uur met rekenen bezig en mag daarna Roblox spelen met zijn klasgenoten. Tot nu toe gaat het prima. Af en toe hoor je een muziekje van de buren, maar we hebben nog geen overlast gehad.”

Hoe zit u erbij?

“We hebben de tafel verdeeld. Ik werk achter mijn laptop aan de ene kant en Fedde heeft zijn schoolspullen en laptop aan de andere kant. Als Fedde zich even wil afzonderen, kan hij naar de hoekbank en tv aan de andere kant van de woonkamer. We hebben goed contact met onze bovenburen, daar heb ik deze week nog een kopje koffie op het dakterras gedronken. Wel op afstand natuurlijk.”

Wat is uw uitzicht?

“We kijken uit op de Boomkerk, een grote kerk met twee boompjes ervoor – een prachtig uitzicht.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Nogal. Ik bel veel met familie en vrienden. Verder ben ik soms meer met Fedde zijn schoolwerk bezig dan met mijn eigen werk en doe ik soms een wasje tussendoor.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik vind het heel leuk om Fedde te helpen met school. Normaal heb ik daar geen inzicht in. Nu kan ik hem ook iets leren. Ik vind het fijn dat ik daaraan kan bijdragen.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail. 

Niels Oostenbrink (32) is client director bij een pr-bureau, maar ziet nu helemaal niemand, in zijn thuiskantoor op het KNSM-eiland.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik werk normaliter in een grote showroom vol met de nieuwste ­kleding, accessoires, gadgets en beautyproducten. Elke dag komen er tientallen stylisten, influencers, BN’ers en andere kleurrijke types langs. Nu zit ik ineens alleen in de woonkamer. Ik probeer er met Face­time en telefoneren het beste van te maken.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit aan tafel en heb het huis opgeruimd en gezellig gemaakt met verse bloemen. Afgelopen weekend zou ik eigenlijk mijn verjaardag vieren, dus ik heb genoeg snacks en wijn in huis.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kan af en toe een frisse neus halen op mijn fijne balkon. Daar hangt een werk van fotograaf Jasper Abels: een portret van model Ton Heukels, naakt op een paard. Dat is een leuk uitzicht.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ik heb geen huisdier of kinderen – dat scheelt. Soms neig ik naar een wasje draaien, maar eigenlijk heb ik nergens tijd voor. Er ligt veel werk, dus ik maak nu eerder overuren. Aan het einde van de dag leg ik mijn com­puter uit het zicht. Dan is het kantoor voor mij ook echt gesloten.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Niet echt. Ik mis mijn grote team en de verkleedpartijtjes. Ik kleed me wel elke dag leuk aan, want telkens op ­Facetime in dezelfde trui verschijnen vind ik stom.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail. 

Karsu Dönmez (29) is zangeres. Ze werkt achter haar vleugel in haar ­appartement in De Baarsjes.

Karsu Dönmez.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“De lege Concertgebouwstoelen in de woonkamer geven de sfeer wel een beetje aan. Ik zou volgende week in Marrakech zijn voor mijn tour. In april stond een bijna uitverkochte tour door Amerika en Canada gepland, maar alles ligt stil. Nu zit ik de hele dag in de woonkamer achter de piano. Ik hoop dat mijn eerste keer Paradiso op 26 september doorgaat.”

Hoe zit u erbij?

“Normaal staat de vleugel aan de zijkant van de woonkamer, maar ik heb ’m nu pontificaal midden in de kamer gezet. Ik heb thuis een live­studio gebouwd met telefonische hulp van mijn technici. Mijn vriend heeft een aparte werkkamer. We ­hebben onze geluiddempende kop­telefoons nog niet gebruikt.”

Wat is uw uitzicht?

“Mijn giga gedeelde tuin. De magnoliabomen zijn vol in bloei. Mijn kat Cocos heeft daar meer vrijheid dan ik deze week heb gehad.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ja, alles. De kat, de was, de boodschappen en de keuken. Ik ben de hele dag lijstjes aan het maken en veel aan het videobellen met familie, collega’s en vrienden.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Ik heb voor het eerst een liveconcert gegeven op YouTube en Instagram. Daar keken in totaal zo’n 100.000 mensen naar. Mijn grootste zaal was vorige maand 2500, dus dit was on­gekend voor mij.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail. 

Sebastiaan Vaca (21) is sinds een week stagiair bij talkshow M. Hij woont in Noord met Rosa Moerman (23), die ook vanuit huis werkt.

De thuiswerkplek van Sebastiaan Vaca.

Wil het een beetje, dat thuiswerken?

“Ja, ik heb een vrij grote keukentafel, dus daar kan ik prima aan werken. Het is wel lastig dat ik in een flat woon met buren naast, boven en onder me. Gisteren was de buurman de hele dag aan het boren. Dan wordt vergaderen ineens wel heel lastig.”

Hoe zit je erbij?

“In plaats van in de Westergasfabriek zit ik elke dag aan de keukentafel. Sinds ik begonnen ben, gaat alles digitaal, dus ik heb mijn collega’s nog nooit in het echt gezien. Ik spreek ze twee keer per dag via Zoom, een videochat­programma.”

Wat is je uitzicht?

“Ik heb een balkon op het zuiden en we kijken uit op een parkje en een speeltuin, waar veel kinderen spelen. Elke ochtend komt dezelfde duif langs; we hebben hem meneer Roekoe genoemd. ”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Het is verleidelijk om met mooi weer te wandelen of net iets langer in je bed te blijven liggen. Je moet de concentratie en motivatie wel echt uit jezelf halen, want er is geen toezicht.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Doordat je thuis werkt, kun je lekker in je kloffie blijven rondlopen. Ik heb echt geen zin om een nette broek aan te doen als alleen mijn hoofd te zien is bij videovergaderingen. Ik heb een eigen koelkast, dus ik kan de hele dag lekker eten en gratis koffie drinken.”

“Mijn leven is wel een stuk kleiner geworden, daardoor ben ik de kleine dingen meer gaan waarderen. Ik kijk ernaar uit even naar de supermarkt te lopen of om de duif op het balkon te zien. Dat soort momentjes breken de sleur.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet ook uw volledige naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail. 

Aviva de Groot in haar werkkamer.Beeld -

Wil het een beetje, dat thuiswerken?

“Het gaat best goed. Veel kan ik gemakkelijk vanuit huis doen; schrijven, research doen en dingen organiseren. Lastiger is het contact houden met studenten. De meeste dingen laten we doorgaan, zoals een promotie van een student; dat gaat online met digitale ondertekeningen.”

Hoe zit u erbij?

“Ik heb het luxe met een eigen werkkamer met een bureau waar alles op past: stapels papieren, een plant en een groot scherm en toetsenbord, dat ik kan aansluiten op mijn laptop. Ik heb al een paar collega’s aangeboden om bij me aan te schuiven, maar dat mag nou juist niet in tijden van corona.”

Wat is uw uitzicht?

“Een kast vol boeken en oude foto’s. Links van mij is een raam, waar ik af en toe heerlijk tien minuten uit staar. Gelukkig hebben de buren hun gordijnen dicht, anders zouden ze misschien denken dat ik hen bespied.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Daar heb ik niet zo veel last van. Ik werk normaal gesproken zo’n twee dagen per week thuis, dus ik ben getraind om niet steeds naar de keuken te lopen voor koffie of thee. Wel repareer of schilder ik af en toe iets tussendoor, zoals een kunstwerk dat moet worden opgeknapt. Daar heb ik nu de tijd voor.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Zeker, ik heb een stuk meer tijd omdat ik nu niet met de trein naar Tilburg reis. Misschien nóg fijner is dat ik niet hoef te sjouwen met papieren en boeken. Alle input voor mijn onderzoek kan op dezelfde plek blijven liggen – heel prettig.”

Julia Wiersinga werkend aan de keukentafel.

Wil het een beetje, dat thuiswerken?

“Als coassistent zit ik tot nader order thuis. Ik heb aangegeven dat ik opgeroepen wil worden als er hulp nodig is in de ziekenhuizen. Tot die tijd doe ik aan de keukentafel wetenschappelijk onderzoek. Ik vind het wel lastig; loop veel rondjes door het huis. Mijn vriend is beter in thuiswerken.”

Hoe zit je erbij?

“We hebben ons appartement omgetoverd tot volledig werkstation. Pim kon via zijn werk een extra scherm, muis en toetsenbord krijgen. Dat is fijn, maar we balen nu wel dat we het kopen van goede stoelen zo lang hebben uitgesteld…”

Wat is jullie uitzicht?

“Er is een perkje voor de deur met wat gras, maar ik zie voorlopig vooral de achterkant van de schermen van Pim. Soms zwaaien we even naar elkaar.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ik ben snel afgeleid door sociale media. Maar ik ga niet netflixen terwijl Pim hard werkt. Dat is lullig. En ik kook graag, dus ik denk veel na over wat ik vanavond ga maken. Als ik de boodschappen tenminste kan vinden. ”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Als coassistent kun je niet altijd op een gekozen moment gaan lunchen. Ik ben nu dus veel vrijer. Bovendien ga ik nu af en toe een stukje lezen op de bank als ik onrust voel. En ik kan nu kletsen met mijn vriend. Dat is gezellig.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden