PlusOpen tijdens corona

De vraag naar glas in lood is steady gebleven: ‘We werken aan een fantastische lamp’

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Peter Philippus (72) van de Amsterdamse Glas in Lood Zetterij werkt aan een lamp geïnspireerd op de Amsterdamse School.

Peter Philippus van de Amsterdamse Glas in Lood Zetterij. Beeld Susanne Stange
Peter Philippus van de Amsterdamse Glas in Lood Zetterij.Beeld Susanne Stange

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“Gelukkig niet zo veel. Mijn partner Marijke Duzink en ik hebben de zaak tijdens de lockdown open kunnen houden. Voor corona kwamen klanten langs in de winkel; nu verloopt het eerste contact vaker telefonisch of via de mail. De vraag naar glas in lood is steady gebleven.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“We hebben genoeg werk en dat gaat gewoon door. Vereniging Ambachtelijke Bedrijven De Pijp, waar wij lid van zijn, heeft ons gekoppeld aan ontwerper Sjoerd Vroonland. Samen werken we aan het prototype van een fantastisch mooie lamp. Het wordt een groot ding, geïnspireerd op de Amsterdamse School. In de toekomst gaan we meer lampen maken en variëren met kleuren en glassoorten.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“Door corona realiseer ik me nog beter dat ik op een hele hoop dingen geen invloed heb. Je kan wel van alles willen, maar een pandemie heb je niet in de hand. Deze crisis toont de kwetsbaarheid van de mens. Eén virusje en onze hele cultuur ligt plat. Dan besef je opeens dat ons gewone leven niet zo vanzelfsprekend is.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Ik lees veel en kan me goed vermaken binnen vier muren. Natuurlijk wil ik nog van alles, daar niet van. Het leven is hartstikke interessant! Voor sociaal contact ben ik echter niet afhankelijk van feesten en uitgaan. Wat dat betreft mag ik niet ­klagen.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel verder wordt versoepeld?

“Weet je wat ik tijdens de lockdown het meest heb gemist? De onbevangenheid. Dat je zomaar bij iemand langs kan gaan. Er is nu zo veel aarzeling, zo veel huivering. Ik hoop dat die twijfel na corona niet te lang tussen onze oren blijft hangen. Het is bizar dat je zo ontzettend na moet denken voordat je met een vriend kan afspreken. We noemen dit wel het nieuwe normaal, maar dat is het natuurlijk niet.”

Amsterdamse Glas in Lood Zetterij

Eerste Jacob van Campenstraat 8

amsterdamseglasinloodzetterij.nl

Tips? open@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden