PlusCulinaire trend

De vonk wil maar niet overslaan tussen Nederlanders en de lunch

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: de lunchcultuur.

Restaurant Entrepot.Beeld Tammy van Nerum

De vonk wil maar niet overslaan tussen Nederlanders en de lunch. Tussen de middag komen we vaak niet verder dan een broodje kaas en een pakje Vifit – het leven mag vooral niet te leuk worden. Daarom loop ik al jaren met een idee voor een boek dat daar verandering in zou moeten brengen. Pleidooi voor een lunch­cultuur moet het gaan heten, met recepten voor een eenvoudig menu, verhalen en adressen.

Die adressen werden steeds meer een probleem. In andere wereldsteden puilen de restaurants uit tijdens het middaguur, maar wij zitten liever met een lullig broodtrommeltje achter onze computer. Daarom hebben talloze restaurateurs door de jaren heen de handdoek in de ring gegooid. Ik ken chefs die uit pure wanhoop hun lunch­menu’s zo goedkoop maakten dat ze er alleen winst op zouden maken als je een glas champagne bij het aperitief zou bestellen. Drie keer raden hoe vaak dat gebeurde.

En daarom zijn de beste restaurants van de stad ’s middags bijna allemaal dicht. Degene die toch open zijn, zijn dat bijna uitsluitend doordeweeks voor een handjevol zakenmannen die wél snappen dat je geen miljoenendeal sluit onder het genot van een boterham met hagelslag.

Ook zonder miljoenendeals zijn de voordelen van een lunch buiten de deur eindeloos. Zoals: het personeel heeft meer tijd voor je, het menu is goedkoper, je hebt daarna volop inspiratie om aan het werk te gaan, je drinkt overdag minder waardoor je zonder kater wakker wordt, en het is gezonder om ’s middags uitgebreid te lunchen en ’s avonds licht te dineren dan andersom.

Gelukkig gaan we eindelijk overstag. Door de aangescherpte coronamaatregelen moeten restaurants noodgedwongen weer open voor de lunch. Tot vorige week konden ze net het hoofd boven water houden door ’s avonds twee shifts te draaien. Maar als je om 22.00 uur moet sluiten, is dat niet te doen. En dus legt corona onze innerlijke calvinist het zwijgen op en wordt lunchen het nieuwe dineren. Als de sodemieter een tafel reserveren dus. Het is de enige manier om de horeca te redden – en het scheelt mij een boek. 

Lunchen maar

Enkele restaurants die sinds ­vorige week op ­zaterdag en zondag open zijn voor lunch:
– Bak
– Entrepot
– De Gebroeders Hartering
– Kaagman & Kortekaas
– Café Parlotte
– Scheepskameel
– Café Schiller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden