De Top100 van FavorFlav loopt meestal uit de hand
Schuim
Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: FavorFlav 100.
In een jaargang van een feestjesverslaggever zijn er een paar zekerheidjes. Boekenbal, Haringparty, meerdere mooiste/ lekkerste/best geklede und so weiter, en dan is daar nog de horeca.
Kanonnen, wat hebben die een hoeveelheid openingen en lijstjes en nog meer lijstjes. Mijn guilty pleasure is de FavorFlav Top 100.
Dat is, ik vat het even samen en de organisatie zal geen inlegvel via de rechter van me eisen: een jaarlijks volstrekt chaotisch bacchanaal.
Zet een hoop horecatoppers in een ruimte, gooi er een ongenadige hoeveelheid drank in, zet eten van topchefs op tafel, loop die lijst van 100 af, en dan hoop je maar één ding: wordt het een volstrekte chaos bij nummer 35, of redden we het dit jaar tot de top 20.
Ik sla de preborrel van anderhalf uur over en schuif aan bij het diner. Het is al uiterst gezellig.
Host Jörgen Raymann opent de avond: “Ik ben hier vooral voor gratis drank en eten.”
Om me heen: “Wij ook!”
Het begin is er.
Organisator Marcus Polman vertelt over het idee achter de lijst en over een klimaat creëren voor beter eten.
Raymann: “Even centraal! Nu zijn jullie nog te handelen. Het is ook nog maar nummer 100 tot 76.”
En we zijn los.
Bij nummer 83 blaast Raymann wel nog even hard in zijn microfoon: “Sssshhhttt!”
Dat werkt.
We eten rode bietjes en daarna worden de nummers 75 tot 51 opgesomd, zonder grote incidenten.
De wedstrijd moet nog een beetje loskomen.
Na weer een gang met prachtig voedsel krijgen we de nummers 50 tot 26. Soepel, prima, lekker tempo erin.
Ik voel toch enige teleurstelling.
Net als bij Noord-Ierland tegen Oranje. Het resultaat is best, maar ik zit hier toch voor het spektakel.
Raymann: “Voor de recalcitranten onder u: mijn neven uit de Bijlmer staan voor de deur om in te grijpen.”
De opbouw is leuk, aan Raymann ligt het niet.
25-11: 17 Schilo van Coevorden, 15 Hiske Versprille, 11 Yvette van Boven.
Ik kan nog altijd gewoon verstaan wat er wordt gezegd.
Na het hoofdgerecht, plateau Noordzee – vis van hier, op een steen – gaan we naar de top 10. Maar eerst wordt de nieuwe hoofdredacteur Sharon van Lokhorst nog naar haar favoriete keuken gevraagd (de Libanese) en ook nog naar een nieuwe trend (Pacific Rim).
Het is onwaarschijnlijk stil. Er wordt geluisterd. Er is zelfs applaus voor Van Lokhorst.
Mensenkinderen.
Daarna wordt de hele Top 10 vol respect beluisterd. Stiltes en applaus op de juiste momenten.
Een beschaafde FavorFlav Top 100. Er is in dit land inderdaad geen enkel respect meer voor traditie.
Tips? Mail naar schuim@parool.nl.
Wat FavorFlav 100
Waar Baut, Spaarndammerstraat
Wie Janny van der Heijden, Miljuschka Witzenhausen, Freddy Tratlehner, Jörgen Raymann, Marcus Polman, Schilo van Coevorden, Leon de Winter
Wanneer maandag 18 november, 19.00 tot 22.00 uur
Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans zat misschien in het verkeerde uitvak