De Tasmaanse Pionier

Harold Hamersma schrijft wekelijks over de beste wijnen voor de beste prijzen in de beste Amsterdamse zaken of gewoon in de supermarkt.

Als ik tijdens mijn reis door Australië tegen de wijnmakers zeg dat mijn laatste stop Tasmanië is, leidt dat tot jaloers gezucht. Geregeld valt zelfs de kreet The Holy Grail. Op het door onze eigen Abel Tasman ontdekte eiland spreken de plaatselijke wijnmakers overigens wat minder vleiend over hun moederland. The North Island, gniffelen ze.

Als ik geland ben op het vliegveld van de hoofdstad Hobart hoor ik een klein Nederlands meisje voor mij zeggen: ''Mam, de lucht smaakt hier fris.'' En dat is een goede omschrijving. De zon schijnt weliswaar volop en het is warm, maar toch tintelt het in mond en neus. Bovendien waait het stevig. En dat maakt het eiland niet direct tot een paradijs voor wijnmakers. Of hooguit voor diegenen die de uitdaging niet schuwen.

Zij krijgen te maken met de invloed van antarctische zeestromingen en winden die op veel plekken wijnbouw zelfs onmogelijk maken. Daar is het simpelweg te koud, te vochtig en te winderig. Maar aan de noordoostelijke kant van het eiland ligt een aantal valleien waar de wind niet regeert en de druivenstokken op de hellingen profiteren van meer zonuren. Nog steeds is er sprake van een koel klimaat - vorst komt geregeld voor - maar echte wijnmakers houden daar juist van. Zij planten dan bijvoorbeeld pinot noir en riesling aan. Notoire lastpakken, die elk foutje van de baas genadeloos afstraffen. Maar weet hij deze cool climate-druiven voldoende rijp te krijgen, dan kan hij beloond worden met juweeltjes.

Die proef ik bij Fran Austen, een jonge wijnmaakster die het klappen van de zweep heeft geleerd bij Domaine Chandon, een toonaangevende Tasmaanse sparkling-producent. En dat is ook precies wat haar nieuwe baas - de multinational Hardy's - met Bay of Fires wilde worden. Austen wist met de hulp van de techniek de kou uit de lucht te krijgen. Haar verzoek bij het hoofdkantoor om te investeren in onder meer frost protection systems (een soort windturbine in de wijngaarden) werd gehonoreerd. En als return on investment beloonde Austen haar bazen met fruit van een bijzondere kwaliteit. Inmiddels tekent Bay of Fires voor de productie van de druiven voor Arras, een sparkling die bekend staat als de Dom Pérignon van Australië. Bovendien worden ook haar chardonnaydruiven gebruikt om Eileen Hardy te produceren, het witte vlaggenschip van Hardy's.

Overigens reiken Austens ambities verder dan die van grondstoffenproducent. Ik proefde haar riesling, sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir, die onder eigen label verschijnen. En die imponeerden niet alleen mij, maar ook de commissie die zich mag buigen over de vraag wie de beste wijnmaker van het land is. Deze riep Austen in 2005 uit tot Winemaker of the Year.

Ook Andrew Pirie heeft een titel - zij het een officieuze - op zak, die van Tasmaans Pionier. Pirie plantte al in 1974 de eerste wijnstokken in het noorden. Zijn wijnen, onder het label Pipers Brook en Ninth Island, proefde ik al eerder. Prachtige pinot noir en ravissante riesling. Helaas met een stevig prijskaartje, maar de vraag naar Tasmaanse wijnen is nu eenmaal groot (de bewoners van The North Island zijn de grootste fans) en het aanbod is klein. Van alle Australische wijn draagt slechts 0,4% een Tasmaans etiket. Maar laat nu onze eigen Albert Heijn daarvan een plukje op de kop hebben weten te tikken. Sterker nog, het betreft hier zelfs een chardonnay en een pinot noir van de Tasmaanse Pionier.

De South Pirie 2006 Chardonnay is een mooie, slanke, ingetogen, koele en mineralige witte. Met strak wit en geel fruit, zachte grapefruitbitters en een pepertje. En de South Pirie Pinot Noir 2007 blijkt een pittige rode te zijn. Met fris kersenfruit, wat compacte framboos en een levendig karakter. Wie tot maandag kan wachten, koopt ze voor 8,99 in plaats van 12,99 euro. Een mooi begin van Albert Heijns Australische Wijnmarktweek. (HAROLD HAMERSMA)

Albert Heijn
www.ah.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden