Straatstijl

De stijl van Michiel van ­Maaren: ‘Tijdens de lockdown ben ik me beter gaan kleden’

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Fotograaf Carly Wollaert portretteert mensen die met hun persoonlijke stijl de straten van Amsterdam kleur geven. Deze week: Michiel van ­Maaren (23), ­castingdirector en designer.

Wie Michiel van ­Maaren (23), ­castingdirector en designer
Gespot Erasmuspark

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Pauperchic. Ik zie er altijd sophisticated uit, maar wel met een random element in mijn outfit. Iets wat mensen misschien als ordinair of lelijk beschouwen vind ik juist heel grappig om te dragen. Als je iets echt draagt in plaats van het alleen maar aan te hebben, staat alles wel. Tijdens de lockdown ben ik me beter gaan kleden. Ik ben weliswaar binnen, maar wel met mezelf. Dus waarom zou ik niet mijn best doen om er goed uit te zien? Ik heb ook geen chillkleding of iets dergelijks. Met wat ik nu draag, zou je mij ook lekker op de bank kunnen zien zitten.”

Waar shop je zoal?

“Mijn stijl verandert supervaak, maar ik hoef nooit echt te shoppen: ik heb genoeg om steeds weer een compleet nieuwe look samen te stellen. Mijn kast bestaat vooral uit dingen die van anderen zijn geweest of die ik heb gevonden op straat. Ook maak en vermaak ik kleding. In alles zit potentie. Onlangs heb ik van een oude sjaal van mijn oma een shirt gemaakt.”

Wat heb je aan?

“De laarzen zijn van Asos, een van de ­weinige hakken voor mannen in mijn maat die ik heb kunnen vinden. Het pak is van Vinted. De trui en blouse zijn tweedehands. De jas is van mijn oma en de accessoires zijn een mix van gevonden voorwerpen op straat, oude spullen van vrienden en familie en AliExpress. ”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Mijn eigen kledingkast, ik heb zo veel kleding. Elke dag is het weer een zoektocht naar welk avontuur ik die dag wil aangaan. Ik vraag me dan af als welke persona ik me die dag voel en kies uit wat daarbij hoort.”

Wat is het belangrijkste in een outfit?

“Accessoires. Dat zijn de puntjes op de i waar je gemakkelijk mee kunt spelen. Het is echt speelgoed voor mij. Schoenen en een jas zijn ook heel belangrijk: dat zijn de dingen die iedereen altijd ziet.”

Leila Polman (21). Beeld Carly Wollaert
Leila Polman (21).Beeld Carly Wollaert

Wie Leila Polman (21), UvA-student Communication Science
Gespot Prinsengracht

Wat heb je aan?

“Alles wat ik draag is vintage. Zo kan ik een unieke stijl vormen met kleding uit allerlei tijden en landen. De blouse en het mutsje heb ik gekocht in Milaan, waar ik heb gewoond. De schoenen en handschoentjes zijn van Laura Dols. De jas heb ik ergens in Amsterdam gekocht. Ik heb heel veel jassen. In de pauzes op de middelbare school was de jas dé outfit, dus ik vond het zonde als ik dan altijd dezelfde droeg. De broek is van Episode. De bril is van Neostyle, bekend geworden door Elvis ­Presley, en was heel duur. Ik heb er lang over getwijfeld. In Zoommeetings, waar ik nu vaak in zit, vond ik het lastig mijn eigen stijl over te brengen. Om toch ‘Leila’ te kunnen laten zien op het scherm besloot ik de bril aan te schaffen.”

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Die laat zich moeilijk omschrijven, maar ik neig vaak naar het klassieke en schattige. Ook ben ik een echt parelmeisje, mijn grootste angst is dat mensen mijn stijl ordinair vinden. Thuis kleed ik me het liefst ook niet slonzig; ik draag eerder een zijden pyjama dan een joggingpak. Mijn guilty pleasure zijn mijn Uggs, een van de weinige a-fashionable dingen die ik mezelf toesta te dragen omdat ik een enorme koukleum ben.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Als kind vormde de kledingkast van mijn moeder de deur naar mijn fashion-droomwereld. Later in Milaan liet ik me inspireren door musea en oude modetentoonstellingen, in Amsterdam door binnen te ­kijken in klassieke grachtenpanden. Ook ben ik groot fan van de oude glam partyscene met al haar extravagantie, mooie ­jurken, champagnetorens en Grace Jones-muziek. Maar oude foto’s op mijn telefoon brengen me ook op ideeën. Ik scrol vaak door mijn filmrol, herleef een bepaalde tijd en kom zo in de sfeer van toen.”

Rochelle ­Willemsen. Beeld Carly Wollaert
Rochelle ­Willemsen.Beeld Carly Wollaert

Wie Rochelle ­Willemsen (29), danseres en ­eigenaar kledinglabel Kill them with your colour
Gespot Meeuwenlaan

Wat heb je aan?

“De schoenen zijn van Public Desire. De colabroek, echt een parel, heb ik ooit gekocht in een vintage winkel in ­Barcelona. Het colletje is van Hema, het shirt van Cos en het jasje van mijn eigen label. Het petje heb ik gekocht op het Waterlooplein.”

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Heel divers. Ik hou van urban, eighties en oversized, maar ook van glitter, glamour en fierceness. De ene dag is het jongensachtig, met een tuinbroek, een enorm bomberjack en Buffalo’s eronder. De andere dag is het vrouwelijk, met een oranje cocktailjurk en zilveren laarzen. In elk geval is het altijd een feestje. Ik voel me niet goed in een zwarte broek en een grijs shirt. Al draag ik een pyjama, het heeft altijd kleur.”

Is je stijl door de jaren heen veranderd?

“Vroeger vond ik outfits al snel too much en durfde ik sommige kleding daarom niet te dragen. Hoe vaak ik me wel niet op het laatste moment heb omgekleed! Maar hoe ouder ik word, hoe minder ik daarover nadenk. Ik trek nu gewoon aan wat ik leuk vind.”

Hoe belangrijk is kleding voor jou?

“Kleding is echt a way of life. Het heeft altijd al deel uitgemaakt van mij, met een coupeuse als moeder. Mijn hele huis bestaat uit kleding en ik ben er trots op ook. Als je een keukenkastje opentrekt, zul je daar ook nog wel een paar truien zien liggen. Door corona liggen mijn klussen als danseres stil, waardoor er tijd vrijkwam echt iets met kleding te gaan doen: het customizen van vintage kledingstukken en die verkopen. Het geeft me superveel energie.”

Welke kledingtip zou je willen geven?

“Als jij gelooft dat iets je staat, zal het je ook staan. Durf het gewoon te rocken en experimenteer. Er zijn zoveel mooie dingen. En: bewaar je kleding. Er komt een moment dat je het weer wilt dragen.”

Pilar ­Madimin (19). Beeld Carly Wollaert
Pilar ­Madimin (19).Beeld Carly Wollaert

Wie Pilar ­Madimin (19), ­model en ­muzikant
Gespot Veemkade

Hoe belangrijk is kleding voor jou?

“Ik voelde me er altijd een beetje schuldig over omdat het zoiets oppervlakkigs lijkt, maar voor mij is kleding best belangrijk. Je kunt er superveel zelfvertrouwen uit halen. Ook is het een manier om jezelf te laten zien aan de buitenwereld. Ik ben best expressief en denk dat je dat wel terugziet in mijn kleding.”

Wat heb je aan?

“Ik draag een jurk die je uit elkaar kunt ­ritsen en laarzen van Ninamounah. Deze gescheurde panty draag ik bijna elke dag. Ik kocht hem ooit vanwege zijn goede kwaliteit, maar nu vind ik het juist mooi hoe hij kapot is gegaan.”

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Mijn stijl bestaat uit een samensmelting van obsessies: punk, Russische literatuur, leer, bont en mooie pin-upachtige lingerie. Hyperfeminiene en sterke vrouwen als Courtney Love, Frida Kahlo en PJ Harvey inspireren mij. Een typische outfit van mij bestaat uit een slipdress, een gescheurde panty, laarzen, een bontjas, rode lippenstift en zwarte eyeliner.”

Was je altijd al bezig met ­kleding?

“Ja. Toen ik een jaar of 8 was, droeg ik hakken, een hoedje en eyeliner naar school – ik ben superblij dat mijn ouders mij dat gewoon lieten doen. Op de middelbare school ging ik meer met de trends mee en nu draag ik weer echt wat ik wil. Als ik weet dat anderen een item kut vinden, ga ik het juist vaker dragen. Soms voel ik me misschien wel iets te comfortabel; ik zou zo in mijn beha over straat gaan.”

Heb je een kledingtip?

“Draag iets waar je je goed in voelt. Ik draag altijd dingen waarin ik het koud heb of die niet lekker zitten. Van tevoren denk ik dat het wel goed komt, maar uiteindelijk heb ik er altijd spijt van, haha. Als ik dan met iemand zit te praten, denk ik er alleen maar aan hoe ­vervelend mijn kleding zit.”

Christiano Mpasi Bila (31). Beeld Carly Wollaert
Christiano Mpasi Bila (31).Beeld Carly Wollaert

Wie Christiano Mpasi Bila (31), modeontwerper
Gespot Danzigerbocht

Wat heeft u aan?

“Ik draag een vintage jas, waar ik extra schoudervullingen in heb gezet. De ­schoenen zijn Jadons van Dr. Martens, de ­oorbellen zijn van Weekday en aan mijn rok hangt een verzameling kettingen. De driedelige outfit bestaat uit een top, rok en broek die ik zelf heb gemaakt. Ze kunnen op meerdere manieren worden gedragen. Als designer vind ik het belangrijk mensen te intrigeren en ze uit te ­nodigen om te experimenteren met de ­kledingstukken die ik maak.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Onvoorspelbaar; het kan echt alle kanten opgaan. Mijn kleding is een projectie van hoe ik me die dag voel en wat ik onlangs heb meegemaakt. Harmonie van kledingstukken is daarbij heel belangrijk. Een favoriet kledingstuk heb ik niet: stukken vormen samen een geheel.”

Waar shopt u zoal?

“De meeste dingen heb ik zelf gemaakt of gereconstrueerd. Ik gooi bijna nooit iets weg en ik koop veel vintage, omdat ik de patronen van vroeger mooier vind dan die van nu. De ambachtelijkheid ontbreekt ook vaak in hedendaagse kleding; alles wordt snel gemaakt en voor de korte termijn. Ik haal vaak vintage kledingstukken uit elkaar en gebruik de patronen als basis voor iets nieuws. Het is belangrijk open-minded te zijn als je creatief bezig bent en jezelf niet te beperken. Als je te veel aan structuur vasthoudt, belemmert dat je. Denk niet te veel na en go with the flow, dan kan alles je inspireren.”

Heeft u een stijltip?

“Stijl moet een weerspiegeling zijn van wie je bent. Al is het simpel: zolang je maar bij jezelf blijft, is het goed. Maar daag jezelf wel uit, anders weet je nooit waar je toe in staat bent. Dat geldt voor alles in het leven, eigenlijk. Vernieuwen en groei zijn heel belangrijk.”

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Wie Yuul ­Obertop (18), ­stylist en designer bij Noys Amsterdam
Gespot Ruysdaelkade

Wat heb je aan?

“Het corduroy jasje heb ik van een vriend gekregen. De Fred Perry-cardigan deel ik met een vriend van mij. De leren broek is van mijn vriendin. De meeste schoenen die ik draag zijn van Terra, zo ook deze leren boots. Deze Ajax-sjaal heb ik al sinds mijn tiende, toen mijn kamer nog volhing met Ajax-spullen. Ajax blijft een deel van mij omdat ik uit Amsterdam kom, maar ik hou niet alles meer bij zoals vroeger.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik haal vooral inspiratie uit skinhead­cultuur, waar ik mijn eigen draai aan geef. Ik ben best rebels en sta open voor alles, dat zie je terug in wat ik draag. Ik probeer niet meer zo te kijken naar wat ‘cool’ gevonden wordt, maar vraag mezelf altijd af of ik een kledingstuk op zich mooi vind. Los van alle associaties of vooroordelen die eraan kunnen kleven. Als ik een Ajax-trainingspak of een jas van Canada Goose cool vind, maakt het maakt mij niet uit wat anderen daarvan vinden. Ik kleed me voor mezelf, niet voor de goedkeuring van anderen.”

Waar shop je zoal?

“Ik koop niet zoveel en spaar ook nergens echt voor, want ik geef mijn geld vrij snel uit. Ik kom vooral aan kleding door te ­ruilen met vrienden, bijvoorbeeld een Gucci-pet voor een Dsquared2-broek. We hebben allemaal heel eigen stijl. De pieces die we delen, dragen we dus allemaal op een compleet ander manier.”

Zie je er over tien jaar heel anders uit?

“Ik denk het wel, want dan heb ik waarschijnlijk meer geld te besteden en kan ik meer kopen wat ik echt wil: veel ­pieces van sicke designers waar ik nu alleen naar kan kijken. Maar liever nog zou ik dan samples laten maken van iets wat ik zelf heb ontworpen, in plaats van iets kopen wat een ander heeft gemaakt.”

Lis. Beeld Carly Wollaert
Lis.Beeld Carly Wollaert

Wie Lis Rutten (18), founder ­modellenbureau Lis Street Cast

Gespot Oudeschans

Wat heb je aan?

“De Gucci-loafers zijn tweedehands en kocht ik in Londen, de broek kreeg ik van een vriendin en het topje is van de beste vriendin van mijn moeder geweest. Het Raf Simons-jasje heb ik gekocht bij een winkel met oude designstukken.”

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Altijd comfortabel, maar op een classy manier. Omdat ik nu toch nergens naartoe ga, draag ik vooral dingen als een FC Barcelona-broekje en een trui van mijn broer. Wel draag ik bijna overal deze loafers bij. Het zijn al tweeënhalf jaar mijn lievelingsschoenen, sinds het moment dat ik begon met het lopen van shows in Parijs. Ze lopen heerlijk en zijn in al die tijd amper versleten.”

Heeft werken in de mode-industrie jouw stijl veranderd?

“Ja, zeker. Mijn stijl en mijn persoonlijkheid zelfs. Toen ik net van school kwam, voetbalde ik veel en was ik weinig bezig met mode. Nu ben ik zo gewend aan het ­dragen van bijvoorbeeld deze doorzichtige top, zonder beha, dat ik soms vergeet dat het voor mensen best gek kan zijn.”

Wanneer denk je extra goed na over wat je draagt?

“Bij een intake van een nieuw model voor mijn bureau twijfel ik altijd een beetje. Als ik me ‘als mezelf’ kleed, kom ik al snel half in pyjama naar buiten. Iemand ziet dan wel meteen hoe ik ben, en ik voel me zelfverzekerd in zo’n outfit. Maar soms kies ik er toch voor om iets gekleder te gaan, als dat op dat moment goed voelt.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“De oude fotoalbums van mijn moeder, uit de jaren zeventig en tachtig. Daar zag ik ook dit topje in. Ik val altijd terug op een Helmut Lang-achtige stijl met neutrale kleuren en simpele, maar mooie pieces. Als kleding jou niet overschreeuwt, kom jij beter tot je recht.”

Josephine. Beeld Carly Wollaert
Josephine.Beeld Carly Wollaert

Wie Josephine Zwaan (30), ­singer-songwriter en muziek­producer

Gespot Admiraal de ­Ruijterweg

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Kleurrijk, soms wat vreemd. Ik zoek een beetje de grens op van wat bij elkaar kan. Ik hou van unieke kledingstukken die iets geks hebben, zoals de dolfijnen op het shirt dat ik nu draag.”

Waar haalt u inspiratie vandaan?

“Het vinden van vintage kledingstukken geeft mij inspiratie. Het komt bijna nooit voor dat ik iets vind waar ik naar op zoek ben; ik shop dan ook nooit met een doel. Soms kom ik iets tegen wat me een bepaald gevoel geeft; dat kan zo een nieuwe draai aan mijn garderobe geven.”

Wat heeft u aan?

“De broek heb ik vorige week gekocht bij Noppes in Zaandam, het shirt is van kringloopwinkel Karma Karma, en de Adidas-schoenen heb ik in de uitverkoop gekocht. De jas komt uit een tweedehandswinkel in Londen en kostte tien pond.”

Heeft u een lievelingskledingstuk?

“Ik hecht me in periodes aan kleding; nu is het deze broek. Omdat hij recent is gekocht, krijg ik zin om er nieuwe combinaties mee te maken. Wel kan ik waarde hechten aan jassen. Als ik deze paarse jas niet meer had, zou ik dat erg vinden. Hij heeft verschillende periodes doorstaan, dus dat zegt wel iets.”

Is uw stijl met de jaren veranderd?

“Ik ben altijd wel experimenteel geweest, ook op de middelbare school. Ik heb ook minder gekke periodes gehad, waarin ik me voornam me wat ‘volwassener’ te gaan kleden. Die periodes duurden altijd kort. Als ik nu naar foto’s kijk van tien jaar geleden, vind ik dat ik er toen ouder uitzag. Ik droeg bijvoorbeeld een grijs colbertjasje, had korter haar. Het was saaier. Nu heb ik het gevoel dat alles wat ik draag wel klopt. Het is een zoektocht geweest, met experimenten om te ontdekken wat ik mooi vind en wat voor mij werkt, maar de juiste balans heb ik nu gevonden.”

Mats van der Vlugt. Beeld Carly Wollaert
Mats van der Vlugt.Beeld Carly Wollaert

Wie Mats van der Vlugt (20), ­schildert, maakt sculpturen en ­digitale kunst.

Gespot Nieuwe Hout­tuinen 

Wat heb je aan?

“Mijn signature schoenen zijn oude Prada’s, en deze loafers zijn mijn nieuwste aanwinst. De leren broek mocht ik van een vriendin hebben omdat hij haar te groot was. Ik draag leren handschoenen van Hema en een jas van Wilsons Leather. Het shirt is merchandise van rapper Boef; ik heb de mouwen eraf geknipt. Waar ik het sjaaltje vandaan heb, weet ik niet meer.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik vind het nice om dingen op een ­a­typische manier te dragen en te combineren, zoals dit shirt in combinatie met het ­pantersjaaltje en de leren stukken. In de manier waarop ik me kleed zie je mijn interesses terug. De muziek waar ik naar luister, bijvoorbeeld: punk, rock, grunge en af en toe dus ook wat Boef, haha. Ook films kunnen mijn kijk op kleding veranderen. In Requiem for a Dream draagt de hoofdrolspeler heel korte T-shirts, wijde broeken en sneakers. Ik duik dan meteen mijn kast in om te kijken of ik een soort­gelijke outfit kan samenstellen.”

Is je stijl met de jaren veranderd?

“Vroeger droeg ik vooral skate­kleding: hoodies, cargobroeken van Dickies en Nike Air Force 1-sneakers. Sinds 2020 ben ik minder gaan skaten en draag ik smallere broeken, leren loafers en laarzen. En ik draag alleen maar dunne shirtjes. De enige trui die ik nog heb, heeft geen mouwen, dus een trui moet ik binnenkort wel echt gaan fiksen.”

Heb je een lievelingskledingstuk?

“Ik heb een jeans die ik het liefst droeg toen ik nog veel skateboardde. Telkens als er een gat in kwam, repareerde ik ’m. Eerst met de hand, later werd de stof zo kwetsbaar en kwamen er zo veel gaten in dat ik echt een naai­machine nodig had. Nu, vier jaar, later repareer ik hem nog steeds. Hij zit helemaal onder de patches en allerlei kleuren stiksels.”

Antoinette van den Berg. Beeld Carly Wollaert
Antoinette van den Berg.Beeld Carly Wollaert

Wie Antoinette van den Berg (54), trend forecaster, schrijft over de wereld na corona op theladyinblu.com
Gespot Singel

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Als glamoureus, een sprookje, positief en vintage. Styling is key – het gaat niet om de items zelf, maar om het samenspel waarmee ze een look maken. Accessoires zijn daarin heel belangrijk.”

Wat heeft u aan?

“Bijna alles is vintage, op de netkousen van H&M en de bril van Linda Farrow na. De bontjas met vossenkoppen op de mouwen, de laarzen, de hotpants en glittertop heb ik op de Noordermarkt gekocht. Het mofje komt bij de Episode vandaan. De handschoenen zijn van Laimböck.”

Bont wordt tegenwoordig als vrij ­controversieel gezien.

“De mode-industrie is een grote vervuiler. Duurzamere kleding is in opkomst, maar dat is nog steeds overbodige productie. De echte oplossing is minder consumptie en hergebruik. Dit hoeft allesbehalve het einde van mode te betekenen. Kleding als visuele uiting, iets wat ik zie als het gouden randje van het leven, heeft niks te maken met het kopen van nieuwe kleding. Mijn motto is dan ook reuse, restyle, repeat, retouch en repair: relove fashion. Daarom vind ik ook dat we alles wat er al is moeten respecteren. Tweedehands Zara, maar ook bont valt hieronder. We hebben een dier gedood, laten we dan zorgen dat het niet voor niks is gestorven en respectvol met zijn vel omgaan door het mooi te dragen en het vooral niet weg te gooien.”

Wat trekt u aan tijdens deze bijzondere kerst?

“Ik kleed me net zo feestelijk en stralend als andere jaren. Het zal een meer publiekelijke kerst zijn: tijdens corona ligt de kerst, en zo ook de glamour, op straat. We kunnen niet naar restaurants of bij iedereen op bezoek, maar we kunnen en zullen veel meer genieten van elkaar, van de lichtjes en de sfeer die we buiten ­opzoeken.”

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Wie Jordi Ariza Gallego (31), ­artiest en ­kunstenaar
Gespot De Dam

Wat heeft u aan?

“Ik draag vooral kleding die ik voorheen in de nacht droeg bij optredens op theatrale feestjes. Nu die zijn weggevallen, ben ik het meer overdag gaan dragen. De laarzen, weliswaar zo’n 20 centimeter lager dan de laarzen die ik in de nacht droeg, kocht ik online. De coltrui en de panterjas komen uit de vintagewinkel van Carla Palermo, die altijd prachtige stukken voor mij achterhoudt. De ketting heb ik gekocht op de Albert Cuypmarkt toen ik zoveel mogelijk diamanten zocht voor een optreden. De bril is van Vivienne Westwood. Het pak kreeg ik van een vriend – hij vertrouwde erop dat ik hem ‘rebels’ zou ­dragen. De gekleurde glitterwenkbrauwen zitten er al dertien jaar op, waardoor er ook bij wat meer duistere looks altijd wel iets sprankelt van kleur.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Merkwaardige combinaties die mijn persoonlijkheid weerspiegelen, vind ik heel leuk: van smaakvol tot extravagant, van losgeslagen tot dandy en een stijl met een vrouwelijke touch. Wat ik nu aanheb is een outfit die ik zou kunnen dragen als ik me wat slechter voel, omdat hij me dwingt in een blije staat te komen.”

Wat is uw favoriete kledingstuk?

“Al mijn favoriete kledingstukken hebben het niet overleefd, want kleding moet gedragen worden. Ik offer graag mooie stukken op met de kennis dat ze gegarandeerd zullen worden verpest, want ik doe alles voor een look. Ik draag het liefst pakken. De vorm en hoe ze aanvoelen geven me een bepaalde zekerheid. Een pak kan als een pantser dienen: er komen energie en kracht uit voort. Daar geniet ik erg van, ook als ik een pak bij anderen zie. Kleding is, in alle speelsheid, een serieuze zaak voor mij. Als mij het uiten door middel van kleding zou worden beperkt, zou dat fataal kunnen zijn.”

Levi. Beeld Carly Wollaert
Levi.Beeld Carly Wollaert

Wie Levi ­Emmanuël ­Wattimena (23), kunstenaar
Gespot Haarlemmerplein

Wat heb je aan?

“Ik draag schoenen van Salomon – een tip van een vriendin van me uit Kopenhagen, waar ze helemaal hip zijn. Ik kwam ze tegen op Zalando voor 120 euro, een stuk goedkoper dan normaal, en dacht: die moet ik hebben. De broek van de kringloop was oorspronkelijk blauw, maar heb ik gebleekt. De trui heeft een opdruk van mij en stelt een figuur voor, gemaakt met een linosnede. Daarop draag ik een vintage Carhartt-jas, gekocht bij Zipper. De pet is van Patta en de tas van Freitag heb ik via Vinted gekocht.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Simpel, praktisch en met een tikkie work­wear: het moet vooral geschikt zijn om in te schilderen. Het lijkt misschien uitgedacht, ook omdat ik het met een bepaalde zelfverzekerdheid draag, maar dat is het niet. Ik weet inmiddels goed wat mijn lichaam wel en niet kan hebben en wat ik mooi vind, en ik heb een garderobe met stukken die goed te combineren zijn. Ik hoef dus niet lang te denken over een outfit.”

Is er een verband tussen jouw kunst en kledingstijl?

“Het kleurgebruik in mijn werk komt overeen met dat van mijn kleding en ze maken beide deel uit van mijn esthetiek. Ook draag ik vaak iets wat ik zelf heb gemaakt. En mijn werk heeft invloed op mijn kledingkeuze: ik draag vaak tweedehands­kleding, omdat ik minder bang ben die vies te maken. Het geeft zo’n kledingstuk ook karakter, omdat je ziet dat het heeft geleefd.”

Wat is je favoriete kledingstuk?

“Vintage loafers van Dr. Martens. Simpele, maar multifunctionele schoenen: ze zijn gekleed én casual. Ook vind ik witte broeken onmisbaar, die staan overal bij. Juist in de winter, waarin veel mensen eerder ­donker zouden dragen. Ik zie het als een manier om een lichtpuntje toe te voegen.”

Sara Emami (36), digitaal ­ontwerper bij de beauty-afdeling van Philips. Beeld Carly Wollaert
Sara Emami (36), digitaal ­ontwerper bij de beauty-afdeling van Philips.Beeld Carly Wollaert

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Eenvoudig, maar kleurrijk. Ik wil dat het overkomt als effortless, maar niets is toeval. Ik struin heel specifiek het internet af en als ik iets aanschaf, moet het in een bepaald kleurenpalet ­passen. Voor mij is het belangrijk dat ik niet te lang hoef na te denken over wat ik aantrek in de ochtend. Om dat te bereiken, moet ik er van tevoren veel over hebben nagedacht, zeker omdat ik alleen kleur draag. Zwart is makkelijker te combineren, maar draag ik niet. Ik heb een online moodboard met kleding die ik al heb. Items die ik interessant vind plaats ik in dat geheel om te zien of het erbij past. Zo ja, dan schaf ik het aan. Over die beslissing kunnen soms weken heen gaan.”

Wat heeft u aan?

“De laarzen zijn van het merk About ­Arianne en vond ik online in een boetiek uit Seattle. Eindelijk, want ik was enorm lang op zoek naar de perfecte witte laars. Hoe eenvoudiger, hoe moeilijker te vinden en hoe duurder, lijkt het wel. Deze jurk van Mr. Larkin vind ik zo mooi omdat ie klassiek en tijdloos is, maar toch een beetje gek vanwege de pofmouwen – iets wat kenmerkend is voor mijn stijl. De tas is van Renske Versluijs en de jas van Stand Studio. De hoed komt uit Canada en is van Heirloom Hats.”

Hoe belangrijk is kleding voor u?

“Er zijn veel dingen in het leven waar je geen controle over hebt, maar je kunt jezelf wel omringen met dingen die je mooi vindt. Ik weet dat het een trend is om minder te bezitten, maar mijn kleding en interieur­ kies ik zorgvuldig uit en zie ik als heel waardevol en betekenisvol. Vroeger vond ik het maar oppervlakkig om veel met mijn uiterlijk bezig te zijn. Nu zie ik het als selfcare: kleding heeft een positieve invloed op mijn gemoedstoestand. Ik kan er soms zelfs troost uit putten en mezelf ermee opfleuren.”

Aryan ­Hamyani. Beeld Carly Wollaert
Aryan ­Hamyani.Beeld Carly Wollaert

Wie Aryan ­Hamyani (22), leadzanger van garagerockband Klaplong en model
Gespot Oudekerksplein

Past je stijl bij je persoonlijkheid?

“Ja, want ik heb meerdere stijlen en meerdere kanten. Op het oog ben ik heel rustig, maar ik kan ook superwild zijn. Als ik optreed, komt er iets in mij los, alsof iets vanbinnen keihard ontploft.”

Wat draag je graag als je optreedt?

“Dat verschilt heel erg. Soms draag ik merkkleding, iets van Stone Island bijvoorbeeld, of een polootje. Iets wat je totaal niet zou verwachten bij een hardcore rockconcert, maar ik kleed me naar hoe ik me op dat moment voel.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Heel divers en heel excentriek. Wat ik nu draag, is een fusion van punk en klasse.”

Wat heb je aan?

“Ik draag vintage laarzen van Miu Miu. De broek is van Atelier Charlie uit Utrecht, maar dat merk bestaat niet meer. De lichtroze blouse van Viktor & Rolf is mijn lievelingskledingstuk. De stof bestaat uit stroken die met elkaar zijn vervlochten; ik heb zoiets nooit eerder gezien. Eroverheen draag ik een vest van C.P. Company. Op de capuchon is een bril bevestigd die je op kunt doen. Het gecustomizede shirt is van mijn band. De afbeelding laat onze afkeer tegen de westerse elite zien: die bagatelliseert sociaal-economische ongelijkheid door dit te wijten aan verschillen in etniciteit en religie, terwijl het neoliberalisme en kapitalisme de oorzaken zijn.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Vroeger keek ik veel naar de stijl van hiphopartiesten, nu haal ik vooral inspiratie uit mijn omgeving. Een vriend van mij heeft bijvoorbeeld een heel diverse stijl: soms ziet hij eruit als een moderne, klassieke man, maar hij kan ook een spijkerbroek dragen met allerlei stiksels erop – een resultaat van jarenlang telkens de broek opnieuw repareren als ie stukging. Daarbij mogen zijn signature schoenen niet ontbreken: vintage Prada’s.”

Yo-kaw Pat. Beeld Carly Wollaert
Yo-kaw Pat.Beeld Carly Wollaert

Wie Yo-kaw Pat (37), beauty­expert
Gespot Kattenburgerstraat

Wat heeft u aan?

“De jas is van het Oekraïense merk Bevza en is me heel dierbaar. Ik draag instappers van Maison Margiela en een jurk van ­Pleats Please Issey Miyake, die ik beide tweedehands online heb gekocht met het oog op duurzaamheid.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Ik heb een vrij uitgesproken stijl met veel kleur en lichte tinten. Ik kan me niet voorstellen dat je je geld uitgeeft aan iets wat basic is. Momenteel draag ik geen hakken, maar verder is mijn stijl tijdens mijn zwangerschap weinig veranderd. Ik draag vaak wijde kleding en jurken. Nu ik niet veel meer pas, is de Pleats Please-collectie favoriet: de stof beweegt mooi mee met de grootte van mijn buik en ik kan alles ook nog dragen na mijn zwangerschap. De luxe uitziende stof is erg praktisch: je kunt de kleding gewoon in de wasmachine doen en strijken is niet nodig. Voor mijn zwangerschap verfde ik mijn haar elke maand in een andere kleur en nam dat als uitgangspunt voor mijn outfits. Ik ben erg gevoelig voor kleurcombinaties. Zo zou ik bij perzik­roze haar geen blauw dragen.”

Laat uw stijl uw persoonlijkheid zien?

“Vanwege mijn uitgesproken stijl denken mensen altijd dat ik extravert ben, maar dat ben ik niet. Ik ben dromerig en creatief en zie er in mijn hoofd ‘normaal’ uit. Soms realiseer ik me niet dat anderen dat anders kunnen zien. Ik word vaak aangesproken en hoewel de reacties altijd positief zijn, vind ik dat heel eng, haha.”

Is uw stijl veranderd door de jaren heen?

“Het is steeds minder bloot geworden. En ik draag geen zwart meer, omdat ik er niet vrolijk van word. Ook is het minder meisjesachtig geworden. Ik trek geen snoepige jurkjes meer aan; mijn kleding is nu iets monumentaler en mannelijker. Inspiratie haal ik nu, onbewust misschien, ook eerder uit interieur dan uit mode.”

Ylja Theunis. Beeld Carly Wollaert
Ylja Theunis.Beeld Carly Wollaert

Wie Ylja Theunis (26), content creator en strateeg
Gespot Westerpark

Waar shop je zoal?

“Ik shop veel vintage en voor basics ga ik graag naar Uniqlo of Cos, daar hangt m’n halve kast mee vol. Ik shop nooit online, want ik wil het materiaal en de kwaliteit van een stof kunnen voelen. Schoenen koop ik overal en nergens. Ik heb vooral sneakers, maar voor het eerst dit jaar heb ik twee paar andere schoenen gekocht voor mijn nieuwe baan: loafers en hakken. Ik heb modellen gekozen die ik goed kan stylen met de kleding die ik al heb.”

Wat heb je aan?

“Ik draag een trui van Uniqlo, met daarover een soort bodywarmer van Cos. De schoenen zijn Nike Air Barrages. De broek is vintage en het petje is van Nike.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Lekker groot, chunky en best fluïde. Ik draag misschien wel meer mannenkleding dan vrouwenkleding. Ik heb een introverte kant en hou ervan om me een beetje in kleding te kunnen verstoppen. Hoofddeksels en zonnebrillen zijn voor mij onmisbaar. Met een mondkapje erbij bedek ik bijna m’n hele gezicht, lekker undercover.”

Is je stijl erg veranderd met de jaren?

“Nee, ik heb deze stijl al sinds forever. Ik ga altijd mee in trends, maar dan in mijn eigen stijltje. Wel ben ik van kleurenpalet geswitcht. Waar het vroeger weleens groen met roze kon zijn, zijn de kleuren nu rustig, clean en natuurlijk. ”

Voel je je vrij om je te kleden hoe je wilt?

“Ik wil zeggen van wel, maar dat is niet helemaal waar. Iets waar je je als vrouw niet druk over zou moeten maken, maar wat soms toch in je achterhoofd zit, is de reactie of mening van mannen. Dit komt bij mij voornamelijk uit de tijd dat ik in de sneakerwereld zat, waar negen van de tien personen een man was. Om als vrouw op sneakers serieus genomen te worden en catcalling te voorkomen, kleedde ik me meer bedekt. Nu ik ouder ben, ben ik er wat minder mee bezig. Nu denk ik vaker: fuck it. Ik draag kleding niet met het doel er iets mee uit te lokken, dus dat zou ook niet zo moeten zijn.”

Mauro ­Seminara. Beeld Carly Wollaert
Mauro ­Seminara.Beeld Carly Wollaert

Wie Mauro ­Seminara (23), ­eigenaar Sable Model ­Manage­ment
Gespot Koivistokade

Wat heb je aan?

“Ik draag schoenen van Camper x Kiko Kostadinov. De broek is van Dries Van Noten. Om gelaagdheid aan te brengen, waar het vaak aan ontbreekt bij mannenkleding, draag ik daaroverheen een vintage rok van Issey Miyake. De trui is ook van Kiko Kostadinov en de blouse is van Lemaire. Ik draag er een vest van Stüssy op. De pet is van het tegelbedrijf van de vader van een vriend, en heeft een work­wear vibe die ik tof vind.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Als georganiseerde chaos. Zelf zou ik het geen stijl noemen, daarvoor verschilt het elke dag te veel. Het is het resultaat van een proces van bewuste en onbewuste keuzes. De laatste ontwikkeling in dit proces is het spelen met lagen en silhouetten, die vaak wijd zijn.”

Hoe heeft je stijl zich ontwikkeld?

“Heel natuurlijk en met kleine stapjes. Het eerste item dat voor mij heel vreemd was om te dragen, was een opa-achtige pantalon van de Zara. Ik kocht ’m zes jaar geleden en liep er ongemakkelijk mee de deur uit, omdat ie wijder was dan ik gewend was. Mensen pikken die onzekerheid op, dus ik werd vaak uitgelachen door leeftijdsgenoten. Als ik me er na een week niet beter in voel, trek ik hem nooit meer aan, dacht ik. Maar ik begon complimenten te krijgen. Ik kwam erachter dat het niet gaat om wat je draagt, maar om de zelfverzekerdheid waarmee je het draagt. Nu kick er juist op als mensen ongemakkelijk worden omdat ze mij niet in een hokje kunnen plaatsen. Als ze het niks vinden, weet ik al dat het niet mijn mensen zijn.”

Wie vind je een toffe stijl hebben?

“Vaak vind ik dakloze mensen heel inspirerend. Onbewust kunnen ze zich heel tof kleden door alles wat ze bezitten in een outfit te gooien, met uiteindelijk een heel uniek ­silhouet als uitkomst.”

Yvet Anna Beeld Carly Wollaert
Yvet AnnaBeeld Carly Wollaert

Wie? Yvet Anna (64), cultureel ­ondernemer, vormgever en zange­res
Gespot Danzigerkade

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Als een mix van Parisiennestijl, straatstijl en goud. Ik kijk naar de wereld om me heen en haal daaruit wat mij aanspreekt. Mijn stijl zie ik als het verlengde van mijn innerlijk: de binnenkant zit aan de buitenkant. Doe je trui binnenstebuiten en maak je eigen merk.”

Waar komt de fascinatie voor Parijs en goud vandaan?

“In mijn jeugd heb ik veel tijd door­gebracht in Parijs, waar mijn moeder is geboren. Die metropool met al zijn grandeur en verscheidenheid aan mensen was voor mij een magische werkelijkheid, waar ik nog steeds enorm veel inspiratie uit haal. Wat betreft dat goud: in Nederland denken we dan vooral aan juwelen en waarde, maar voor mij is het ook een ­oerstof, een symbool voor de getransformeerde geschiedenis van de aarde. Iets dat uitnodigt het leven positief te bekijken. Het alchemistische idee dat je van steen goud kunt maken spreekt me ook aan: van alles wat je ziet en meemaakt kun je iets maken. Dat is de kunst.”

Wat heeft u aan?

“De coltrui en de broek met pailletjes zijn van H&M. De pet is vintage en kocht ik in Parijs. De jas heb ik ergens online besteld. Eronder draag ik een tweedehands colbert, waar ik de tekst ‘Je ne regrette rien’ op heb genaaid. Ik weet niet meer waar ik de gouden laarsjes vandaan heb.”

Wat betekent stijl voor u?

“Het is een spel om uit verschillende ­vakjes te kiezen en zo een stijl samen te stellen. Elke dag geeft het uitdrukking aan hoe ik me voel. Ik creëer al sinds mijn veertiende een personage van mezelf, mede door mijn rode haar, terwijl ik ook laat zien wie ik echt ben. Ik wil iedereen van mijn generatie meegeven dat je niet bezig moet zijn met een rimpel hier of daar, of proberen jong te blijven. Omarm je leeftijd en zie daar nieuwe mogelijkheden in. Deel je levenservaring en levenslust.”

Leroy Aznam Beeld Carly Wollaert
Leroy AznamBeeld Carly Wollaert

Wie Leroy Aznam (37), eigenaar marketingbureau OFFGRID en docent aan het AMFI
Gespot Nieuwe Uilenburgerstraat

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Losjes. Letterlijk, want ik vind het fijn om losvallende kleding te dragen, en in de breedste zin van het woord: ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen. ­Werken in een creatieve industrie geeft me die vrijheid. Comfort staat bij mij op één als ik een kledingstuk uitzoek. En ik ben best merktrouw. Vroeger was ik een extreme hypebeast: ik wilde altijd maar de nieuwste releases hebben. Naarmate ik ouder werd, kwam ik er steeds meer achter wat bij mij past. Nu investeer ik liever in stukken die ik lang kan dragen.”

Wat inspireert je?

“De mensen die ik zie op straat – in Nederland, maar ook als ik op reis ben. Vooral in Tokio en Seoul lopen de meest inspirerende mensen rond. Daarnaast is mijn vader een voorbeeld voor me geweest. Hij droeg altijd net iets coolere dingen dan andere vaders en had er echt oog voor. Onze liefde voor kleding komt deels voort uit onze Indonesische roots – in Indonesië wordt met veel zorg voor elke gelegenheid speciale kleding uitgekozen. De verschillende soorten klederdrachten zorgen daar voor een grote rijkdom aan kleuren, silhouetten en prints.”

Wat heb je aan?

“Ik draag een overhemd van Balenciaga dat ik in de uitverkoop heb gekocht bij de Bijenkorf – ik vind de mouwen met krantenknipsels een leuke knipoog naar mijn vak in de communicatie. De broek is van C.P. Company, een merk waar ik voor werk. De schoenen zijn van Hugo Boss, een voormalige klant. Die kreeg ik na een eerste succesvolle samenwerking en draag ik al zeven jaar. Het petje is van Kangol.”

Wat is je dierbaarste kledingstuk?

“Een jasje van Acne, dat ik in 2007 bij Cowboys to Catwalk kocht om mijn eerste grotemensenbaan te vieren. Het staat symbool voor het begin van mijn carrière.”

Marleen Ettema Beeld Carly Wollaert
Marleen EttemaBeeld Carly Wollaert

Wie Marleen Ettema (24), stylist
Gespot Haarlemmerplein

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Mijn stijl is vaak oversized en comfor­tabel. Ik probeer daarbij op een niet-traditionele manier wat vrouwelijkheid aan te brengen door middel van fleeky make-up en nagels. Ik mix graag aparte texturen en vormen met casual kleding en er zit altijd een element van kleur in mijn outfits. In mijn werk kan ik ook experimenteren met totaal andere stijlen dan die van mijzelf, zoals een compleet beige look.”

Wat heb je aan?

“Ik draag een shirt van Carhartt, met daaroverheen een vintage jas van Zipper. Het tasje komt uit New York en is van MadeMe New York City. De broek is van het Amsterdams merk Reconstruct, de ketting is van Vivienne Westwood, en de oorbellen zijn het resultaat van het verzamelen door de jaren heen. De schoenen zijn van een sa­menwerking tussen Nike en Travis Scott.”

Hoe is je stijl veranderd met de jaren?

“In mijn skateboardjaren droeg ik altijd sneakers, een baggy broek en een T-shirt en ik merk dat ik daar, na een periode van experimenteren, nu weer op teruggrijp. Het past gewoon heel goed bij mij. Ik ben dankbaar voor die experimentele journey met vele flaters op modegebied, want zo ben ik erachter gekomen wat ik echt mooi vind.”

Voel je je op je plek in de Amsterdamse modescene?

“Vergeleken met het een beetje bekrompen Friesland waar ik ben opgegroeid, is Amsterdam wel een bevrijding. Ik voel me meestal geaccepteerd, maar ik maak niet vaak mee dat mensen mijn stijlvisie delen. Ik krijg dagelijks op straat wel een stuk of twintig opmerkingen over wat ik aanheb, en daaraan merk ik dat het vaak niet begrepen wordt. Wellicht dat ik in de toekomst verhuis naar een stad als Londen, waar ik veel inspiratie kan halen uit de creatieve scene en ik waarschijnlijk meer gelijkgestemden vind. Amsterdam speelt toch vaak op safe; er is een bepaalde ­terughoudendheid. Maar misschien is dat ook gewoon de esthetiek die door Amsterdam vloeit.”

Alex Li Beeld Carly Wollaert
Alex LiBeeld Carly Wollaert

Wie Alex Li (24), student inter­national fashion ­management
Gespot Metrostation ­Europaplein

Wat heb je aan?

“Een trui van Byborre met een geknoopte open rug, geïnspireerd op het emergency vest van de US Airforce tijdens de Tweede Wereld­oorlog. Ik draag een jas van Haven en een broek van Needles, die ook een militaire stijl hebben. De schoenen zijn van Asics, ontworpen door de Bulgaarse designer Kiko Kostadinov.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Mijn kleding heeft vaak militaire invloeden en ik haal veel inspiratie uit Japanse streetstyle. Ik vind het combineren van verschillende texturen interessant, zoals bij de outfit die ik nu draag. De broek is vrij dun en licht, de trui wat zwaarder. De schoenen zijn ook gemaakt van meerdere materialen. Ik houd van goed gemaakte, doordachte kleding, waarbij niks aan het toeval is overgelaten. ­Kleding moet ook tijdloos zijn – over tien jaar wil ik het nog kunnen dragen, ook al doe ik dat dan waarschijnlijk op een heel andere manier.”

Je bent dus een bedachtzame shopper?

“Ja, zeker. Soms ben ik vijf jaar op zoek naar een specifieke tas. En als ik iets heb gekocht, wil ik het nooit wegdoen vanwege de herinnering die eraan vastzit. Mooi design kan ik ook echt waarderen. Ik heb bijvoorbeeld een Stone Island-trui die door kou van kleur verandert. Ik draag hem niet; hij is puur voor de heb. Vanuit die gedachte ben ik eigenlijk een fysiek archief aan het samenstellen van kledingstukken die voor mij bijzonder zijn.”

Hoe raakte je geïnteresseerd in mode?

“Destijds was ik me er niet van bewust, maar dat gebeurde in 2012 toen ik een filmpje zag van een designer die zijn jassen demonstreert. Hij verwerkte het bewegen van het menselijk lichaam in zijn designs en over elk detail was nagedacht. Dat opende mijn ogen voor wat er mogelijk is met kleding: zulke items wilde ik ook hebben en maken.”

Jesse Claus Stokkel Beeld Carly Wollaert
Jesse Claus StokkelBeeld Carly Wollaert

Wie Jesse Claus Stokkel (30), ­foto­graaf en marketingdirector bij Ekademe
Gespot Teleport­boulevard

Wat heb je aan?

“Ik draag schoenen en een trui van Jil Sander. Het overhemd is van Cos, net als de broek – die is van de damescollectie. De schoudertas is van Phillip Lim en de bril is van Ace & Tate.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik kan me van dag tot dag heel anders kleden, maar de rode draad in mijn stijl is dat alles oversized en minimalistisch is. En in rustige kleuren, zoals aardetinten, beige en wit.”

Hoe is je stijl veranderd met de jaren?

“Vroeger was mijn stijl heel anders, een stuk excentrieker. Ik hoef nu niet meer zo in de spotlights te staan. Naarmate je ouder wordt, ga je jezelf een beetje ontdekken en je meer kleden naar je leeftijd. Ik denk dat je dan ook wat serieuzer wordt genomen. Ik zie mezelf nu bijvoorbeeld niet meer in streetwear lopen, of in drukke prints en kleuren. Wat ik nu vooral belangrijk vind is of iets tijdloos is, of de stof van goede kwaliteit is en hoe het silhouet valt.”

Waar shop je zoal?

“Voor basics ga ik naar Cos en Uniqlo. Die vul ik aan met meer bijzondere en duurdere stuks die ik bijvoorbeeld op m’n werk koop. Ook vind ik het leuk de tijd te nemen in een kringloopwinkel te zoeken naar mooie stoffen, en vind regelmatig mooie broeken voor een paar euro. Ik vermaak en maak ook kleding zelf. Niet volgens de regels, want ik heb er niet voor gestudeerd. Ik zie dan een vorm voor me en ga ermee aan de slag.”

Heb je een lievelingskledingstuk?

“Deze trui. Ik had hem al lang op mijn verlanglijstje staan; mooie knitwear is lastig te vinden. Hij was prijzig, maar ik vind het fijn dat dit er niet aan af te zien is, of dat je überhaupt kunt zien dat ie van een merk is. Het merk speelde bij het aanschaffen ook geen rol. Als hij van de H&M was geweest had ik hem ook gehaald.”

Simone Frank Beeld Carly Wollaert
Simone FrankBeeld Carly Wollaert

Wie Simone Frank (27), ­fotograaf en ­co-owner Vert Creation
Gespot Station Sloterdijk

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Minimalistisch, tijdloos en klassiek. Ik draag simpele items, maar wel van mooie stoffen. Over mijn outfit is altijd nagedacht, maar hij ziet er niet te bedacht uit. Je zult me niet in felle kleuren of prints zien lopen. Ik draag liever rustige kleuren, zoals als crème, wit, beige en camel.”

Wat draag je nu?

“Ik draag een broek en blouse van Uniqlo. De jas en het tasje zijn van Chanel. De schoenen zijn van Wandler.”

Hoe is jouw stijl met de jaren veranderd?

“Van kleins af aan trek ik al aan wat ik wil. Vroeger was die keuze misschien iets meer gebaseerd op trends en droeg ik iets hef­tigere dingen, zoals een velvet broek met print, maar ik kleedde me niet per se als de rest. Mijn stijl is nu niet te overdreven of uitgesproken. Er zit een bepaalde rust in, maar is wel creatief. Een beetje hoe ik ben als persoon. In de loop der tijd weet je steeds beter waar je voor staat en wat je mooi vindt. Met kleding kun je dat laten zien.”

Hoe gaat shoppen bij jou in z’n werk?

“Een dagje shoppen doe ik niet meer. Ik ga bewust op zoek naar bepaalde dingen op sites als Vestiaire, waarbij ik echt kan genieten van de zoektocht en het bemachtigen van een item. Naarmate ik ouder word, vind ik het leuk om te sparen voor en te investeren in iets wat ik mooi vind en lang meegaat. Fast fashion zou ik niet zo snel meer kopen.”

Wat inspireert jou?

“Iemand die er heel authentiek uitziet, met wat voor stijl dan ook. Ook kan ik veel inspiratie halen uit een mooi magazine als Unconditional waarin alles klopt, van de fotografie tot de styling. En uit een stad als Parijs, met zijn Franse iconen die een ­nonchalante en effortless stijl hebben. In die stad zit gewoon meer sjeu dan in Amsterdam.”

Francesco Musso Beeld Carly Wollaert
Francesco MussoBeeld Carly Wollaert

Wie Francesco Musso (24), ­student fashion ­design en ­designer
Gespot In de Stopera

Wat heb je aan?

“Het shirt komt van de markt, het pak is tweedehands en heb ik gecustomized. Ik draag leren laarzen van Church’s. De veiligheidsbril heb ik ooit gevonden in mijn huis in Milaan, toen ik daar nog woonde.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Een perfecte balans tussen gekte en ­elegantie. Ik volg geen regels en hou van het creëren van contrasten. Aan een pak kleeft bijvoorbeeld een formeel-elegant imago. Dat doorbreek ik dan door er ­teksten op te schilderen en de stof te verknippen en vernaaien. Ik bedenk graag dingen ter plekke. Dat is de concreetste vorm van kunst: iets wat rechtstreeks uit je hersenen komt, zonder te hebben nagedacht wat een ander ervan zou kunnen vinden.”

Heb je je altijd vrij gevoeld om je te ­kleden zoals je wilt?

“In Milaan voelde ik me daarin een stuk minder vrij. Het was er verstikkender – er heerste een beeld waaraan voldaan moest worden. In Milaan gaat het ook meer om de esthetiek en het verdienen van geld dan om het verhaal achter de kleding. Ik koop liever een idee dan alleen een kledingstuk. Daarnaast staat duurzaamheid hier veel hoger op de agenda. Dat vind ik belangrijk. We moeten zorgen voor de wereld waarin we leven.”

Hoe maak je duurzame kledingkeuzes?

“Door te upcyclen. Er is al zoveel materiaal dat je voor een outfit niet echt iets nieuws nodig hebt. Oude items knip ik in honderd stukjes en maak ik tot iets nieuws. Ook zou ik graag in mijn volgende project eco-leer willen gebruiken, gemaakt van bijvoorbeeld ananas of paddenstoelen.”

Wat wil je anderen meegeven?

“Je hebt de mogelijkheid jezelf uit te drukken in onze vrije wereld, dus geef niet om andermans mening. Angst is uiteindelijk het enige wat je echt tegenhoudt.”

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Wie Nayim Saddek Mracha (28), mede­werker incassoafdeling Nuts Groep
Gespot Langgewenst, ­Hilversum

Wat heeft u aan?

“De broek is van Uniqlo, het vest is van Obey en het shirt is van Butter Goods. De Converseschoenen zijn een Scooby-Doo-limited edition. De tas van leer komt uit Fez, Marokko, waar ik vandaan kom.”

Hoe belangrijk vindt u kleding?

“Heel belangrijk. Het bepaalt de eerste indruk die je van iemand krijgt. Als ik iemand uit bijvoorbeeld de muziekbranche zou tegenkomen die een wit shirtje en basic jeans draagt, zou ik daaraan niet kunnen aflezen of die persoon creatief is en zijn of haar eigen ding durft te doen. Bij mij zou er dan niet zo veel interesse zijn gewekt dat ik een gesprek zou beginnen.”

Wat voor reacties krijgt u op uw outfits?

“Soms zie ik mensen naar mijn kleding ­kijken of krijg ik een compliment, maar ik trek niet graag aandacht met mijn kleding. Sommige van mijn ­outfits matchen met die van mijn vriendin; dan worden we nog weleens nagestaard. Het liefst kleed ik me dan even om. Voordat ik mijn vriendin leerde kennen, was ik wat introverter en wist ik niet wat ik met een compliment aan moest. Ik ben in Zeeland opgegroeid, waar het een beetje ons kent ons is en onbekende mensen je niet echt aanspreken, zoals dat vaak gebeurt in Amsterdam of Hilversum. Voorheen reageerde ik dan niet, nu zeg ik gewoon dankjewel.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Ik draag graag kleur, ook in de winter. Ik voel me er blij, speels en levendig door. Als ik met sombere kleuren naar buiten ga, voel ik dat ik somberheid over mezelf afroep. Verder is mijn stijl casual en streetstyle, maar ook netjes – ik moet er ook mee kunnen aankomen op kantoor. Mijn looks bedenk ik niet echt van tevoren. Wat als eerste droog is aan m’n wasrek, daar werk ik mee.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden