PlusStraatstijl

De stijl van Beppy ‘Broodje’ ­Viergever : ‘In deze jas zit alles wat punk vertegenwoordigt’

Mila van der Linden. Beeld Carly Wollaert
Mila van der Linden.Beeld Carly Wollaert

Fotograaf Carly Wollaert portretteert mensen die met hun persoonlijke stijl de straten van Amsterdam kleur geven. Deze week: Beppy ‘Broodje’ ­Viergever (60), theatertechnicus en beroeps­vrijwilliger.

Carly Wollaert

Wie Mila van der Linden (28), ­vocalist en filmmaker
Gespot Dappermarkt

Wat heeft u aan?

“Ik hou van matchende setjes met extreme prints. Deze set is van Miaou, een merk met goed passende kleding voor mijn curvy, lange lichaam. De blouse met tijdschriftcovers is van Guilty Parties. Ik draag heel lekker zittende laarzen die ik in een cowboywinkel in Santa Barbara kocht tijdens een roadtrip met mijn moeder. Mijn ringen en kettingen heb ik door de jaren heen verzameld, ik doe ze nooit af. Het tasje is vintage, van Fendi, en de zonnebril is van Gucci. Gekocht nadat ik mijn lievelingsbril in een Uber in LA heb laten liggen. Daar baal ik nog steeds van.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Uitgesproken. Ik draag vaak gedurfde combinaties van kleuren en prints, die toch een kloppend geheel vormen. Ook heeft mijn stijl iets weg van een gangster uit LA of een casinobaas uit Vegas – maar dan wel de vrouwelijke versie.”

Hoe heeft uw stijl zich ontwikkeld?

“Op de basisschool trok ik al kleren aan die bij anderen in de verkleedkist zaten. Daar werd ik wel een beetje om gepest, maar toch trok ik op de eerste schooldag van mijn nieuwe school een rode en een paarse laars aan. Van daaruit ontwikkelde mijn stijl zich organisch: van britpop, indie en new wave tot emo kid en scene queen, en later een americana-vibe. Saint Martins, de school in Londen waar ik naartoe ging, heeft ook bijgedragen in mijn ontwikkeling. Iedereen was daar extreem uitgesproken. Heel inspirerend.”

Voelt u zich vrij om te dragen wat u wilt?

“Ja, al vind ik de Amsterdamse doe-maar normaal-dan-doe-je-al gek-genoeg-mentaliteit soms lastig. In Londen kun je een bizarre outfit dragen in de bus, niemand boeit het. Ook in LA ging ik elke dag all out. Dat wordt hier minder gestimuleerd, en in coronatijd zijn we ook wat luier. Soms style ik mezelf daarom bewust. Van een joggingbroek word ik niet gelukkig.”

Beppy ‘Broodje’ ­Viergever. Beeld Carly Wollaert
Beppy ‘Broodje’ ­Viergever.Beeld Carly Wollaert

Wie Beppy ‘Broodje’ ­Viergever (60), theatertechnicus en beroeps­vrijwilliger
Gespot Volkerakstraat

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Geïnspireerd op de punktijd, maar bovenal autonoom.”

Wat heeft u aan?

“De jas, die dubbelzijdig te dragen is, is een van mijn vele eigen creaties. Alles wat punk vertegenwoordigt zit erin, van het debuutalbum van de Sex Pistols tot ­veiligheidsspelden en ritssluitingen. De blouse heb ik met bleek behandeld en de broek is van de legerdump. De laarzen zijn een ontwerp van mij, uitgevoerd door een schoenmaker genaamd Santulli, die prachtige orthopedische schoenen maakt. De ketting met kruis draag ik absoluut niet om religieuze redenen, maar naar het voorbeeld van Black Sabbath, de eerste band waar ik fan van was.”

Hoe heeft uw stijl zich ontwikkeld?

“Ik groeide op in een strenggelovig pleeggezin en ik merkte toen al dat ik anders wilde zijn, maar ik kreeg de vrijheid niet. Toen ze mij niet meer in de hand konden houden en ik in een weeshuis belandde, begon het ontdekken wie ik was pas echt. Ik kwam in aanraking met allerlei seksuele geaard­heden, nationaliteiten en muziek. Op televisie zag ik hoe Johnny Rotten van de Sex Pistols op tafel sprong, en toen zei ik: ‘Dit wil ik zijn!’ Later ontmoette ik iemand die me wegwijs maakte in de punk, en toen ging het los.”

Heeft u deze stijl sindsdien altijd gehad?

“Toen mijn zoon jong was, heb ik uit bescherming mijn stijl ingetoomd. Ik weet hoe het is om gepest te worden en wilde niet dat hij door zijn klasgenoten zou worden beoordeeld om mij. Later ben ik mijn verleden gaan onderzoeken: hoe belangrijk was die punktijd nou echt? Online las ik dat die periode een grote impact heeft gehad op velen; het was een tijd van acceptatie. Toen ben ik stapje voor stapje weer mijn spijkerbroeken kapot gaan maken en mijn haar gaan verven. Dat is tot nu toe hetzelfde gebleven.”

Chachi Telfer. Beeld Carly Wollaert
Chachi Telfer.Beeld Carly Wollaert

Wie Chachi Telfer (27), freelance creative director
Gespot Piet Heinkade

Wat heeft u aan?

“Ik draag heel graag laarzen, deze zijn van Bronx. De broek – de achterkant kun je dicht rijgen als een korset – komt van de markt en is eigenlijk voor vrouwen, net als mijn jas. Ik let er niet op of iets voor mannen is: als het maar past. En vaak past vrouwenkleding, omdat ik best petit ben. De singlet is van Primark.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Veelzijdig. Met mijn stijl laat ik meerdere persona’s zien. Vandaag is dat een soort cowboy uit Texas. Veel van wat ik draag heeft een jarenzeventigvibe. Een tijd waarin mannen het meest vrij waren in hun stijl: er werden schoenen met hakken gedragen, high-waisted broeken, en tot de middel opengeknoopte blouses. Vrienden van mij zeggen weleens ‘er Chachi uitzien’ om iemands look te omschrijven. Dat is meer een gevoel dan een stijl. De kernwaarden zijn relaxed, cool en jezelf zijn. Dat is wat ik in ieder geval wil uitstralen.”

Wat hoort absoluut in uw garderobe?

“Pantalons. Ik dacht eerst dat ik me alleen chill zou kunnen voelen in een jogging- broek, tot ik deze broeken ontdekte. Heel comfortabel en met een singlet de beste combinatie: simpel, supermooi en clean.”

Waar haalt u inspiratie vandaan?

“Van vrienden, artiesten als Prince en iedereen die zijn eigen ding doet. Van @osso.archive op Instagram, een merk van vrienden, vanwege de vernieuwende manier waarop zij kleding stylen, customizen en maken. En tot slot: van de fashionscene in Ghana en Zuid-Afrika, die eindelijk iets meer erkend wordt in het Westen.”

Heeft u een shoptip?

“Koop alleen dingen waarvan je zeker weet dat je ze echt wilt hebben. Het is beter één tijdloos item te hebben dan vijf leuke voor een jaar. Ik heb niet zoveel kleding, maar wat ik heb vind ik in ieder geval echt hard. Daardoor weet ik ook: wat ik ook uitkies om aan te trekken, het is altijd iets moois.”

Jackson Romanov. Beeld Carly Wollaert
Jackson Romanov.Beeld Carly Wollaert

Wie Jackson Romanov (58), door host bij Lovelee
Gespot Lijnbaansgracht

Wat heeft u aan?

“Een overall die ik in veel kleuren heb, voor 15,95 euro gekocht op een site voor werkkleding. Het Ajax-sjaaltje van Lotte Vos is ontworpen door mijn dochter Mor­rison. Zoals gewoonlijk draag ik Vans en onmisbaar zijn de rode lippen en Chanel No. 5. Dat flesje heb ik zelfs getatoeëerd in mijn nek, dan weet je waar ie moet.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Los, relaxed en eigen. Ik vond het zo ­vreselijk dat ik door mondkapjes geen lippenstift op kon, het voelde niet compleet. Gelukkig had ik mijn tatoeages nog, die ook een bepaalde indruk maken. Al draag ik een spijkerbroek, shirt en gympen, dan krijg ik nog steeds te horen dat ik er te gek uitzie. Daar moet ik altijd een beetje om lachen, want eigenlijk stelt het niks voor. Is dit niet wat de hele wereld draagt?”

Reageren mensen altijd positief op u?

“Over het algemeen wel. Mensen kunnen me op het eerste gezicht ook een onaardige, heftige of ­pittige vrouw vinden, maar dat heeft misschien met mijn scherpe tong te maken. Als ze me beter leren kennen, komen ze erachter dat ik een heel aardig en emotioneel mens ben.”

Wat vindt u van het huidige modebeeld?

“Ik denk dat mensen niet meer zo individueel zijn, het lijkt of ze niet zo durven. Ze kijken heel erg naar wat er op social media wordt gedragen en trekken dat dan maar aan, ook al staat het ze totaal niet. Ook veel mensen uit de best progressieve generatie waarin ik ben opgegroeid met drugs, punk, kraken en demonstraties, zijn saaie mussen geworden. Ik zou in Amsterdam meer echte paradijsvogels willen zien.”

Wat betekent stijl voor u?

“Stijl heb je, en als je dat niet hebt, volg je de mode. Ik denk er nooit zo over na. Toen ik op mijn 8ste op schoot zat bij mijn opa, een oude zeeman met getatoeëerde armen, wist dat ik getatoeëerd zou worden later. Ik vond dat zo mooi bij hem.”

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Wie Leonore Boeke (24), ontwerper
Gespot Rijksmuseum

Wat heb je aan?

“Ik draag vintage cowboylaarzen die ik erg leuk vond omdat je ze niet gauw ziet met neongroen. Ik stond op het punt de broek weg te gooien en trok hem nog één keer aan om te klussen; vol verfvlekken bleek hij toch erg leuk. De overhemden komen uit een kringloopwinkel in Londen, daaronder draag ik een oude sporttop.”

Waar komt je mode-interesse vandaan?

“Van jongs af aan maakte ik kleding voor mijn poppen; rond m’n negende leerde ik werken met een naaimachine. Dat werd nog weleens suf gevonden – of mensen namen aan dat ik geen geld had om kleren te kopen. Maar tegenwoordig is het supercool om zelf dingen te maken. Ook van jongens wordt het steeds meer geaccepteerd. Dat vind ik de allerleukste shift in denkwijze van deze tijd.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Heel eclectisch. Zelfgemaakt, vermaakt of tweedehands, van sportkleding tot op maat gemaakt. Sinds kort experimenteer ik ook met make-up. Ik vind het interessant om te zien hoe kleuren op elkaar kunnen ‘antwoorden’ en wat make-up kan bijdragen aan een outfit. Ik draag voornamelijk wijde mannenkleding. Daar kan ik me juist extra vrouwelijk en krachtig in voelen. Maar ik kan ook een heel mooie bloemetjesjurk dragen. Spelen met dit contrast vind ik heel leuk; met kleding kun je beïnvloeden hoe mensen je zien en ontvangen. Ik hou ervan mensen in de war te brengen zodat ze me niet in een hokje weten te plaatsen. Want wie wil er nou voorspelbaar zijn?”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Heel cliché, maar van de straat. Niet zozeer van wat andere mensen dragen, maar van kleurcombinaties en materialen die ik tegenkom. Bouwplaatsen zijn wat dat betreft favoriet: ze omvatten vaak ook hoe mijn looks zijn samengesteld: een contrast van natuurlijk en aards aan de ene kant en kunstmatig en neon aan de andere.”

Boy Visser. Beeld Carly Wollaert
Boy Visser.Beeld Carly Wollaert

Wie Boy Visser (23), maakt deel uit van rapduo Baby Boys
Gespot Henrick de Keijserstraat

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Vandaag niet zozeer, maar meestal is mijn outfit een rustig geheel met één item dat eruit springt. Denk aan een compleet zwarte outfit, met roze schoenen of iets met een gekke print erbij. Ik hou erg van Japanse merken vanwege de mooie wijde silhouetten, maar ik ben zo groot dat veel daarvan niet bij mijn lichaam past. Onmisbaar voor mij zijn goeie basics. Ik heb wel een miljoen effen zwarte of witte shirts, die ik overal onder draag.”

Wat heb je aan?

“De open sneakers, eigenlijk sandalen, zijn een samenwerking tussen Keen en Beams. Ik had het geluk ze te vinden op een Japan­se variant van Ebay. Ik draag een broek van Paria Farzaneh en een blouse van Needles, allebei online gekocht. De Stone Island-jas komt van Marktplaats, de tas is van Nike en de bril van Nes Optiek.”

Waarom draag je veel merken?

“Ik heb over het algemeen een dure smaak, maar het is niet zo dat mijn hele kast hiermee volhangt. Het gaat me ook niet om het merk. Goede kwaliteit en de manier hoe iets valt vind ik het belangrijkst, en vaak hangt daar een bepaald prijskaartje aan.”

Zag je er vroeger heel anders uit dan nu?

“Wat ik vroeger droeg, zou ik nu nooit meer dragen: skinny jeans, snapbacks en legoblokken aan mijn broek geplakt. Heel swag, dat waren gekke tijden. Ik wilde altijd de sickste Nikes hebben. Geleidelijk aan veranderde dat en nu focus ik er meer op dat het gehele plaatje klopt.”

Wiens stijl vind jij tof?

“Die van mijn collegarapper Baby Milo. Hij kan gek uit de hoek komen met iets lijps. De ene dag heeft hij roze haar, de volgende een pony en een matje. En zijn kledingstijl is gewoon top – mooie stijlvolle stukken, vaak van Prada, die hem ook heel runway-achtig staan omdat hij een lang, slank lichaam heeft.”

Valentino Shakison. Beeld Carly Wollaert
Valentino Shakison.Beeld Carly Wollaert

Wie Valentino Shakison (22), model en verkoopmedewerker bij Patta
Gespot Waterkeringweg, West

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Heel uiteenlopend, van street tot classy met een funky twist. De ene dag zie ik eruit alsof ik die avond naar Soul Train ga, de volgende dag zou je me kunnen tegenkomen in een tracksuit van Patta.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Overal: op straat, online, van mensen om me heen, outfits die ik draag bij shoots... Maar ook van kleding in film- en televisieklassiekers als Goodfellas of The Sopranos. Zo classy en tegelijk nonchalant als ze zich daarin kleden, is supertof. Vaak denk ik: ik zou het net iets anders doen, en dan doe ik dat. Vandaag draag ik de nette schoenen en pantalon van een wat klassiekere look, maar ik maak het eigen door er, iets meer street, een flat cap bij te dragen.”

Wat heb je aan?

“De jas van Nouvmarée, een Koreaans merk, heb ik gevonden op Vinted. Ik draag een pantalon van de kringloop en een tanktop van Hema. Dainty sjaaltjes draag ik bijna elke dag. Dit exemplaar staat vol gezichten van bekendheden uit Nigeria, onder wie Sade. De loafers zijn van Sebago, het petje van Kangol en de bril van Gucci.”

Hoe is je stijl veranderd?

“Een paar jaar geleden zou ik nooit een strak T-shirt hebben aangetrokken, of zo’n kort jasje. Ik was best onzeker over mijn lange, slanke lichaam en verstopte me in wijde kleding. Door modellenwerk, waarvoor ik soms half bloot moet zijn, werd ik uit mijn comfortzone geduwd. Ik heb mezelf leren omarmen – dat hoort ook een beetje bij volwassen worden. Ik zit nu lekker in m’n vel, waardoor ik meer vrijheid heb om andere dingen te verkennen. Onlangs heb ik bijvoorbeeld een strakke coltrui zonder mouwen gemaakt , waarbij je mijn lichaam goed kunt zien. Er is nu eigenlijk niets meer dat ik niet durf te dragen, zolang het maar bij mij past.”

Janna Stam (31). Beeld Carly Wollaert
Janna Stam (31).Beeld Carly Wollaert

Wie Janna Stam (31), eigenaar van Stam & Beauty
Gespot IJpromenade

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Vrolijk, kleurrijk en glitterig. En mijn stijl is heel divers. Soms zie ik eruit als een ­verstrooide hippie, maar ik kan het ook heel vet vinden om een wit pak met franjes te dragen.”

Wat heeft u aan?

“Ik draag een clownspak, gekocht in een loods met vintage kostuums. De schoenen zijn ook vintage; over versleten plekken heb ik diamantstickers geplakt. Ik koop al mijn kleding tweedehands. In de documentaire The True Cost zag ik dat afval­water met kleurstoffen van kleding direct de zee in ging. Dat raakte me. Vanaf dat moment besloot ik het anders te doen.”

Waar haalt u inspiratie vandaan?

“Uit de natuur, reizen, en trippen. Ik hou erg van psychedelica – je ziet de mooiste patronen, kleuren en werelden. Het heeft mijn leven veranderd. Ik ben veel ruimdenkender geworden. Het heeft me doen realiseren dat het leven één grote grap is. Alles is bedacht, van hoe je je moet kleden tot aan hoe je je moet gedragen. Waarom zou je altijd zo ‘normaal’ doen?”

Hoe heeft uw stijl zich ontwikkeld?

“Op oude foto’s herken je me bijna niet. Ik werkte ooit als hospitalitymanager en droeg elke dag een mantelpak, hakken en pareloorbellen. En ik had mijn haar strak naar achteren. Elke vorm van jezelf onderscheiden werd ontmoedigd, dus ik ben daar weggegaan. Toen ik op een metro­station stond en alleen maar grijs om me heen zag, dacht ik: hoezo draagt niemand eigenlijk kleur? Op dat moment besloot ik er iedere dag een feestje van te maken.”

Hoe reageren mensen op uw kleding?

“Ik krijg enorm veel blije reacties. Dat is ook precies wat ik ermee wil bereiken: het verspreiden van positiviteit, liefde en vrolijkheid. Als mensen heel enthousiast zijn over iets wat ik aanheb, geef ik het soms weg, zodat ik die dingen nog meer kan delen met anderen.”

Joa Hitpass. Beeld Carly Wollaert
Joa Hitpass.Beeld Carly Wollaert

Wie Joa Hitpass (33), restauranteigenaar
Gespot Johan M. Coenenstraat, Zuid

Wat heeft u aan?

“Ik draag slippers van Balenciaga en de bril is van Dior. De rest heb ik gekocht bij de kringloop, waar negentig procent van mijn garderobe vandaan komt.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Heftig deftig. Chic en afgekleed, maar ik ben ook een sucker voor slutty fashion. Ik kan als non-binair lekker het hele spectrum aantikken als het gaat om de manier waarop ik me presenteer, maar over het algemeen is het vrij vrouwelijk.”

Hoe heeft uw stijl zich ontwikkeld?

“Mode is voor mij een belangrijk middel om je identiteit mee te creëren of uit te drukken, of je af te zetten tegen de norm. Mijn stijl is altijd al uitgesproken geweest, maar is wel veranderd. Een paar jaar geleden, toen de term ‘non-binair’ in zwang kwam en ik begreep dat ik dat was, heb ik dat pas ten volste omarmd en is mijn kledingstijl veel vrouwelijker geworden. Eigenlijk is alles wat ik draag heel oncomfortabel – te klein, te kort, te pijnlijk – maar ik wurm me overal in. Comfort associeerde ik altijd een beetje met gemak- zucht, en voor mij is stijl belangrijker. Maar de laatste tijd durf ik iets meer toe te geven aan een mate van comfort. Dat is soms een welkome ontwikkeling.”

Voelt u zich volledig geaccepteerd in Amsterdam?

“Door Amsterdam ben ik geworden wie ik ben, en durf ik dat te zijn. Maar ik voel me niet honderd procent geaccepteerd. Op een of andere manier nemen mensen vaak op persoonlijk niveau aanstoot aan de manier waarop ik me presenteer. Ik word regelmatig, meestal door mannen, uitgescholden of nageroepen, of mijn kleding wordt opgevat als een uitnodiging me ongewenst te betasten. Maar één positieve opmerking kan al het negatieve tenietdoen. Ik laat me niet tegenhouden en heb inmiddels een dikke huid. Trek je vooral niets aan van maatschappelijke normen en wees jezelf, zou ik iedereen willen aanraden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden