PlusBezorgtest

De spieringfrietjes van Gertrude zijn verslavend lekker

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Gertrude.

De brioche als basis is een geniale zet. Beeld Monique van Loon
De brioche als basis is een geniale zet.Beeld Monique van Loon

Waar hebben we zin in?

Zoals mijn culinair collega Mara Grimm al schreef: tijdens deze tweede lockdown hebben de topkoks duidelijk behoefte aan comfortfood. Werden er vorig voorjaar nog vooral veel diners vol top-notch gefrummel en exclusieve in­grediënten aangeboden, inmiddels koken chefs vooral hartverwarmende gerechten in vormen die ‘de gewone mens’ ook kent. Denk: burgers, pizza’s en sandwiches, maar dan op het hoogste niveau bereid.

Ik stuitte op een restaurant dat perfect inspeelt op deze trend. Gertrude op de Bosboom Toussaintstraat maakt overdag broodjes en ’s avonds stoofpotten, die afgehaald en bezorgd kunnen worden. Met een luxe randje.

Wat biedt het menu zoal?

Het is zondag, lunchtijd, dus ik pluis de broodjeskaart uit. Die blijkt compact, maar om van te watertanden. Er zijn vijf soorten, elk op briochebrood – daarvan zit ik al meteen op het puntje van mijn stoel. Het ‘beleg’ varieert van roerei met Parmezaanse kaas (en desgewenst spinazie en/of zalm) tot een decadente halve kreeft. Het enige bijgerecht: vissige spieringfrietjes, een spannende keuze. Tot slot: wat sapjes en een wijnselectie waar je u tegen zegt. Het is een beperkte, maar prijzige kaart. Als je zou willen, ben je voor één broodje kreeft en één fles barolo €123,50 kwijt. Ik houd het iets bescheidener. Dat het kan, vind ik gewaagd – en ­stiekem heel leuk.

Rijden maar!

Na dertig minuten wordt al aangebeld. Alles is sober, maar strak verpakt in bruin papier. De brioche als basis is een geniale zet. Dit licht getoaste brood is de perfecte combinatie tussen zacht, zoetig, boterig en rokerig. Een geweldig begin.

De spieringfrietjes. Beeld Monique van Loon
De spieringfrietjes.Beeld Monique van Loon

Na het nemen van de eerste hap van de egg-brioche (€8) met zalm als extra topping (€2) kijk ik mijn tafelgenoot verrast aan. Wat. Is. Dit. Goed! Het intens smeuïge roerei (met een flinke scheut room, gok ik) is een van de beste die ik ooit proefde. Ook de gerookte zalm is van zeer hoge kwaliteit.

De kibbelingbrioche (€8,50) met remouladesaus is al even fantastisch. Dit schrééuwt ‘huisgemaakt’. “Dit is mijn favoriet!” roep ik. Maar dan heb ik de melanzanebrioche (€9) nog niet geproefd. De ratio aubergine, mozzarella, Parmezaanse kaas en tomatensaus is spot on. Negen euro voor dit broodje is eigenlijk te zot voor woorden, maar als ik likke­baardend verder eet, denk ik alleen maar: en tóch vind ik het dit waard.

Tot slot: die spieringfrietjes (€5,50). Deze kleine gefrituurde visjes doen me denken aan een Spaanse barsnack. Verslavend lekker en in een bijna té royale portie. Ultiem genieten.

Op deze pagina vind je alle afleveringen van bezorgmaaltijden getest.

Gertrude

Open wo-do 11.00-16.00 uur, vr-zo 11.00-20.00 uur
Bestellen via UberEats (en ­afhalen)
Prijs €33 voor drie broodjes en spieringfrietjes
Aanrader Als je het geld (ervoor over) hebt, absoluut doen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden