PlusOpen tijdens corona

De sneeuw: een extra uitdaging voor bloemenverkoper Mustafa

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Ode tijdens corona. Vandaag: Mustafa Gençaslan (58), eigenaar van Bloemactief Ali. Hij kan zijn bloemen door de sneeuwval nu niet meer buiten verkopen.

Mustafa Gençaslan. Beeld Nina Schollaardt
Mustafa Gençaslan.Beeld Nina Schollaardt

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“We zijn blij dat we nog open mogen blijven, maar vanwege de maatregelen moeten we onze bloemen wel buiten verkopen. Het is echt wel een drama, want we verkopen veel minder dan voor de coronacrisis. En met de grote hoeveelheid sneeuw bevriezen de bloemen buiten, dus die staan nu binnen. Dat betekent dat klanten van buiten moeten aanwijzen welke bloemen ze willen hebben. Gelukkig hebben we behoorlijk grote ramen, maar het maakt de situatie nog moeilijker.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Ik hoop dat deze nare tijd snel voorbijgaat. Vaak nemen mensen na het boodschappen doen ook een bloemetje mee. Dat gebeurt nu veel minder; iedereen doet snel boodschappen. Dat blijft, denk ik, nog wel een tijd. De komende periode zullen ook geen feesten worden georganiseerd, zoals bruiloften of verjaardagen, dus mensen hebben minder gelegenheid om bloemen te kopen.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“Ik wil vooral niet de regels omzeilen. Straks krijgen we een boete omdat we toch mensen binnenlaten. Dat risico wil ik niet nemen. Voor de coronacrisis bezorgde ik al bloemen in Amsterdam en dat heb ik dan ook voortgezet. Sommige klanten willen niet snel de deur uit en dan is het fijn dat ze toch bloemen thuis krijgen.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Voor mij mag deze situatie gauw voorbij zijn, want ik merk dat iedereen het langzamerhand echt zat is. Voor nu zal ik gewoon moeten doorgaan met het runnen van de winkel. Ik blijf toch hopen op versoepelingen en dat er bijvoorbeeld één à twee klanten de winkel in mogen. Dat zal echt al enorm helpen.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Lekker in een restaurant eten. Waar maakt mij niet veel uit, als het maar gezellig wordt. En ik wil met mijn kinderen en kleinkinderen weer op pad gaan, bijvoorbeeld samen winkelen.”

Bloemactief Ali

Bijlmerplein 530

open@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden