PlusOde tijdens corona

De schipper van de Smokeboat zet tijdens de lockdown de boten in de verf

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Ode tijdens corona. Vandaag: Gideon Rijvordt (33), manager en schipper van Smokeboat Amsterdam, heeft nu tijd om de boten in de verf te zetten.

Anna Livia de Kort
Gideon Rijvordt Beeld Nina Schollaardt
Gideon RijvordtBeeld Nina Schollaardt

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“Het zijn barre tijden. We mogen sinds december al niet meer varen. Omdat het financieel gezien een lastige periode is, konden we helaas sommige contracten van het personeel niet verlengen.”

“We zijn nu vooral bezig met het onderhoud van onze drie boten. Ik liet bezoekers altijd de pracht van Amsterdam zien, inclusief een grapje en een geintje. Een middagje bij ons varen onder het genot van softdrugs is een belevenis voor velen en het werk als schipper mis ik dan ook erg.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Het lijkt erop dat er steeds meer versoepelingen komen, dus dat zou gunstig voor ons moeten zijn. Toch heb ik niet het idee dat als we open mogen we straks veel mensen zullen ontvangen. Negentig procent van onze bezoekers waren toeristen. Zij vinden de combinatie wiet roken en varen op de grachten bijzonder. Ik verwacht dat in Amsterdam voorlopig nog geen toerist te bekennen is.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“We verkopen merchandise: zwarte T-shirts en een apparaatje waarmee je wiet kunt vermalen – allebei met ons logo erop. Hiermee waren we vlak voor de coronacrisis al begonnen. Tijdens de eerste lockdown hadden we tijd om de merchandise een boost te geven.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Ik houd me vast aan de gedachte dat deze vervelende situatie ooit voorbij zal gaan. Ook is het mooi dat we nu eindelijk tijd hebben om de rondvaartboten goed te onderhouden.

We hebben al veel geklust; ik heb op een boot een toilet gemaakt en we hebben de boten in de verf gezet. Ze zien er prachtig uit.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“De gezelligheid aan boord weer beleven; met een drankje op het water zijn, het varen. De levendige straten van Amsterdam met de volle terrasjes, die mis ik ook heel erg.”

Tips? open@parool.nl.

Smokeboat Amsterdam

Oudezijds Voorburgwal 195

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden