Interview

De Poppenkast op de Dam wordt Cultureel Erfgoed

De Poppenkast op de Dam wordt officieel Cultureel Erfgoed. Het is de heilige graal onder de poppenkasten, zegt poppenspeler Egon Adel (43).

Noor Lagendijk
null Beeld Paul van Zomeren
Beeld Paul van Zomeren

Een enorm suikerklontje voor u.

“Wat een fantastische eer. Het is al een heel dankbaar beroep, omdat je steeds krijgt te horen hoe leuk mensen het vinden. De Poppenkast op de Dam is echt van poppenspeler op poppenspeler overgedragen. De technieken gaan terug tot 1893, van Janus Cabalt. We zijn de enige die bestaan vanuit de traditie van de straatpoppenkast, met Jan Klaassen en Katrijn.”

Jan Klaassen hoort expliciet bij het Cultureel Erfgoed.

“Dat doet mij veel, want ik ben groot voorvechter van Jan Klaassen. Hij is een volks figuur en eigenlijk helemaal niet aardig. Het is misschien niet zoetsappig, maar het is wel lol trappen.”

Zelfs nu hoor ik accenten en stemmetjes voorbij komen. U bent een geboren poppenspeler.

“Ik kan het niet laten, haha. Jan Klaassen heeft het accent van de Nieuwmarkt en Katrijn is eerder Jordanees. Geen mens die nog hoort dat het verschillende accenten binnen Amsterdam zijn.”

Maar u wel?

“Ik ben al bijna achttien jaar aan het poppenkastspelen. Ik leerde het mijzelf aan. Mijn familie bestaat ook alleen maar uit platte Amsterdammers, dus daar kon ik veel inspiratie uit putten. De kinderen liepen ermee weg. In 2011 speelde ik in het park en zag de Poppenspeler van de Dam mij. Hij zei: ik ga je alle geheimen leren. In 2012 stond ik op de Dam, de heilige graal onder de poppenkasten.”

Poppenkast spelen zit er voorlopig niet in.

“Zondag komt het eerste filmpje op onze site. Als we weer mogen, ben ik er klaar voor. Ik hoop dit tot mijn tachtigste te blijven doen.”

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden