Plus

De podcast van Schuldig gaat dieper dan alleen napraten

De zesdelige serie Schuldig, over armoede in de Vogelbuurt in Noord, was vorig jaar een groot succes. Nu is er een podcast, die dienst doet als een mooi en logisch vervolg.

Dennis, de ­geliefde ­eigenaar van dierenwinkel Ambulia, uit de serie Schuldig Beeld Jean Counet
Dennis, de ­geliefde ­eigenaar van dierenwinkel Ambulia, uit de serie SchuldigBeeld Jean Counet

Met veel liefde voor hun onderwerp portretteerden Ester Gould en Sarah Sylbing noodlijdende bewoners van de Amsterdamse Vogelbuurt, en openden daarmee een voor veel mensen verborgen wereld van boetes, deurwaarders en schuldhulpverlening.

De serie liet mooi zien hoeveel mensen wel wíllen, maar simpelweg niet kunnen. De maaksters vielen meermaals in de prijzen: ze wonnen voor Schuldig onder meer een Tegel. En daar lieten Gould en Sylbing het niet bij. Met Schuldig: de podcast ­geven ze een mooi, eigenlijk ook heel logisch vervolg aan hun serie.

Het uitgangspunt is simpel: de maaksters praten in de podcast na over hun ervaringen met een memorabel persoon uit de serie, en geven ondertussen een update over hoe het nu gaat. In de eerste aflevering richten ze zich op de alom geliefde Dennis: de eigenaar van dierenwinkel Ambulia in Noord, die soms maar twee euro per week verdiende door zijn niet al te ­zakelijke aanpak.

Veel empathie
Door zijn no-nonsensepraat en ontwapenende eerlijkheid stal Dennis de harten van velen, duidelijk ook van de maaksters. Met veel empathie praten ze over hem na, en ze zijn hoorbaar verrast door de effecten van hun documentaire. Voor de luisteraars is het vooral prettig te horen hoe het nu met Dennis gaat: namelijk goed.

Onder meer doordat Hanneke Groenteman zich in DWDD openlijk ontfermde over Dennis ontstond er een keerpunt. Omdat Groenteman (Dennis: 'een ontwikkelde vrouw') zo vol lof over hem sprak, gaf Dennis toe wel twee uur lang te hebben gehuild.

Dat bleek niet voor niets: na de uitzending stond zijn eens zo lege dierenwinkel plotseling elke dag vol, ontving hij twintig kerstpakketten en vele, vele kaarten, die hij allemaal keurig in een fotoalbum gestopt heeft.

Dat is natuurlijk heerlijk om te horen, maar Schuldig: de podcast gaat dieper dan alleen ­napraten. Even later wordt met een expert ­geanalyseerd hoe het toch kan dat zoveel goedbedoelende mensen zo diep in de schulden ­komen te zitten.

Grieksetragedieachtige situatie
Daar worden vervolgens vitale punten aangestipt: waarom zijn brieven van ­instanties bijvoorbeeld nog steeds geschreven in die moeilijk te begrijpen, ambtelijke taal? Waarom worden we in Nederland boos als ­iemand anders beter wordt behandeld, maar niet als iemand slechter wordt behandeld?

Schuldig

Wat podcast
****

Uiteindelijk wordt het succes van Dennis ontrafeld: het blijkt vooral zijn Grieksetragedieachtige situatie te zijn waardoor zoveel mensen zich met zijn situatie kunnen identificeren. 'Ik wil gewoon m'n boterhammetje verdienen. Geen gezeur,' zegt hij ergens.

Die boterham verdient hij inmiddels wel, al is hij nog steeds niet schuldenvrij. Maar in maart volgend jaar zou hij ervan af moeten zijn, vertelt hij ook.

"Dan gaan we weer kijken hoe het is," zegt één van de maaksters vervolgens. Gezien de passie die er van Schuldig afdruipt, is dat ­ongetwijfeld geen loze belofte.

Lees ook: Makers Schuldig starten campagne: 'Het systeem is gestoord'

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden