Plus

De pijn zit in de staart bij Zonder Verdoving van Sara Kroos

Het begin van de voorstelling Zonder Verdoving van Sara Kroos is frustrerend. Het laatste half uur maakt nog redelijk wat goed.

Het gaat een beetje pijn doen, belooft Sara Kroos in haar eerste liedje Beeld anp
Het gaat een beetje pijn doen, belooft Sara Kroos in haar eerste liedjeBeeld anp

Het gaat een beetje pijn doen, belooft Sara Kroos in haar eerste liedje. Dat is ook logisch, want deze voorstelling speelt zich af in de zomer van 2016, toen de cabaretière wederom werd getroffen door een depressie.

Het was een flinke dit keer, zo eentje die zich niet onder het tapijt liet moffelen met een paar pillen. Kroos bracht zes maanden door in de 'wellness', haar favoriete eufemisme voor een psychiatrische kliniek.

Doodnormale bouwmarkt
Haar voorstelling Zonder Verdoving begint niettemin in een doodnormale bouwmarkt, als de demonen weliswaar al door haar hoofd paraderen, maar nog niet duidelijk is hoe zwaar het precies zal worden.

Ze komt haar klusjesman ­Patrick tegen, die transgender blijkt te zijn, en maakt daar een heleboel lollige opmerkingen over.

Daar gaat iets mis. Kroos houdt het verhaal over haar depressie als een bot voor onze neus, maar doet er vooralsnog niets mee.

Dat is tamelijk frustrerend, vooral omdat de grappen die ze in de tussentijd maakt vaak wel hard, maar niet zo erg leuk zijn. De liedjes, hoe fijn ze soms ook klinken, ben je na afloop zelfs onmiddellijk vergeten.

Grimmig decor
Het laatste half uur maakt nog redelijk wat goed. Dan doet het eindelijk echt een beetje pijn. Kroos gaat zitten in haar grimmige decor, dat afkomstig lijkt uit een film van Guillermo del Toro, en vertelt gortdroog over de medicijnen die ze moest slikken. En wat ze met haar deden.

Maar ook over 'gelukseenden' die zoveel makkelijker door het leven stappen dan zij. Ze maakt ze belachelijk, die vrolijke types met hun gojibessen, maar kijkt stiekem ook een beetje tegen ze op.

Als die vrolijkheid oprecht is althans. Want bij de glasbak komt ze een juf van vroeger tegen. Ooit het zonnetje op school, nu stevig aan de fles. Er zijn maar weinig mensen die van wieg tot graf zonder verdoving kunnen.

Zonder Verdoving

Door Sara Kroos
Gezien 1/12, Theater De Speeldoos, Vught
Te zien 6-8/12, De Kleine Komedie
***

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden