PlusOpen tijdens corona

De Perzische tapijten van Nowrozy worden om en om gelucht

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Vandaag: Nowroz Nowrozy (55) van de Perzische tapijtenwinkel Nowrozy.

Bjarn van den Berg
Nowroz Nowrozy (55) van de Perzische tapijtenwinkel Nowrozy. Beeld Nina Schollaardt
Nowroz Nowrozy (55) van de Perzische tapijtenwinkel Nowrozy.Beeld Nina Schollaardt

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“Ik verkoop tapijten en mensen moeten die rustig van dichtbij kunnen bekijken. Ze willen de producten niet online bestellen, maar zien. Alleen dat kan niet; de zaak is gesloten. Deze wintermaanden zijn normaal gesproken succesvolle tijden voor ons. Het is een ramp dat niemand naar binnen mag. Onze handgevlochten kleden importeren we uit Iran, Pakistan en Afghanistan. Dat hebben we tijdelijk stopgezet.”

Hoe gaat de komende tijd eruit zien?

“Ik ga regelmatig naar de zaak, we hebben daar een kat die moet eten. En met de kleden is het zo dat je die niet te lang op elkaar kunt laten. In de winkel liggen ruim 700 tapijten op stapels van anderhalve meter hoog. Je moet ze vaak bladeren om er lucht doorheen te laten. Anders kan het gaan schimmelen of krijg je motten.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“In de zaak heb ik een groot televisiescherm opgehangen. We maakten professionele foto’s van de kleden zodat we die daarop kunnen laten zien. Als mensen videobellen met ons, kunnen ze de foto’s van onze kleden zien. We hebben helaas nog geen telefoontjes gekregen. Ik bedacht het voor de zekerheid, want ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat iemand een kleed via de telefoon bekijkt en koopt.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Door met mijn kinderen even buiten te lopen of met de auto langs een takeaway te gaan. We doen spelletjes, games en kijken films. Af en toe neem ik mijn kinderen ook mee naar de winkel. Dan rennen ze daar even of springen ze van tapijt naar tapijt; het is net een speeltuin voor ze.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Naar het vaderland van mij en mijn vrouw: Iran, om familie te bezoeken. Familieleden zijn daar overleden. Het is een hard jaar geweest voor ons. Ook nieuwjaar vierden we zonder vrienden en familie, we proostten via een videocall. We willen alle aandacht en liefde inhalen.”

Nowrozy

Overtoom 308 hs
020 8462167
nowrozy.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden