Recept van de dag

De perfecte salade om het eind van de zomer mee in te luiden

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: Salade met biet, mierik en nagelkaas.

Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw

In mijn tuin groeit een plant met lange brede bladeren. Hij staat er al jaren, maar het viel me op dat hij begint te woekeren. Nu ik een plan aan het maken was voor het winterklaar maken van de tuin kwam ik erachter dat ik eigenlijk geen idee had wat de toch vrij aanwezige plant was. Ik ­besloot een deel van het gevaarte uit te graven en tot mijn verbazing zaten er knoestige wortels aan de plant. Wortels die iets weg hadden van dunne pastinaken. Ik zette mijn nagel erin en kraste. De geur van mierikswortel was ­onmiskenbaar.

Het moet een overblijfsel zijn geweest van de begroeiing van de vorige bewoners. Een mooie ontdekking, want verse mierikswortel is een fantastische smaakmaker. Je kent de wortel misschien van de potjes geraspte mierik die je in de supermarkt koopt. Of misschien ken je de wortel van zijn groene Japanse zusje, wasabi. Wasabi is een gelijksoortige wortel maar is moeilijker te telen en daardoor schaarser. Veel van de wasabi op de markt schijnt dan ook van mierikswortel te zijn gemaakt die vervolgens groen is gekleurd.

Voor wie noch wasabi noch mierik heeft gegeten: de smaak is zoet, maar tegelijkertijd met een pittigheid die vergelijkbaar is met mosterd. Het soort pittigheid die spontaan en venijnig naar je neus schiet en je vervolgens een gemene niesbui ontlokt.

Wat ik zo leuk vind aan mijn ontdekking is dat ik in mijn tuin veel verschillende smaken had staan. Rabarber en ­zuring als bron van zuur, frambozen, bieten en bramen voor de zoetigheid. Oesterblad als ziltige smaak. Tomaten voor de umami en nu heb ik ook pikant gevonden in de vorm van die mierikswortel.

Ik verwerkte de oogst van de dag tot een salade die perfect het einde van de zomer inluidt. En voor wie de ingrediënten niet in de tuin heeft, alles is in het seizoen, dus op de markt goed verkrijgbaar.

Salade met biet, mierik en nagelkaas

Ingrediënten
2 bieten
bakje bramen
½ el mierikswortel
3 el witte wijn azijn
3 el olijfolie
1 roodlof (witlof kan ook)
klein zakje rucola
handje geroosterde hazelnoten
40 gram nagelkaas

Bereiding
Deze salade is heerlijk voor de lunch, als voorgerechtje of als bijgerecht. Kook twee bieten in ongeveer 30 minuten gaar. Laar ze afkoelen en verwijder de schil. Snijd de bietjes in middelgrote stukken. Rasp de mierikswortel of gebruik geraspte mierik uit een potje. Meng de mierik met azijn, olijfolie en een snuf zout tot een dressing. Haal de bladeren van de roodlof los. Maak de bietjes, de rucola en de lofbladeren aan met de dressing. Hak de hazelnoten grof en strooi deze over de ­salade. Schaaf met dunschiller kaas over de salade. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden