Plus Recept van de dag

Dé ontdekking van 2019: hartige wentelteefjes

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Smulpaap Charlotte Kleyn Beeld Oof Verschuren

Ik dacht altijd dat ik geen fan was van oliebollen, maar de laatste paar jaar loopt het water me in de mond bij elke gebakkraam waar ik langsfiets. En sinds ik kortgeleden de lekkerste oliebollen ooit proefde, weet ik dat ik mezelf jarenlang voor de gek heb gehouden.

Die lekkerste ballen kwamen op tafel tijdens het Transvaal Bacchanaal (het interculinaire eet- en storytellingfestijn georganiseerd door Maureen de Jong van ’t kleinkookbedrijf) waar de Colombiaanse Andres Jara onweerstaanbaar knapperig-luchtige zuurdesemolie­bollen met gefermenteerde pompoen bakte. Hij gaf er geen poedersuiker maar vers ingekookt suikerrietsap bij, en knapperige pompoenpitjes. O, wat hoop ik dat Andres volgend jaar een gebakkraam opent.

Onze voorouders konden de gefrituurde deegballen ook al niet weerstaan, blijkt uit schilderijen, kookboeken en andere historische bronnen. Google maar eens op ‘Meid met oliebollen van Albert Cuyp’, dan kijk je recht in het gezicht van een keukenmeid die in 1652 al een schaal gefrituurde deegballen vasthoudt – ze lijken als twee druppels water op de 21ste-eeuwse varianten. 

En in het enige 17de-eeuwse kookboek uit de Noordelijke Nederlanden, De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster uit 1667, staat een recept voor ‘oliekoecken’. Een chique variant, want naast tarwemeel, eieren, boter, gist en melk gaan er ook rozijnen, appels, amandelen, kaneel, gember en kruidnagel door het beslag.

Ik ga geen recept geven voor oliebollen met noten en specerijen, en ook niet voor de gefermenteerde pompoenballen, want rond de tijd dat u dit leest heeft u natuurlijk allang uw oliebollenplan voor dit jaar opgesteld. Maar wat te doen met overgebleven exemplaren? Maak er hartige wentelteefjes van, mijn laatste (en beste) ontdekking van 2019. Ideaal als ontbijt, brunch, lunch en diner op 1 januari, of je brak bent of niet. Gelukkig nieuwjaar!

3x hartige wentelteefjes van oliebollen

Ingrediënten

overgebleven oliebollen
paar knoflooktenen, fijngehakt
handje fijngehakte koriander of peterselie
eieren
melk
boter of olie, om in te bakken

1. Flinke hand geraspte Parmezaanse of oude kaas en zwarte peper uit de molen
2. Sojasaus, rijstazijn, lente-ui in ringetjes, chilivlokken en sesamzaadjes.
3. Gemalen komijn- en korianderzaad, gemalen kurkuma, verse koriander en dikke yoghurt

Bereiding

Snijd de oliebollen in niet te dunne plakken en spreid uit over een schaal of bakplaat, zodat ze verder uitdrogen. Klop eieren en melk los (ga uit van 1 ei en een scheut melk per 3 oliebollen) en meng met de knoflook en koriander/­peterselie.

1. Verwarm wat boter of olie in een koekenpan, haal een paar oliebollenplakken door het eimengsel en bak ze aan één kant. Bestrooi met kaas, draai ze om en bak nog even mee. Draai er voor het serveren royaal zwarte peper over.

2. Bak de wentelteefjes aan beide kanten (zie instructie hierboven) en besprenkel voor het serveren met wat sojasaus en rijstazijn en bestrooi met lente-ui, chilivlokken en sesamzaadjes.

3. Meng de komijn, koriander en kurkuma door het eierbeslag en bak de wentelteefjes aan beide kanten. Eet met verse koriander en een klodder yoghurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden