PlusAchtergrond

De onlineles floreert: ‘Het is echt een andere manier van lesgeven’

Het coronavirus heeft de stad tot stilstand gebracht, maar online floreert de creativiteit. ‘Al die mensen die nu de hele dag thuiszitten, hebben hopelijk zin in een nieuwe hobby.’

Sara Luijters
Nigel Schat (32) Beeld Marjolein van Damme
Nigel Schat (32)Beeld Marjolein van Damme

Nigel Schat (32), oprichter van www.gitaarlesbijnigel.nl, geeft sinds kort alle lessen online.

“Op mijn gitaarschool geven we les aan honderdtachtig studenten. Het idee was om binnenkort te gaan uitbreiden en toen brak het virus uit. Meteen toen we het nieuws hoorden dat alle scholen moesten sluiten, was het prioriteit nummer één om de lessen online voort te zetten. Je kunt dan gaan stressen, maar je kunt ook denken: als dit de nieuwe standaard is, wat ga ik daar dan mee doen?

Ik had de mazzel dat ik al thuis was in het online lesgeven, onder andere aan mensen op reis, die vanuit hun hangmat op het strand gitaar willen leren spelen. Ik wist dus wel wat er allemaal bij komt kijken en heb meteen de andere docenten, mijn vader Harry, en oud-leerling Mitchel, uitgelegd hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Er zijn handige trucjes die het makkelijker maken, zoals het scherm delen. Ik ben nu ook bezig met extra camera’s, zodat de leerlingen zowel mij als de akkoordenschema’s kunnen zien.

Bij online gitaarles is de interactie heel anders, als het misgaat kun je niet even een vinger op de juiste snaar zetten. Je kijkt naar een scherm en kijkt elkaar dus niet in de ogen, dat kost wel energie. Het is echt een andere manier van lesgeven, maar het kan zomaar eens onze corebusiness worden de komende tijd. Het is dus belangrijk dat de kwaliteit goed is.

Ik heb het gevoel dat deze situatie nog een tijdje zal duren. Al die mensen die nu de hele dag thuiszitten, hebben hopelijk zin in een nieuwe hobby. Daarom ga ik ook online video’s posten om zo hopelijk nog meer mensen te enthousiasmeren vanuit huis les te volgen; wie muziek kan maken, hoeft zich nooit meer te vervelen.

De komende tijd worden we gedwongen meer tot onszelf te komen en te denken aan de mensen om ons heen. Muziek kan daar zeker bij helpen, dat zag je ook in Italië waar mensen contact maakten door te zingen of muziek te maken. Dat vind ik wel een mooie gedachte.”

Carlijn Pluijmakers-Emmen (36), eigenaar van film- en animatiestudio Redrum, is medeoprichter van www.thuisnaarschool.nl

“Begin vorige week zaten we met onze vrienden van theatereducatie Op de eerste rij met een biertje te praten over wat er zou gebeuren als de basisscholen moesten sluiten. Daar ontstond het idee om livestream lessen van drie uur per dag op te gaan nemen in onze studio met bevoegde docenten, voor drie euro per dag. Het idee is om de kinderen op een leuke manier te laten leren en werkende ouders van jonge kinderen elke ochtend een paar uur te ontlasten zodat ze kunnen werken, om zo de economie draaiende te houden.

Nadat we het hadden gedeeld via social media ging het heel hard; we kregen gelijk honderdduizenden views en meer dan tienduizend aanmeldingen voor de nieuwsbrief. Dinsdag is de aanmelding live gegaan en hebben veel mensen zich geregistreerd. We hebben zelfs al aanmeldingen uit de Antillen, Spanje en België.

De kinderen kijken thuis mee op hun laptop of tablet en er is interactie via een chatfunctie op Instagram over onderwerpen die in de les worden behandeld. De lesopbouw is gestructureerd, zodat de leerlingen weten wat er gaat komen; het begint om kwart voor negen met voorlezen, dan komt er een blok met taal en rekenen, gevolgd door een fruitpauze, waarna het tijd is voor gym, muziekles of hygiëneles. Twee acteurs zitten in het lokaal en spelen leerlingen die in de camera tegen de kinderen praten, met ze dollen en interacteren met de juf of meester.

Je kunt lessen voor vijf of tien dagen afnemen, of per dag. We zijn in gesprek met werkgevers om de kosten te betalen en hebben acties met bedrijven, zoals Sushipoint, die geven gratis les aan medewerkers met kinderen. Ouders die bij de Voedselbank zitten kunnen een gratis inlogcode aanvragen.

Als deze crisis straks voorbij is hopen we te kunnen blijven bestaan, onder andere voor de 15.000 kinderen in Nederland die niet naar school kunnen.

Stel dat we hier echt geld mee gaan verdienen, dan willen we dit gebruiken om de werkdruk in het onderwijs te helpen verlichten. Het zou fantastisch zijn als de overheid het oppikt, zodat iedereen in Nederland kosteloos thuis les kan volgen de komende periode.”

Carlijn Pluijmakers-Emmen (36) Beeld Marjolein van Damme
Carlijn Pluijmakers-Emmen (36)Beeld Marjolein van Damme

Charley Huf (31), eigenaar van de Bindweefsel Bar, gespecialiseerd in bindweefselmassages met cups en guashastenen. www.bindweefselbar.nl

“Ik ben opgeleid tot schoonheidsspecialiste en masseuse, en ben acupunctuur-, cupping-, guasha- en bindweefselexpert.

Al deze disciplines combineren we bij De Bindweefsel Bar, via massages met de hand, de edelsteen guasha en siliconen cups.

In vier jaar tijd heb ik een trouwe klantenkring opgebouwd, die graag mooie, gezonde curves en minder frons of lijntjes in het gezicht wil, maar wel op een natuurlijke manier. Na de toespraak van Rutte heb ik besloten om dicht te gaan, ook al was er vanuit de branche nog geen uitspraak over gedaan. Hoewel we zijn goedgekeurd door de GGD en werken met mondkapjes op, is het nu niet verstandig en verantwoord meer.

Toevallig hadden we net vijf tutorials opgenomen over verschillende technieken, die wilden we één voor één online zetten, maar hebben we nu allemaal tegelijk op de website geplaatst. Het is voor ons de manier om dicht bij de klanten te blijven, zodat ze hun huid kunnen blijven onderhouden. Mogelijk zorgen de filmpjes er ook voor dat mensen ons willen supporten door iets aan te schaffen in de webshop. Als iedereen straks terugkomt, ben ik sowieso heel dankbaar.

De tutorials die nu online staan, gaan onder meer over hoe je donkere kringen onder je ogen kunt verminderen en hoe je die frons tussen je wenkbrauwen kunt wegmasseren, want door de paniek slapen veel mensen slechter en wordt er meer gefronsd. Ik heb ook een tutorial over hoe je vollere lippen kunt krijgen.

Er zijn nu uiteraard belangrijkere dingen aan de hand dan het uiterlijk, en het gaat er ook niet om dat iedereen straks als een beauty de deur uitloopt, maar ik denk wel dat het juist in deze stressvolle tijd goed is om jezelf en je huid en de doorbloeding van je weefsel wat extra aandacht te geven. Hopelijk komen we hier straks zo gebalanceerd mogelijk weer uit.”

Charley Huf (31) Beeld Marjolein van Damme
Charley Huf (31)Beeld Marjolein van Damme

Willem Bosch (33), scenarioschrijver van onder meer Penoza, Hiernamaals en Van God Los.

“Ik zit met een snotterend gezin in een zelfverkozen quarantaine van twee weken. Om de zinnen te verzetten en ook met iets anders dan coronanieuws bezig te zijn, leek het me een leuk idee om een online cursus scenarioschrijven op te nemen.

Ik krijg vaak te horen van mensen dat ze ook een film of serie zouden willen maken, maar dat ze niet weten waar te beginnen. Nu veel mensen weinig omhanden hebben is dit hét perfecte moment om het te gaan proberen. Ik geef al les op de Filmacademie, dus ik weet wel ongeveer wat ik wil vertellen.

In de dagelijkse, gratis te bekijken filmpjes op mijn Instagramaccount geef ik de komende weken tips om een start te maken met een script. Deelnemers reageren via de comments of sturen een DM, en ik probeer dan advies te geven. Ik neem elke ochtend een filmpje op, wat ik zelf monteer, dat zie je er helaas wel aan af.

In het begin werden de filmpjes 50.000 keer bekeken, maar dat is al verminderd tot tweeduizend. Daar zitten scholieren en studenten van audiovisuele opleidingen tussen, maar ook mensen uit de zorg.

Mochten er na mijn cursus honderd mensen een scenario afleveren, dan zou dat al heel tof zijn. Ik ben al door commerciële partijen benaderd of er goede schrijvers tussen zitten, dus je doet het misschien niet eens voor de kat z’n kut.

Wat ik iedereen die de lessen volgt meegeef, is dat ik aan het einde van de rit niet honderd scenario’s voor coronafilms wil zien. Mijn tip: probeer die verleiding alsjeblieft te weerstaan.”

De minicolleges zijn te volgen op Instagram: @willembosch

Willem Bosch (33) Beeld Marjolein van Damme
Willem Bosch (33)Beeld Marjolein van Damme

Denise Laan (37), personal trainer en oprichter van health & fitness playground Vitamind en vitality coach voor bedrijven.

“Met een team van vijf trainers geef ik outdoor trainingen. Dat doen we op verschillende uitdagende locaties in Noord, waaronder het NDSM-terrein, met maximaal tien deelnemers. Om ook mensen buiten Amsterdam te bereiken, waren we al begonnen met online filmpjes via Instagram, maar in deze tijd zijn we helemaal overgestapt op online lesgeven. Veiligheid staat voorop.

De focus ligt tijdens de lessen niet alleen op bewegen, we hebben het ook over wat je kunt doen met al die nieuwe vrije tijd en met voeding. We willen dat mensen juist nu blij blijven en dat gaat beter als je lekker in je vel zit.

Naast de online work-outs delen we daarom ook de hele dag vlogs over hoe je gezond kunt leven in tijden van corona. De vlogs zijn live te zien op Facebook en Instagram, en zijn na uitzending ook in die groepen terug te vinden. Zo kun je op elk moment instappen. Ook niet-leden kunnen gratis meedoen met de lessen, want zeker nu vind ik het belangrijk om zo veel mogelijk mensen te inspireren om te blijven bewegen en gezond te leven. Onze betalende leden compenseren we door ze straks, als dit voorbij is, leuke extra trainingen cadeau te doen.

De eerste online les ging technisch niet meteen goed, het inloggen via Facebook bleek een uitdaging zonder Chrome. Toen moesten we improviseren en met twee telefoons gaan opnemen, een voor Facebook en een voor Instagram. Ik moest ook wennen aan het lesgeven voor een laptopcamera: want hoe kom je leuk over? Ik geloof erg in menselijk contact en dat ontbreekt nu, maar eenmaal in de flow is het heel leuk. ‘Je lult je er lekker doorheen hoor!’ stuurde iemand na afloop van de eerste online les, dat was een opsteker.

Ik vind het jammer dat ik nu niet gericht adviezen kan geven, omdat ik de deelnemers zelf niet zie. Dat probeer ik op te vangen door voor de les via de chat te vragen of er nog bijzonderheden zijn of waar ze aan willen werken. Ik hoop echt dat we niet de kant van een lockdown opgaan. Als we niet meer naar buiten mogen, is dat een aanslag op onze weerstand. Ons lichaam krijgt veel energie van de zon en frisse lucht. Mijn advies is niet te hamsteren op chips, snoep en wijn. Veel mensen gaan het virus nog krijgen, en met een ongezond lichaam sta je meteen drie-nul achter.”

De online lessen zijn op maandag- en woensdagavond om 19.00 uur en op zaterdagochtend om 09.00 uur, via facebook.com/studiovitamind.nl en @vitamind_amsterdam op Instagram.

Denise Laan Beeld Marjolein van Damme
Denise LaanBeeld Marjolein van Damme

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden