Aldus

De Omarmprijs beloont initiatieven voor Amsterdammers met een krappe portemonnee

Donderdagavond wordt voor de zesde keer de Omarmprijs uitgereikt. Omarmen zit er volgens organisator Pascale de Wijs (50) even niet in.

Alice Boothby
Boeren voor Buren Beeld Het Parool
Boeren voor BurenBeeld Het Parool

Dit jaar is de prijsuitreiking anders.

“Het is voor ons ook schakelen. Het evenement vindt alsnog plaats in Pakhuis de Zwijger, maar zonder publiek. We zijn heel blij dat AT5 de uitreiking live uitzendt zodat er zoveel mogelijk initiatieven bekend worden onder Amsterdammers.”

Wat is de Omarmprijs precies?

“De prijs wordt uitgereikt aan de mooiste Amsterdamse initiatieven die zich inzetten voor mensen met een krappe portemonnee. De initiatieven kunnen zichzelf aanmelden, maar worden ook volop aangedragen. Dit jaar zijn er meer dan dertig projecten die kans maken.”

Kan er worden gestemd?

“Dat wordt gedaan door de jury, en die bestaat onder anderen uit wethouder Marjolein Moorman, presentator Beau van Erven Dorens, Kwaku-directeur Ivette Foster en muzikant Iris Hond. Samen kiezen zij in alle vier de categorieën een initiatief dat kans maakt op een geldprijs.”

Aan wat voor initiatieven moeten we dan denken?

“Dit jaar richten veel inzendingen zich rechtstreeks op de voedselvoorziening. Zo helpt Boeren voor Buren financieel kwetsbare Amsterdammers door ze elke week groente en fruit tegen een lage prijs aan te bieden. Bij het Keuken Collectief koop je voor 8,50 euro een maaltijd die niet bij jou wordt bezorgd, maar bij een ander die het nodig heeft. Zo zijn er nog veel meer van dit soort mooie initiatieven die zich inzetten tegen armoede. We hopen dat deze prijs over een paar jaar niet meer nodig is.”

Ik kan me voorstellen dat er vanavond weinig wordt omarmd.

“Dat klopt. Maar uiteindelijk zijn we zo ook op afstand de mooiste prijs van Nederland.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden